Cyclo-cross

Maasmechelenben is ötödik Vas Kata Blanka

A villanyfényes Nacht von Woerden megnyerése után a Cyclo-cross világkupa-sorozat negyedik állomásán, Maasmechelenben állt rajthoz Vas Kata Blanka (Team SD Worx), aki ezúttal is remekül versenyezve, az előkelő ötödik helyen végzett. Öccse, Barnabás nyolcadik lett a juniorok futamában.

Ruchpen helyett került be a 2022/2023-as kiírás versenyprogramjába a belga Maasmechelen, amely a sorozat negyedik állomásaként várta a résztvevőket. Új helyszínként, egy lényegében ismeretlen nyomvonalon küzdöttek a kerekesek, amely a Terhills természetvédelmi területen kapott helyet. A pálya, amely egykori bányák között vezetett, számos meredek földfalat és homokrészt tartogatott, na meg salakhalmokat, így egy teljes mértékben egyenetlen felszín nehezítette az előrehaladást.

A program a junior fiúk versenyével kezdődött, ahol Blanka öccse, Vas Barnabás volt érdekelt. A bő hatvan főt számláló mezőnyre hat kör várt. A győzelmet végül a holland Guus van den Eijnden szerezte meg tizenöt másodperc előnnyel célba érve a francia Léo Bisiaux előtt. Barna végig kiválóan versenyezve az előkelő nyolcadik (+ 58 mp) helyen ért célba, ezzel tizenkilenc UCI világranglista pontot szerzett.

Az elit hölgyek hét kört tettek meg. Nem sokkal a rajtot követően Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) próbálkozott, akihez Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal), Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) és Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) csatlakozott. Féltávnál Alvarado megúszott, így háromesélyessé vált a futam, hisz a trió viszonylag nagy előnyt alakított ki – eközben Vas Kata Blanka egészen az ötödik – hatodik helyig küzdötte fel magát, azt követően, hogy a rajt után egy meredek részen többen leszálltak előtte, akadályozva őt.

Fem van Empel hasonlóan az előző három fordulóhoz ezúttal is sokáig kivárt, majd egy remekbe szabott támadás végén ezt a versenyt is megnyerte Pieterse és van Anrooij kettősét maga mögé utasítva.

A magyar bajnok nagyot küzdve, az előző fordulóhoz hasonlóan ezúttal is ötödikként érkezett, ezzel újabb 110 világranglista pontot begyűjtve. A sorozat összetettjét van Empel vezeti, Vas a tizenegyedik helyről várja a folytatást.

A világkupa-sorozat november 13-án a hollandiai Beekse Bergenben folytatódik, ám még ezt megelőzően kerül sor november 4. és 6. között, a belga Namurban, a 2022-es Cyclo-cross Európa-bajnokságra.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb