BMX Freestyle

Öt magyar rider versenyzett a UCI Urban VB-n

Hétvégén rendezték meg Abu Dhabiban a UCI Urban Világbajnokságot, melyen 36 ország vett részt. Öt magyar rider utazott ki az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy képviselje hazánkat BMX Park, BMX Flatland és Triál kategóriában. Krausz Kristóf 38. helyezést ért el park kategóriában, ezzel 23 pontot szerzett, Ficsór Kornél 48. lett, 6 pontot szerzett, Ujváry Zoltán pedig 53. helyen végzett. Vidakovich Fülöp 18. lett és 260 pontot sikerült begyűjtenie, Kovács Péter pedig 24. lett, ezzel 78 pontot szerzett. Magyarország jelenleg Park kategóriában tizedik helyen áll a világranglistán, Flatland kategóriában pedig 6. helyen.

Krausz Kristóf

Jósa Dániel, a magyar válogatott edzője értékelte a csapat teljesítményét.

„A világbajnokság Abu Dhabiban a válogatottal az eddigi legjobb közös verseny-élményünk volt. Ugyan az eredmények ezt nem feltétlenül tükrözik, de a fiúk mindent beleadva versenyeztek, Zoli, Kornél és Kristóf is, de ez elmondható a Flatland-ben induló Fülöpről is – magyarázta Dani, majd hozzátette, mindig van hova fejlődni és jobbnak lenni, amiért a fiúk mindennap keményen küzdenek. – Amit a versenyzéssel lehet szerezni rutin, tanulság, meglátások, kapcsolatok, azokat lehet majd később a legjobban kamatoztatni, ezért a jövőben az is a célunk, hogy minél több helyen megmérettessék magukat. Reméljük, mihamarabb újra teljes létszámmal, azaz négy fővel tudunk versenyekre utazni. Mindegyik riderben nagy potenciál van a fejlődés terén. Az egész szezon ideje alatt a világbajnokság a legfontosabb és a legmagasabb szintű verseny, ahol mindenki nagyon éhes a jó eredményekre. A későbbiekben mindent megteszünk, hogy sikeresen felkészüljünk az ilyen kihívásokra.”

Ficsór Kornél

„Lementek pénteken a kvalifikáló köreim. Az első köröm jól alakult, kisebb hibákkal tudtam teljesíteni a tervezett körömet. A második köröm viszont kevésbé alakult szerencsésen. Az első ugrásnál, egy szaltó tripla kormánypörgetést követően defektet kaptam és nem tudtam befejezni a futamot. Mivel mindkét kör pontja számít, ezért az átlagomat a második köröm lehúzta. Sajnos így nem jutottam tovább – mesélte Ficsór Kornél. – Úgy gondolom, jelenleg nem az volt a siker, hogy hanyadik lettem, hanem az, hogy ott lehettem és képviselhettem az országot. Ez volt az első UCI világbajnokságom és egyben ez volt az első világversenyem is, mivel idén az Európa bajnokságon és a világkupákon nem tudtam indulni. Hálás vagyok, hogy sikerült kijutnom, itt lehettem és rajthoz állhattam! A következő világbajnokságra már új célokat fogok kitűzni!”

Ujváry Zoltán

Ujváry Zoltánnak hatalmas élmény volt a világbajnokság, és az is, hogy erre Abu Dhabiban került sor, ugyanis életében először utazott Európán kívülre, amiért nagyon hálás a válogatottnak, hogy ez megadatott neki.

„A város gyönyörű volt, az emberek pedig nagyon vendégszeretőek. A verseny szerintem nagyon jól volt megszervezve, összehozott minket, ridereket és közösen éltük meg ezt a csodás rendezvényt. A pálya ezúttal kicsit másabb volt az eddigieknél, kisebb volt az alapterület és kerültek be olyan elemek is, amik eddig nem voltak, de én élveztem rajta gurulni. A kvalifikáció sajnos nem úgy alakult számomra, ahogy terveztem, hiszen a második körömben elestem, így nem jutottam be a középdöntőbe, de levontam a tanulságot belőle és a jövőben ez alapján fogok készülni a további versenyekre. Hálás vagyok, hogy képviselhettem az országot az első világbajnokságomon, remélem nem ez volt az utolsó alkalom.”

Vidákovich Fülöp

Vidakovich Fülöpöt teljesen megbűvölte az Arab Emírségek fővárosa, és az is, hogy a többi flatlandes milyen biztonsággal adják elő a legnehezebb trükkjeiket is.

„Elképesztő érzés volt részt venni a világbajnokságon, elmondhatatlanul hálás vagyok a lehetőségért. Zökkenőmentes mentesen zajlott az utazás, kényelmes volt a szállás is, közel a pályához. Abu Dhabi belvárosa számomra kissé idegen, természettől eltávolodott volt, a mecsetek, múzeumok, a sivatag, tevék és oázisok már sokkal inkább tetszettek, és hamar megbarátkoztam a hőmérséklettel is, ugyan a futamomra még erősen kihatott. A futamomat magamhoz képest nem éreztem túl erősnek. A meleg páras levegőn, délután egy órakor volt selejtezőnk, ilyenkor jön ki igazán, hogy a jól begyakorolt trükksorok mellé komoly erőnléti allapot is kell. Megtisztelő volt képviselni Magyarországot, de a következő világeseményen még ennél is célorientáltabban fogok részt venni.”

Kovács Péter

Kovács Péter egyedüli triálosként képviselte hazánkat a vb-n.

„Mivel a katonai pilóta képzésem folyik jelenleg, a kiképzés struktúrája miatt sok szabadságra nincs lehetőség. Csak a verseny napján, hajnali kettőre tudtam megérkezni, alig pár óra alvás után már a pályákat csekkoltam. Ez nem volt túl szerencsés lépés, de az iskola az első. Meglehetősen hullámzó teljesítményt produkáltam. A három körből egy nagyon jól, a másik kettő nagyon rosszul sikerült. Defekt és egyéb dolgok is közbejöttek. Sok lett volna bennem, de valószínűleg csak szigorú vagyok magammal, életem első felnőtt VB-je volt, és életem második világversenye, ahol a top 25-be jutottam. De nagy élmény volt összegezve, élveztem a versenyt, és ha nem is a legjobb világverseny szereplésem volt, sokat tanultam belőle, amiket hasznosítani tudok a jövő évben.”

EREDMÉNYEK

POS

NAME

AGE

NAT

RESULT

TRIALS MEN ELITE 26″
1
JACK
CARTHY
26 GBR 260
2
DANIEL
BARON RODRIGUEZ
20 ESP 260
3
OLIVER
WIDMANN
21 GER 220
24
PÉTER
KOVÁCS
22 HUN 210
FLATLAND MEN ELITE
1
MOTO
SASAKI
37 JPN
2
MASATO
ITO
32 JPN
3
KIO
HAYAKAWA
20 JPN
18
FÜLÖP
VIDÁKOVICH
26 HUN
PARK MEN ELITE
1
RIMU
NAKAMURA
20 JPN 93.80
2
JUSTIN
DOWELL
22 USA 91.50
3
ANTHONY
JEANJEAN
24 FRA 91.20
36
KRISTÓF
KRAUSZ
16 HUN
48
KORNÉL
FICSÓR
21 HUN
53
ZOLTÁN
ÚJVÁRY
22 HUN
'Fel a tetejéhez' gomb