Cyclo-cross

Vas Kata Blanka hatodik Beekse Bergenben

Hatalmasat küzdve zárt az előkelő hatodik helyen Vas Kata Blanka (Team SD Worx) a CX világkupa-sorozat ötödik fordulójában.

A holland Beekse Bergen adott otthont a 2022/2023-as Cyclo-cross világkupa-sorozat ötödik fordulójának, ahol ezúttal csak az elit hölgyek és férfiak küzdöttek UCI világranglista pontokért. A nyomvonal az elmúlt évekhez hasonlóan most is a szafari park közvetlen szomszédságában került kijelölésre, ám a megszokottakkal ellentétben teljesen újratervezték azt. A szervezők egy minden elemében modern pályát álmodtak meg, technikás részekkel, homokággyal és persze az elmaradhatatlan híddal.

Blanka a második sorból indulva remekül kapta el a rajtot, ám a sorozat éllovasa, Fem van Empel (Pauwels Sauzen Bingoal) már az első körben hatalmas tempót diktált, vele látszólag csak Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) és Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) tudta tartani a lépést. A magyar bajnok a szivárványtrikós Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) társaságában próbált felérni rájuk, sikerrel.

A második kör végén Pieterse akciózott, ezzel ismét kettészakítva az élcsoportot, Blanka és Vos mögé eközben megérkezett Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions), akinek a segítségével újra összezárt a hatos.

A hatkörös viadal féltávjánál újfent Pieterse támadott, majd a megmérettetés utolsó harmadához érkezve rendesen átrendeződött az élcsoport, van Empel felugrott Pieterse-re, Alvarado bukott, van Anrooij pedig faképnél hagyta Blankát, akit idővel Vos is lerázott magáról.

A mindent eldöntő utolsó kört az időközben az élen haladó kettőshöz felzárkózó van Anrooij kezdhette meg a spiccen, aki végül meg is nyerte a viadalt, ezzel megszakítva a másodikként célba érkező Fem van Empel nagy sorozatát – Puck Pieterse lett a harmadik, míg Vas Kata Blanka a hatodik helyen zárt, ezzel újabb 100 világranglista pontot gyűjtve. A magyar versenyző a sorozat összetettjében egy helyet előrelépve már a tizedik.

A világkupa november 20-án a belga Overijsében folytatódik.

Néhány nappal a holland verseny előtt, egészen pontosan november 11-én, Blanka öccse, Vas Barnabás a Telenet Superprestige-sorozat Jaarmarktcross viadalán szerepelt, a belga Nielben. A magyar tehetség remekelt a juniorok futamában, ahol végül csak egy hajszállal maradt le a dobogóról, negyedikként célba érve tizenkét UCI pontot kasszírozott.

Egy nappal később a romániai Temesváron rendeztek C1-es besorolású viadalt, ahol szép számmal álltak rajthoz magyar kerekesek. Az ifjúsági korosztály versenye Takács Zsombor sikerét hozta (30 UCI pont), de a hatodikként célba érő Kiss Vince Dániel és a nyolcadik helyezett Erős Áron is ranglista pontokkal gazdagodott.

Női elitben Schmidel Regina másodikként ért célba – ez hatvan UCI pontot jelentett -, miközben a tizenhat esztendős Bungyis Panna ötödik, Péteri Niké hatodik, Szekeres Viktória pedig nyolcadik lett.

Az elit férfiaknál Sylvestert Balázs volt a legjobb magyar negyedikként átgurulva a célvonalon, ezzel harminc világranglista pontot gyűjtve. Mögötte Mindszenti Ákos (6.), Darányi Bence (7.) és Tatár Márton (15.) is fontos pontokat szerzett.

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb