Pálya

Édesapja nyomdokaiban a születésnapos Filutás

Filutás Viktor édesapja, Filutás Árpád a mai napig csúcstartó a motorvezetéses kerékpározásban. 1992. június 30-án 8 óra 36 perc tekerés után világcsúcstartóként szállt le a kerékpárjáról. Fia, Viktor többszörös magyar bajnok mind pálya, mind pedig országúti kerékpározásban. Jelenleg az Adria Mobil Team – éppen ma születésnapos – versenyzője az édesapja nyomdokaiba lépve lepte meg a világot és nemrég 4. helyezést szerzett a stéher Európa-bajnokságon.  

Árpád annak idején egy hatvan éve fennálló rekordot, az 500 kilométeres motorvezetéses bringázásét javította meg. nemcsak idővel, hanem legalább húsz plusz kilométerrel is. csúcsa azóta is érvényben van. A stéherezésben kiemelkedő kerékpáros nemzetközi szinten is ismert versenyző volt. Úgy tartották róla, világbajnok is lehetett volna. – írta az index még 2017-ben.

2022-ben aztán átvette a stafétát Viktor. Szeptember 9-10. között rendezték a stéher Európa-bajnokságot Franciaországban, Lyonban. A magyar kerékpársport történetében az első magyarként kvalifikálta magát a döntőbe, hisz az előfutamban a második helyen ért célba. A döntőben két német, két svájci, két francia és egy cseh állt rajthoz Viktor mellett az egy órás “királyfutamban”. Viktor a 7. Helyről rajtolt, ahonnan hatalmas erőfeszítéssel a 2. pozícióba küzdötte fel magát, amit az utolsó körökig tartani is tudott. A párban induló nemzetek versenyzői folyamatosan támadták, ezzel a túlerővel szemben sajnos egyedül elvesztette a harcot, így visszacsúszott a 4. helyre.

A verseny után a külföldi hírportálok mind kiemelték remek versenyzését és édesapja korábbi eredményeit. Otthon azért azzal talán el kell számolnia, hogy a futam során megdöntötte édesapja 1 órás rekordját is, amit 1987-ben állított fel. Árpád akkor 70 kilométert és 400 métert tekert, Viktor pedig 72 kilométert és 65 métert tett meg egy óra alatt. A sors tréfája, hogy Viktor vezetője az a Thomas Baur volt, akinek édesapja annak idején Árpit is vezette. A stéher vonat azonban nem állt meg. Egy héttel később Viktor Árpád után több, mint 35 év elteltével elsőként tudott áthaladni a célvonalon Singenben, ahol a lyoni EB 3 helyezettjének, Daniel Harnisch-nak kört adva nyerte meg a versenyt.

'Fel a tetejéhez' gomb