Országút

Fetter Erik remekül versenyezve 12. az országúti VB U23-as mezőnyversenyében

Az ifjúsági és a huszonhárom éven aluli fiúk mezőnyversenyeivel folytatódott a 2022-es országúti világbajnokság programja. Utóbbi futam résztvevőire 169,8 kilométer várt tíz kört megtéve a Wollongong körül kijelölt pályán, értelemszerűen tízszer megmászva a Mount Pleasant (1,1 km, 8,8%) emelkedőjét – a mezőnyben egy magyar kerekesnek is szoríthattunk Fetter Erik révén.

A kezdeti akciózások végén egy hat fős szökés alakult, amelybe név szerint a belga Fabio van den Bossche, a cseh Petr Kelemen, a német Hannes Wilksch, a svájci Fabian Weiss, a francia Mathis Le Berre és a horvát Fran Mihojlevic került bele.

A főmezőny, amelynek létszáma azért folyamatosan rostálódott, köszönhetően a penzum nehézségének és a világbajnokság ötödik versenynapjára megérkező esőnek, nem engedte túlságosan messzire el őket, sőt három körrel a vége előtt megkezdődött az adok kapok, egy ígéretes támadásban Erik is benne volt, ám hamar megfogták őket. Sajnos nem sokkal később egy bukásban a magyar időfutam bajnok is a földre került, de szerencsére tudta folytatni, hamar visszazárkózott a csoportjához.

Az utolsó huszonöt kilométerre fordulva már csak Le Berre és Wilksch tempózott az élen, a mindent eldöntő kör kezdetén azonban őket is utolérték, ekkorra egy körülbelül harminc fős sor maradt versenyben a világbajnoki címért, természetesen közöttük Fetter Erik is ott tekert.

A célvonalon való utolsó előtti áthaladást megelőzően egy négy fős boly lépett meg, amelyben a magát megadni nem akaró francia Le Berre, a belga Alec Segaert, a cseh Mathias Vacek és a kazah Yevgeniy Fedorov vállalt szerepet, s mivel mögöttük nem nagyon állt össze az üldözés, így pillanatok alatt húsz másodperc fölé kúszott az előnyük.

A Mount Pleasent utolsó megmászásakor Fedorov és Vacek duója maradt az élen, miközben mögöttük többen is próbálkoztak egy-egy – sikertelen – támadással.

A kilométeres kapunál még mindig több mint tíz másodperc volt a fórjuk, s mivel a cseh fiúban már nem nagyon maradt erő, így a kazah Yevgeniy Fedorov lett az U23-as világbajnok. Fetter Erik fantasztikusan versenyezve az előkelő tizenkettedik helyen zárt, mellyel 25 UCI világranglista pontot is bezsebelt.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb