Cyclo-cross

Vas Blanka remek versenyzéssel ötödik a gaverei világkupán

A holland Shririn van Aanrooij (Baloise Trek Lions) sikerét hozta a Cyclo-cross világkupa-sorozat tizenegyedik fordulója. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) az utolsó körig harcban volt a dobogóért, végül az ötödik helyen végzett.

A 2022-2023-as Cyclo-cross világkupa-sorozat tizenegyedik fordulójának a belga Gavere adott otthont. A pálya nehézségét a rengeteg futás mellett a hosszú mászások, na meg a technikás, nehéz lejtmenetek biztosították, arról már nem is szólva, hogy az elmúlt napok esőzései igazi sártengerré változtatták a 2,9 kilométeres nyomvonalat.

A hölgyeknél nem volt ott a rajtnál a sorozat éllovasa, a legutóbbi olaszországi futamon combizom zúzódást szenvedő Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal). Távollétében legnagyobb riválisa Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) kapta el a legjobban a rajtot az igencsak nagy létszámú, közel nyolcvan fős mezőnyben. Pieterse előnye azonban nem tartott ki túl sokáig, tőle Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) vette át a vezetést, miközben a magyar bajnok Vas Kata Blanka (Team SD Worx) a harmadik helyen tempózott.

Féltávhoz közeledve Anrooij pillanatok alatt húsz másodperces előnyre tett szert, már csak azért is, mivel Pietersét technikai hiba hátráltatta. Eközben Blanka, Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) és Zoe Backstedt (EF Education-Tibco-SVB) kettősével csatázott a dobogós helyezésekért. Az utolsó kör kezdetéhez közeledve Brand látszólag utolérte csapattársát, aki azonban nem hagyta magát, így újra tetemes fórt épített ki.

A verseny mindent eldöntő részében Pieterse az ötödik helyről megindulva új erőre kapott, miközben Blanka kissé megrogyott, ekkor Backstedt, sőt még Clara Honsinger (EF Education-Tibco-SVB) is megelőzte a magyar kerekest.

Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) győzelmét ellenben már senki sem veszélyeztette, végül magabiztosan, bő fél perces előnnyel nyerte meg a viadalt Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) és Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) előtt. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) nem adta fel, hatalmasat küzdött, így Honsingert visszaelőzve ötödikként ért célba, ezzel 110 UCI világranglista pontot gyűjtve.

EREDMÉNY

A világkupa-sorozat január 8-án, a belga Zonhovenben folytatódik.

'Fel a tetejéhez' gomb