Cyclo-cross

A briliáns tábori versenyen ötödikként ért célba Vas Blanka

Nyolc magyar versenyzőnek szoríthattunk a Cyclo-cross világkupa harmadik fordulójában

Talán korábban még soha nem látott módon nem kevesebb, mint nyolc magyar állhatott rajthoz október 23-án a világkupa cseh fordulóján; név szerint a junior fiúknál Takács Zsombor és Vas Barnabás, az ifjúsági korú lányoknál Bruchner Regina és Bungyis Panna, az U23-as korosztályban Takács-Valent Márk, a női elitben Schmidel Regina és Vas Kata Blanka, míg a férfi királykategóriában Sylvester Balázs.

A két tengerentúli versenyt követően, a világkupa-sorozat harmadik állomásának a dél-csehországi Tábor adott otthont. A verseny nyomvonala a Luznice folyó mentén, alig néhány kilométerre a város lélegzetelállító történelmi központjától futott. A pálya ezúttal sem változott, az évek során pusztaságból sportközponttá átalakított területen kapott helyet, lelátókkal, öltözőkkel és kávézókkal megspékelve. Egy gyors, technikás, mesterséges és természetes akadályokkal teletűzdelt, világbajnoki színvonalú, kellően szelektív, körönként 2950 méteres kihívás várt a kerekesekre.

A junior fiúk futamával kezdődött a program, amely a várakozásoknak megfelelően remek versenyt hozott. A győzelmet végül hat másodperc előnnyel célba érve a francia Leo Bisiaux szerezte meg. Ami a magyarokat illeti Vas Barnabás a 19. (+ 1:22), míg Takács Zsombor a 21. (+ 1:24) helyen zárt a hatvanegy fős mezőnyben (az első éves juniorok között a harmadik és a negyedik pozíciót elcsípve), ezzel hét és öt UCI világranglista pontot gyűjtve.

Az ifjúsági korú lányok négy kört abszolváltak, ám a futam hamar kétesélyessé vált, miután a szlovák Viktoria Chladonova és a holland Lauren Molengraaf duója meglépett. A célvonalon utóbbi kerékpáros haladt át elsőként. Bruchner Regina a 23. (+ 3:46) lett, ami három UCI pontot ért, Bungyis Panna pedig a 35. (+ 7:00) pozícióban érkezett.

A huszonhárom éven aluli fiúknál Takács-Valent Márk volt érdekelt. A hatkörös kihívás a belga csapat dominanciáját hozta, hisz a dobogó valamennyi fokát elorozták, Thibau Nys állhatott fel annak legmagasabb pontjára, miközben Márk a 37. (+ 5:32) helyen végzett.

A női elit verseny első körében Marie Schreiber (Tormans Cyclo Cross Team) próbált ellépni, ám az esélyesek sora ezt nem hagyta, így egy bő tíz fős csoport szakadt el, benne természetesen Vas Kata Blankával (Team SD Worx). Féltávhoz közeledve Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) váltott tempót, vele ekkor csak Annemarie Worst (777) és a világkupa összetettjének éllovasa, Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) tudott menni. Mögöttük éppen a magyar bajnok volt az, aki mindent megtett azért, hogy csökkentse a két csoport közötti különbséget, minek eredményeképpen a negyedik kör derekán Blanka, Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) és Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) társaságában felért.

Az utolsó előtti kör végén Vas, a rengeteg a helyszínen lévő magyar szurkoló buzdítása közepette igyekezett növelni a tempót, majd Annemarie Worst indított, akire csak Pieterse és van Empel tudta tenni a kereket, ám Blanka sem adta fel, Betsema társaságában üldözte a triót.

Végül Fem van Empel volt az, aki bevitte a kegyelemdöfést, az ő akcióját már senki sem tudta lekövetni, így a hollandok sztárja már az idei harmadik világkupa-sikerét ünnepelhette, mögötte Puck Pieterse lett a második, míg Annemarie Worst a harmadik. Vas Kata Blanka végig bevállalósan versenyezve, remek teljesítményt nyújtva ötödikként ért célba, amivel 110 világranglista pontot kasszírozott – Schmidel Regina a 42. (+ 6:37) lett, ez tizennyolc pontot ért.

Az elit férfiak futamát a papírformának megfelelően Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) nyerte, Sylvester Balázs neve a 33. (egy kör hátrány) sorba került az eredménylistán, mellyel 27 UCI pontot szerzett.

Eközben számos magyar kerekes szerepelt a Szlovák Kupa dupla fordulóján, hisz október 22-én és 23-án, két egymástól különálló, UCI C2-es besorolású versenyt szerveztek a szomszédban. A szombati napon Szilasi Dániel (Superior Racing Team) nyerte meg a Grand Prix Topolcianky U13-as korosztályának viadalát, U15-ben pedig Berencsi Benedek (Superior Racing Team) diadalmaskodott, akinek egy nappal később ugyancsak a dobogó legmagasabb foka jutott.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb