Cyclo-cross

Vas Blanka kiváló versenyzéssel ötödik Besanconban

A holland Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) sikerét hozta Cyclo-cross világkupa-sorozat utolsó fordulója. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) végig harcban volt a a minél jobb helyezésért, végül ötödikként ért célba.

A franciaországi Besancon adott otthont a 2022-2023-as Cyclo-cross világkupa-sorozat utolsó, tizennegyedik fordulójának. Pascal Orlandi és csapata mintegy tíz éve kezdett el CX versenyeket szervezni, a munka megkoronázásaként tavaly debütáltak a szériában. Maga a pálya az egykori remek országúti kerékpáros, mindamellett kilencszeres cyclo-cross bajnok, Francis Mourey munkája. A 3,3 kilométeres nyomvonal nagy része egy réten helyezkedett el, rámpával, híddal, pump-track résszel, valamint lépcsőkkel megspékelve.

A rajtot követően a futam esélyese, a holland Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) igyekezett irányítani a történéseket, ami egészen addig működött is, míg problémái nem adódtak a váltójával. A többiek azonban nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel, Pieterse pedig egészen hihetetlen módon, már a második körben visszaért az élcsoportra, amelynek Vas Kata Blanka (Team SD Worx) is a tagja volt.

Féltávhoz közeledve Pieterse úgy váltott tempót, hogy azt igazából senki sem tudta lekövetni, mögötte Annemarie Worst (777), Inge van der Heijden (777) és Zoe Backstedt (EF Education-Tibco-SVB) csatázott a dobogós helyekért, míg a magyar bajnok az ötödik pozícióért volt harcban egy elég nagy létszámú csoport élén.

Puck Pieterse végül könnyed magabiztossággal, bő fél perc előnnyel nyerte meg a versenyt Annemarie Worst és Inge van der Heijden előtt – Vas Kata Blanka szűk egy perc lemaradással, remekül versenyezve az előkelő ötödik helyen zárt, ezzel 110 UCI világranglista pontot gyűjtött.

A világkupa-sorozat összetettjét, ahogyan az már korábban tudható volt, a holland Fem van Empel (Team Jumbo-Visma) nyerte – Vas Kata Blanka a tizenharmadik helyen végzett.

A junior fiúk futamában két magyar kerékpárosnak szoríthattunk, akik közül Vas Barnabás a 21. (+ 1:21) helyen ért célba, ami öt világranglista pontot ért, míg Takács Zsombort sajnos egy vírusos megbetegedés hátráltatta, rajthoz állt ugyan, de mivel nem érezte magát jól, így feladta a viadalt.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb