Cyclo-cross

Vas Blanka nyerte a villanyfényes Nacht von Woerdent

Újabb C2-es besorolású cyclo-cross versenyt nyert Vas Kata Blanka (Team SD Worx), miközben öccse Vas Barnabás a juniorok futamában állhatott dobogóra.

Két év kihagyás után rendezték meg újra a Kiremko Nacht von Woerden UCI C2-es besorolású cyclo-cross versenyt, melynek érdekessége, hogy a kerekesek este, sötétedéskor, mesterséges fényviszonyok között küzdenek meg egymással. A hollandiai viadal három kilométeres nyomvonala a város történelmi központjában, részben a „Zöld Szív” elnevezésű területen került kijelölésre, rengeteg technikás kanyarral valamint hidakkal.

A junior fiúk hatvan fős mezőnyében Vas Barnabás révén egy magyar kerekesnek is szoríthattunk, s habár a holland Jelte Jochems sikere nem forgott veszélyben, Barna húsz másodperc lemaradással másodikként ért célba, mellyel húsz UCI világranglista pontot is bezsebelt.

Az elit hölgyeknél igencsak nívós mezőny gyűlt össze, hisz Vas Kata Blanka (Team SD Worx) mellett a világbajnok Marianne Vos (Jumbo-Visma), Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) és a fantasztikus országúti idényt teljesítő Lorena Wiebes (Team DSM) is ott volt a rajtvonalnál.

Az első körben Pieterse volt az, aki szinte azonnal támadott, vele csak Vos és Blanka valamint Manon Bakker (Crelan-Fristads) és Aniek van Alphen (777) tudott menni. A második tempóváltást már a magyar bajnok kezdeményezte, minek eredményeképpen Bakker és van Alpen is megúszott, így mondhatni, az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak a történések.

Hármuk közül Pieterse volt a legaktívabb, folyamatosan akciózott, ám ezekben a lószokba lényegében csak magát fárasztotta. A döntés az utolsó körre maradt, amikor újra Vas Kata Blanka ragadta magához a kezdeményezést, ez a taktika pedig kifizetődött, hisz sikerült maga mögött tartania a riválisait, így megnyerte a versenyt Marianne Vos és Puck Pieterse előtt – sikerével újabb negyven világranglista pontot szerezve.

A hegyikerékpározásban olimpiai negyedik helyezett Vas remek formában kezdte a 2022/2023-as cyclo-cross szezont, hisz ez már az ötödik győzelme, korábban a cseh Toi Toi Kupa három futamát nyerte meg, majd a hollandiai KermisCrosson is elsőként haladt át a célvonalon.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: wielerflits.be
'Fel a tetejéhez' gomb