Országút

A női Vueltát is sikerrel abszolválta Vas Kata Blanka

A Team SD Worx kiválósága a csapattársai sikeréért dolgozott.

Szeptember 7. és 11. között rendezték a női Spanyol Kört, azaz a Ceratizit Challenge by La Vuelta viadalát. Az ötszakaszos megmérettetés egy csapatidőfutammal kezdődött, melyet a Trek-Segafredo sora nyert meg, a mezőny egyetlen magyar kerékpárosát, Vas Kata Blankát is a soraiban tudó holland Team SD Worx a negyedik időt érte el.

A verseny címvédője, a holland Annemiek van Vleuten (Movistar) lényegében már a második napon eldöntötte a viadal végkimenetelét. Blanka eközben sokat dolgozva a csapattársaiért, az ötödik csoporttal célba érve a 22. helyen (+ 4:51) végzett, az öt kategorizált emelkedővel nehezített penzum során, így összetettben a 19. pozícióba (+ 4:59) csúszott vissza.

A harmadik etap során két kategorizált emelkedő leküzdését követően egy fennsíkra érkezett a mezőny – sajnos Vas ekkor már nem volt az első bő húsz fős csoport tagja. Tíz kilométerre a céltól az ausztrál Grace Brown (FDJ-SUEZ-Futuroscope) és a svájci Elise Chabbey (Canyon SRAM) duója lépett el, akik haza is értek, előbbi sikerével. Az aktuális magyar bajnok bő öt perc lemaradással 43. lett, az összetett versenyben így a 26. helyről (+ 9:53) várhatta a folytatást.

Másnap egy a női mezőnyben ritkán látott hosszúságú, 160,5 kilométeres szakasszal folytatódott a kihívás. Rögtön a rajt után szökött meg az olimpiai bajnok osztrák Anna Kiesenhofer (Soltec), aki egyedül próbálta véghez vinni azt a bravúrt, hogy hazaérjen, ám a murvás rész valamint a segoviai emelkedő megpecsételte a sorsát. Az etapgyőzelmet végül az olasz Silvia Persico (Valcar-Travel&Service) szerezte meg. A Team SD Worx koreográfiája ugyanaz volt, mint az előző napok során, Blanka így a 61. (+ 1:53) helyen zárt, az összetett versenyben ezzel a 29. (+ 11:46) pozícióba került.

A Trek-Segafredo sora keretbe foglalta a megmérettetést, melynek utolsó madridi etapját a világbajnok Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) nyerte, míg az összetett versenyben van Vleuten diadalmaskodott, aki ezzel véghez vitte azt a bravúrt, hogy egyazon évben győzött a női Giro d’Italián, a Tour de France-on és a Vueltán.

Vas Kata Blanka ezúttal is a csapattársait próbálta helyzetbe hozni, az etapot a 89. (+ 28 mp) helyen abszolválta, míg a piros trikóért folyó harcban a 28. (+ 12:07) lett, ezzel 16 UCI világranglista pontot szerezve.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Vas Blanka FB
'Fel a tetejéhez' gomb