Országút

Az álom valóra vált: ProSeries besorolást kapott a Tour de Hongrie

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kihirdette 2023-as versenynaptárát, amelyben 2023. május 10. és 14. között már az UCI ProSeries-sorozat eseménye lesz az ötnapos Tour de Hongrie! Ezzel a szintlépéssel a következő három évben garantáltan a sportág felsőházában szerepel a Magyar Körverseny, ezzel felzárkóztunk közvetlenül a legnagyobb események, a Tour de France, a Giro d’Italia és a Vuelta a Espana mögé. A döntéssel fokozott nemzetközi figyelemre számíthatunk, nagy mértékeben növekszik a verseny eddig is jelentős reklám- és turisztikai értéke, amely egyaránt jó hír a szponzorok, a partnervárosok, és ezáltal Magyarország számára.

ImageÉveken át óriási erőfeszítéseket tettek a Tour de Hongrie szervezői, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny újabb szintet léphessen, és bekerüljön a UCI ProSeries sorozatába. A Tour de Hongrie az elmúlt években már sorra teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat, a résztvevő profi csapatok száma, az egész világot elérő médiamegjelenés, a biztonságos lebonyolítás vagy a szálláshelyek terén. 2022-ben már a szabályok által kínált határokat feszegette a viadal, hiszen első kategóriás eseményként „csupán” a mezőny fele lehet WorldTeam, és ezt maximálisan kihasználták a szervezők. De nemcsak a WorldTeamek vagy a ProTeamek számában, hanem a sztárversenyzők meghívásában is elérték a lehetséges legmagasabb szintet, hiszen az idén Tour de France-szintű sprintermezőnynek szurkolhattunk a hazai utakon, benne olyan nevekkel, mint Elia Viviani, Dylan Groenewegen vagy Fabio Jakobsen.

A nemzetközi szövetség elismerte a sok éves magyar erőfeszítéseket – 2023-tól a ProSeries sorozatba iktatta nemzeti körversenyünket! A ProSeries-licenc három esztendőre szól, ami azt jelenti, hogy a 2025-ös jubileumi Tour de Hongrie is a rangos sorozat eseménye lesz – akkor ünnepli majd százéves fennállását a Magyar Körverseny.

Az UCI versenynaptárában a ProSeries és a WorldTour események közé rendkívül nehéz bekerülni, hiszen adott számú profi csapat csak meghatározott számú versenyen tud részt venni. A nemzetközi szövetség háromévente adja ki a licenceket a profi csapatok és versenyek számára, így érthető módon elég nagy a tülekedés a helyekért. A ProSeries események száma földrészenként korlátozott, így ki kell valakinek esnie, hogy egy új verseny bekerüljön. 2023 és 2025 között Európában tizenkét ország többnapos versenyei kapták meg a ProSeries-engedélyt, köztük Magyarország.

Image

Miért is fontos ez a kategória a csapatok számára? Teljesítményükért jóval több világranglista pontot kapnak a versenyzők és magasabb pénzdíjakra számíthatnak: a megszerezhető UCI-pontok másféleszeresére nőnek, a pénzdíjak pedig csaknem kétszeresére – az eddigi 80 ezer euró helyett 150 ezer euró lesz a csapatok részére kifizetett összeg. Az UCI ProSeries eseményein csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak. A WorldTeamek és a ProTeamek mellett a rendező ország csapatai lehetnek kivételek. Így indulhat a versenyen a magyar válogatott és a Magyarországon bejegyzett Continental Team, valamint legfeljebb két külföldi Continental Team. Reményeink szerint 2023-ban ismét lesz magyar „Conti” csapat a mezőnyben, így ezzel is nagy lépést tehet előre a magyar kerékpársport.

Ezzel a döntéssel egy elit klubba érkezik a Tour de Hongrie; olyan események szerepelnek a ProSeries naptárban, mint például a Deutschland Tour, a Tour of Britain vagy az Arctic Race of Norway. A mi régiónkból egyedül a Horvát Körverseny lesz a ProSeries része.

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár

„Az utóbbi években számos nagy nemzetközi versenynek adott otthont hazánk és minden alkalommal elismerő visszajelzéseket kaptunk a helyszín és a szervezés kapcsán egyaránt – nyilatkozta dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. – Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Tour de Hongrie magasabb szintre emelésével 2023-tól egy újabb világszintű sporteseménynek lehet a házigazdája Magyarország. Szívből gratulálok a magyar szervezőcsapatnak, és ezúton is köszönöm a korábbi évek kitartó és lelkiismeretes munkáját, az elkövetkezendő három évhez pedig további sok sikert kívánok.”

„2015-ben, amikor újraindítottuk a Tour de Hongrie-t, senki sem gondolhatta, hogy néhány év múlva már világsztárok fognak Magyarországon tekerni. Kellett ehhez a kiváló szervezés, a világszínvonalú rendőrségi biztosítás és a kiszámítható kormányzati támogatás – vélekedett Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államititkár, aki immár hét éve személyesen is segíti a verseny fejlődését. – Az utolsó lökést a Giro d’Italia fergeteges budapesti rajtja adta, és megtörtént, amit titkon reméltünk: a következő három évben ProSeries-kategóriájú verseny lett a Magyar Körverseny. Ez óriási siker hazánknak, mert óriási a túljelentkezés ezekért a versenyekért. Maradt azért még feladatunk. Kell egy csapat! Egy olyan kategóriájú magyar csapat, amelyik elindulhat a Tour de Hongrie-n.”

Image
Eisenkrammer Károly főszervező és Szilasi László versenyigazgató

„Büszkeséggel tölt el a hír, hogy az elkövetkező három évben a Tour de Hongrie a sportág felsőházában szerepelhet – mondta Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője. – Rengeteg munkánk van ebben a sikerben, ezért mérhetetlenül hálás vagyok kollégáimnak, a rendező csapatomnak, a Magyar Kerékpáros Szövetség vezetőinek és munkatársainak, valamennyi közreműködőnek, támogatónknak és partnerünknek, a rendőrségnek, a Magyar Közútnak, az M4Sport csatornának, a rajt- és célvárosainknak, és természetesen a Magyar Kormánynak, amely következetes támogatásával lehetővé tette, hogy ezt az utat bejárhassuk. A szakmai mellett egyben sportdiplomáciai siker is ez az elismerés. Sokat számított az értékelésünkben a többéves média-együttműködésünk a Tour de France versenyét szervező ASO-val, amelynek köszönhetően immár százkilencven országban kerül a televízók képernyőjére a Magyar Körverseny. Ez az ugrás komoly kihívást jelent valamennyiünk számára, de bízom benne, hogy tapasztalt és összeszokott csapatunkkal továbbra is a jó úton járunk majd, a Tour de Hongrie fejlődése pedig magával húzza a teljes magyar kerékpársportot.”

Image
Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke

„Az utóbbi években már lassan hozzászoktunk az egyre nagyobb és nagyobb eredményekhez a kerékpársportban – mondta dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. – A fiúk között Valter Attila, Fetter Erik, Peák Barnabás, Dina Márton vagy Szalontay Sándor eredményei, a lányoknál Vas Kata Blanka elképesztő menetelése a profik között, ezek mind azt mutatják, hogy Magyarországról is van út a legmagasabb szintre ebben a nagyon kemény sportágban. A Tour de Hongrie sikere segít abban, hogy minden magyar sportrajongóhoz közel hozzuk, ’házhoz vigyük’ a legmagasabb nemzetközi színvonalat, így még népszerűbbé tegyük itthon is a kerékpározást – ezzel a támogatók, szponzorok felé is új dimenziók nyílnak a sportágban. A Tour de Hongrie ProSeries-licence megerősíti ezt a folyamatot, és segíti a többi hazai versenyt, csapatot, versenyzőt abban, hogy ők is elhiggyék, sok munkával el tudják érni az álmainkat!”

„A ProSeries besorolás néhány évvel ezelőtt legalább olyan elképzehetetlennek tűnt, mint egy Giro-rajt Magyarországon – jegyezte meg Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója. – Az elmúlt öt év Tour de Hongrie versenyei a csapatok legmagasabb szintű kiszolgálásáról szóltak. Több figyelmet fordítottunk erre, mint a legtöbb hozzánk hasonló kategóriájú verseny, így mostantól még stabilabb háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy a világ legjobb csapatait újra és újra vendégül láthassuk. A versenyigazgató számára minden befektetett munka gyümölcse a versenykategória-váltás, amennyiben ez felfelé történik. A ProSeries egy elképesztően magas szint, de nem szabad azt hinnünk, hogy itt a vége. Azt remélem, néhány év múlva a régió első WorldTour-versenyét is mi fogjuk rendezni.”

A 2023-as Tour de Hongrie versenyére – immár hagyományosan – a tavasz utolsó hónapjában, május 10. és 14. között kerül sor. Az körverseny útvonalát januárban jelentik be a szervezők.

*A magyar kerékpársport kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.
*A magyar karékpársport kiemelt támogatója a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

Image

'Fel a tetejéhez' gomb