Cyclo-cross

Vas Kata Blanka bronzérmes a Cyclo-cross EB-n!

Tavalyi ezüstérme után idén bronzérmet szerzett a terepkerékpáros Európa-bajnokságon Vas Kata Blanka.

November 4. és 6. között a belga Namur ad otthont a 2022-es Cyclo-cross Európa-bajnokságnak, ahol Vas Kata Blanka az elit hölgyek versenyében volt érdekelt, míg Takács Zsombor és Vas Barnabás a junior fiúk futamában áll majd rajthoz. A namuri Citadelcross évek óta az egyik klasszikus versenye a terepkerékpáros szezonnak. A szervezők minimálisan módosítottak a sokak által egyébként is az egyik legnehezebbnek tartott nyomvonalon, hátrébb vitték a rajtot, ezzel megnyújtva az első emelkedőt. A penzum a nehéz felfelék és a veszélyes, maximális koncentrációt igényló lejtmenetek kombinációja.

A szombati napon zajlott a junior lányok, a huszonhárom éven aluli fiúk, valamint az elit hölgyek versenye. A 2,7 kilométer hosszú pályának száraz időjárási körülmények között vághattak neki, ám a két nappal ezelőtti zuhé helyenként sarassá változtatta a talajt.

Mindössze huszonketten álltak rajthoz a hölgyek hatkörös elit versenyében, közte Vas Kata Blanka, akit a nemzetközi szaksajtó egyöntetűen dobogóra várt. Az első kör végén a viadal előzetes favoritja, Fem van Empel próbált ellépni, ám Blanka tapadt rá. Nem sokkal később a holland kerekes – aki a világkupa-sorozat idei eddigi összes fordulóját megnyerte – defektet kapott, minek következtében visszafelé futva tudott csak bemenni a pitbe, ahol kerékpárt cserélt.

Féltávhoz közeledve az élen Vas mellett Denise Betsema és Ceylin del Carmen Alvarado kettőse tekert, majd van Empel is visszaért, így a magyar bajnok három holland versenyző gyűrűjében találta magát. Az utolsó előtti körben van Empel akciózott, Blanka sajnos nem tudta ezt a megmozdulást lekövetni és Alvarado is csak rövid ideig maradt látótávolságon belül.

A holland Fem van Empel nem hagyott nyitott kérdéseket, magabiztos versenyzéssel, a papírformának megfelelően szerezte meg az Európa-bajnoki címet, honfitársa Ceylin del Carmen Alvarado lett a második, míg Vas Kata Blanka ért célba a harmadik helyen.

Az Európa-bajnokság a junior fiúk, az U23-as lányok, valamint az elit férfiak versenyeivel folytatódik.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb