Cyclo-cross

Zalakaroson rajtolt a hazai cyclo-cross szezon!

Október elsején a termálvizéről elhíresült Zala megyei fürdővárosban, Zalakaroson kezdődött a 2022/23-as cyclo-cross Magyar Kupa szezon. Miközben az ország legnagyobb országútis maratonján már 15 éve rendezik itt sikeresen, a cross szakág számára most debütált a helyszín, az 1. KarosCross Kupával.

A rendezvény központja az egy évvel ezelőtt átadott világszínvonalú Karos Korzó és az azt körülvevő 6 hektáros zöld terület volt. A bringásokat az érkezés után számtalan ingyenes parkolóhely, a multifunkcionális fogadóépületben (mely a versenyközpontnak adott helyet) fedett és fűtött öltözők/zuhanyzók, közösségi térként is szolgáló kávézó és gyereksarok várta. A szemet gyönyörködtető parknak üde színfoltjai a változatos kínálattal rendelkező street food étteremsor, a szökőkút és az arborétumi részen található speciális növényzet, ezeket a 2.4 km hosszú pálya nyomvonala is mind érintette.

A szervezők értékes rajtcsomagot is összeállítottak, melyben a Zalakarosi Fürdőbe szóló belépő volt a legnagyobb ajándék, ezt az indulók jó része a futamokat követően fel is használta az addigra már nyárias 20-22 fokos időben. A mindent egy helyen koncepció nyugat-európai hangulatot teremtett, a szervezőknek sikerült több kiállítót is a helyszínre csábítani, így a Skoda, Wahoo, 575, és Bemer standjai is színesítették a programot. Többen úgy vélekedtek az indulók közül, olyan volt az esemény, “mintha Svájcban vagy Belgiumban lennénk”.

Az ötszörös magyar cross bajnok, Búr Zsolt által kijelölt pályát egy hétig tartó szinte folyamatos eső áztatta, így igazi saras cross körülmények várták a versenyzőket. Nagy öröm volt a szervezők számára, hogy az előző napra (péntek délután) meghirdetett pályabejárásra a nevezettek fele átvette a rajtszámot és kihasználták a lehetőséget a nyomvonal és akadályok begyakorlására.

A pálya első részén egy hosszabb rézsűs szakasz darabolta szét a mezőnyt, majd következett a lépcső és a dupla palánk akadályként az első depózási lehetőség előtt. Az UCI szabványoknak megfelelően épített dupla depó első áthaladása után következett a Kis és Nagy pályát teljesítő kategóriák számára az arborétumi rész sok rövid, de annál csúszósabb kanyarral és egy patakmeder átkeléssel. A második depózás környékén is volt rendesen dolguk a mély sárban a bringásoknak, majd a célhoz vezető utolsó 300 méter már végig kordonozott “csőben” haladt az aszfalton.

A futamokat hét rajtban bonyolították le a Magyar Kupa szabályzata szerint, melyek értékelése három eredményhirdetésben lett elosztva a nap során. A kategória győztesek egyedi KarosCross 575 Pro mezt kaptak a kupa mellé, mintegy 25.000 forint értékben. Ezen kívül összesen 800.000 forintnyi tárgynyereményt osztottak ki a kategóriák dobogósai között, az abszolút fődíj a Wahoo okosgörgője volt az elit férfi győztes számára.

A délelőtti program a kilenc éven aluliak korcsoportjainak futamával kezdődött, ahol a lányoknál Jóny Millie Sophie (Superior Racing Team), míg a fiúknál Oross Benett (Delta MTB Sopron) bizonyult a legerősebbnek. A második rajtban a tizenegy és a tizenhárom éven aluliaké volt a főszerep. A WU11-es lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team), a két évvel idősebb hölgyeknél pedig az ukrán Yaroslava Huliy (VeloClub Leader) sikerét hozta a csatározás. A fiúknál U11-ben Bökönyi Huba Árpád (Delta MTB Sopron), míg U13-ban Szilasi Dániel (Superior Racing Team) volt a leggyorsabb.

A következő futamban a tizenöt és a tizenhét éven aluliak következtek. Az abszolút győzelmet az U17-es Berencsi Benedek (Superior Racing Team) szerezte meg, miközben U15-ben Bánfai Olivér (Superior Racing Team) diadalmaskodott. WU15-ben Szücs Borbála (Zöld Irány Egyesület), WU17-ben pedig Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő KE) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

11 óra 45 perckor az U19-es lányok és fiúk valamint az elit és Master nők küzdöttek meg egymással. A fiúknál Takács Zsombor Tamás (Superior Racing Team) magabiztos fölényét siker koronázta, miközben az U19-es lányoknál Bruchner Regina (Zöld Irány Egyesület) bizonyult megállíthatatlannak. Az elit nőknél Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) haladt át elsőként a célvonalon Péteri Niké (Ride for Women Cycling) előtt. A Master hölgyeknél Hortobágyi Tímea (Sólyom Team SE) nyert.

A Magyar Kupa Elit-Master 1 futamán már kilenc kört abszolváltak a résztvevők. Elitben Búr Zsolt (Vialand Racing Team) ünnepelhetett, Sylvester Balázs Tibor (Cube-Csömör) lett a második, míg Mindszenti Ákos (Cube-Csömör) zárt harmadikként, a Master 1-ben pedig Peták Levente (Ózdi Kerékpáros Egyesület) győzött. A kupa első fordulója a Master korosztály további küzdelmeivel zárult. Master 2-ben Dombauer Péter (Superior Racing Team), Master 3-ban Kis József (Merida Maraton Team-CST), Master 4-ben pedig az osztrák Christophe Schmid emelhette magasba a karjait. A hobbi kategóriákban Dorogman Csilla és Bacsi Csongor (Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület) zárt az élen.

EREDMÉNY

2022szo01oktEgész nap1. Karoscross Cyclo-cross Magyar KupaZalakaros - Karos KorzóSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Magyar Kupa

'Fel a tetejéhez' gomb