Pálya

Filutás dobogón és sok szép eredmény a pályaversenyeken

A sprinterek Litvániában, míg az állóképességi számokban érdekeltek Portugáliában gyűjtötték a világranglista pontokat. Filutás Viktor a lengyel HRE Mazowsze Serce Polski magyar kiválósága dobogón állt, a sprintereink is világranglista pontokkal gazdagodtak a GP Poland pályakerékpáros versenyen. Eredményes és ranglista pontokban gazdag napokon vannak túl a magyar pályakerékpárosok, ami a közelgő grencheni elit Európa-bajnokság (február 8-12.) előtt biztató előjel.

Az állóképességi számokban érdekeltek, nevezetesen Borissza Johanna Kitti, Drijver Bertold, Solymosi Márton, valamint a junior korú Fehérvári Marcell, január 20. és 22. között a Troféu Internacional de Pista Artur Lopes CL1-es besorolású viadalán vettek részt Portugáliában, ahol igencsak nívós és nagyszámú mezőny gyűlt össze, így a szervezők előfutamok alapján rendeztek kvalifikációkat a döntőkre.

Az elit hölgyeknél Borissza Johanna Kitti Scratchben a 16. (26 UCI pont) helyen zárt, Madisonban pedig a svájci Cybéle Schneider oldalán a 15. (58 UCI pont) lett.

A férfiaknál Drijver Bertold minden számában döntőbe került, így a három nap alatt tizenkétszer állt rajthoz. Pályafutása első, felnőtt 4000 méteres nemzetközi futamán 4:29.177-es idővel az előkelő hetedik helyen végzett (60 UCI pont), emellett Scratchben a 15. (29 UCI pont), Omniumban a 16. (52 UCI pont), pontversenyben pedig ugyancsak a 15. (58 UCI pont) helyet csípte el.

A junioroknál érdekelt Fehérvári Marcell a pontszerző számok közül pontversenyben a 12. (5 UCI pont), Omniumban a 18. (22 UCI pont) helyet szerezte meg  – Scratchben 15.-ként ért célba. A válogatott negyedik tagja, Solymosi Márton hosszú kihagyást követően négy versenyszámban indulva állt helyt.

Eközben a sprinterek Litvániában, a Panevezys 2023 CL2-es kategóriás versenyén brillíroztak. A Kőbánya Cycling Team kiválósága, Szalontay Sándor mind Sprintben, mind pedig Keirinben negyedik lett, ezzel 75-75 világranglista pontot szerezve, míg az immáron magyar színekben versenyző Szabó Norbert előbbi számban a tizedik, utóbbiban pedig a tizenkettedik helyen zárt, amiért 45 és 38 pont került a neve mellé.

Január 27. és 29. között a lengyelországi Pruszkówban rendezték a Grand Prix Poland CL2-es kategóriás pályakerékpáros versenyt, melyen Filutás Viktor mellett Csengői Bálint, Szabó Norbert és Szalontay Sándor is rajthoz állt. A mezőny összetétele viszonylag erősnek volt mondható, hiszen sokan hangoltak a február 8-án kezdődő grencheni Európa-bajnokságra.

Az idei országúti csapata, a HRE Mazowsze Serce Polski színeiben induló Filutás kiválóan kezdett, az eliminációs versenyszámban rögtön dobogóra állhatott, mindössze a lengyel Damian Slawek tudott fölé kerekedni. Második helyével ráadásul kilencven UCI világranglista pontot is begyűjtött. A többszörös magyar bajnok természetesen más rajtokban is érdekelt volt: Omniumban a 19. (20 UCI pont), Scratchben pedig a 10. (45 UCI pont) helyet kaparintotta meg.

Ami a sprintereket illeti, a Keirin döntőjében Szalontay Sándor az ötödik helyen ért célba, mellyel hatvanöt világranglista pontra tett szert – ugyanebben a számban Csengői Bálint a 17. (24 UCI pont) lett. Sprintben ugyancsak Szalontay végzett a legelőkelőbb helyen, hatodikként zárva hatvanöt ponttal gazdagodott, itt Szabó Norbert a 17. (24 UCI pont), Csengői pedig a 18. (22 UCI pont) helyen végzett. A trió csapatsprintben is pályára gurult, ötödik helyük harmincöt pontot ért.

EREDMÉNYEK

Troféu Internacional de Pista Artur Lopes – Anadia, Portugal 20 Jan – 22 Jan 2023

Panevezys 2023 – Panevezys, Lithuania 20 Jan – 21 Jan 2023

Grand Prix Poland – Pruszków, Poland 27 Jan – 29 Jan 2023

'Fel a tetejéhez' gomb