BMX Freestyle

Három hét alatt, három BMX Freestyle verseny

Izgalmas hetek állnak a Freestyle BMX válogatott mögött. Három hét alatt három különböző versenyen vettek részt. Először Sérignan-ban voltak, ahol Ujváry Zoltán egy hellyel csúszott csak le a dobogóról, de szerzett 110 pontot, ugyan nem válogatott, de Cservenák Csepel hetedik helyezést ért el, ezzel pedig 50 pontot szerzett. Ezt követte Le Havre, ahol Kempf Zoltán bronzérmes lett, amiért 130 pontot kapott, Krausz Kristóf negyedikként, 110 pontot szerzett, Ficsór Kornél 8. helyezésével 30 pontot szerzett, Vidakovich Fülöp flatland kategóriában hetedik lett, amivel 70 pontot szerzett.

Franciaország után a csapat Hollandiába utazott, ahol egy három napos edzőtáborban vettek részt Eindhovenben, melyhez már Szepesi Tibor is csatlakozott. Ezt követően hétvégén Rotterdamban mérették meg magukat. Itt Ujváry Zoltán ezüstérmes lett, Kempf Zoltán negydik, Ficsór Kornél ötödik, Krausz Kristóf hatodik, Zöld Gergő pedig nyolcadik helyen végzett.

Ujváry Zoltán az Európa Bajnokság óta nem tért haza, mielőtt a csapat többi tagjával találkozott volna, Spanyolországban töltött egy kis időt.

„Barcelonában kezdtük meg az utazást egy edzőtáborral. Nagyon jó volt kicsit földpályán is biciklizni, hozzám szerintem nagyon sokat tett, most már még könnyebben alkalmazkodom az új pályákhoz és magabiztosabbnak is érzem magam. A Sérignan-ban elért negyedik helyezésemmel elégedett vagyok, mivel a köreim pontosan úgy alakultak, ahogyan azokat elterveztem. Mielőtt tovább mentünk Le Havre-ba, Montpellierben is edzettünk egy keveset, ami szerintem nagyon hasznos volt. Ugyan ilyen jó volt az is, hogy volt kettő nap pihenőnk Párizsban, amikor jutott egy kis időnk városnézésre, ezzel pedig felfrissültünk a következő megmérettetés előtt. A Le Havre-i verseny számomra inkább tanulságos volt csak. A döntős köreimben hibáztam, és ezekből tanulva készültem az újabb versenyre. A három napos edzőtáborban Eindhovenben egy nagyon színvonalas pályán tudtunk edzeni, majd Rotterdamban két napunk is volt a verseny előtt a gyakorlásra. A pálya számomra szokatlan volt, mert kisebb elemei voltak, mint amik a megszokottak a nagyobb versenyeken, de szerencsére hamar tudtam alkalmazkodni és a versenyre már teljesen magaménak éreztem. A köreim a tervek szerint alakultak, ezzel pedig a második helyen végeztem. Ezzel együtt már három C1-es versenyen is dobogón végeztem, ezáltal már nincs rajtam olyan nagy nyomás a következőket illetően.”

Ficsór Kornél amellett, hogy rengeteg új tapasztalatot szerzett az elmúlt hetekben, egy gyerekkori álma is valóra vált.

„Franciaországban több pályát is volt lehetőségünk kipróbálni, nem csak azokat, amiken versenyeztünk és szerintem ezek remek lehetőségek arra, hogy bármilyen megmérettetésre felkészítsenek minket. Mielőtt megérkeztünk volna Le Havreba megálltunk egy kis időre Párizsban, ami számomra nagy élmény volt, mert még sosem voltam ott. Úgy gondolom, a versenysportban nagyon fontos, hogy legyenek csapatépítő, rekreációs programok, amik minket is közelebb hoznak egymáshoz, ráadásul egy kicsit ki is kapcsolhatunk. Volt egy videó, amit még gyerekkoromban láttam. Talán az volt az első olyan bmx-es videó, ami engem elindított ezen az úton. Ebben a videóban volt egy pool, ami éppen Párizsban található, és fel is kerestük. Habár nem egy olyan pálya, de én mégis nagyon boldog voltam, amikor megláttam és rendkívüli élmény volt számomra, hogy élőben is kipróbálhattam. Le Havreban úgy éreztem, hogy feküdt nekem a pálya. A selejtezőben minden a terveim szerint alakult, hatodikként be is kerültem a döntőbe. A döntőben az első körömet stabilra terveztem, a másodikat viszont kiegészítettem nehezebb trükkökkel is, így is sikerült. Az első köröm hibátlan lett, elégedett is voltam vele. A másodikba bele raktam egy dupla hátra szaltót, amire tudtam, hogy minden erőmre szükség lesz, hogy sikerüljön. Maga a trükk tökéletesen sikerült, az érkezésnél leakadt a hátsó kerekem és elcsúsztam belőle, de nem bánkódtam miatta. Boldog voltam, hogy sikerült azt a teljesítményt nyújtanom, amit terveztem. Rotterdamban a helyszínen tudtam meg, hogy lehet street kategóriába is nevezni, és úgy gondoltam, ezúttal elindulok ott is. Ahhoz képest, hogy hat éve nem streeteltem a vártnál jobban teljesítettem és sikerült az ötödik helyen végeznem. A parkos köreim már jól össze voltak rakva és szerencsére a kvalifikációban sikerült két jó kört mennem. A döntőre még egy kis pluszt tartogattam, amivel ismét az ötödik lettem. A döntő után park kategóriában is indultam best trick versenyen, ami iszonyat jól alakult. Sikerült beadni a négy kedvenc trükkömet, köztük egy 1080-at amit egy hete tanultam. Végül megnyertem a best trick versenyt park kategóriában egy: Nothing Front Bike Flip-el, 360 4kp-val, Twix-el, és egy 1080-al. Hihetetlen élmény volt ez a verseny. Mindent beleadtam és nagyon élveztem. Ennél szebben nem is zárhattam volna a versenysorozatunkat.”

Kempf Zoltánnal a Le Havre-i verseny után sikerült beszélnünk, ahol harmadik helyezést ért el.

„Nagyon jól éreztem magam, hogy újra nemzetközi versenyen indulhattam, bár ennyi idő után szokatlan volt számomra ilyen nagy pályán biciklizni. A selejtezőben egy picit elégedetlen voltam magammal, ugyanis két kör számít, és én az egyikben hibáztam, de szerencsére így is ötödikként jutottam be a döntőbe. A döntőben az első körömet stabilra terveztem, de úgy voltam vele, az is elég lesz egy jó helyezéshez. A második körömben igyekeztem még egy lapáttal rátenni, sajnos ott az utolsó trükkből lecsúszott a lábam. Összességében elégedett vagyok azzal, hogy az első, visszatérő nemzetközi versenyemen elhozhattam a bronzérmet.”

„Kellemesen éreztem magam a Le Havre-i versenyen, úgy gondolom, ezúttal mentálisan is fel voltam készülve. Az utazás és az egész hét remek hangulatban telt, a verseny pedig egy nagyon jó szervezést kapott. Rendkívüli élmény volt olyan pályán bicózni, ami az óceánra néz, bár éppen emiatt kicsit szeles is volt az idő. Ezúttal nem sikerült a legerősebb köreimet hozni, inkább biztonságiak voltak, de a teljesítményemmel amúgy is mindig úgy vagyok, hogy folyamatosan lehet tovább fejlődni, amiért minden nap keményen dolgozok” – mondta Krausz Kristóf.

Vidakovich Fülöp szintén kiutazott La Havre-ba, ahol Flatland kategóriában képviselte hazánkat.

„Már az év elején tudtam, hogy lesz ez az út, és azóta készültem is rá. Már nagyon izgatottan vártam, és a versenysoromat is úgy raktam össze, hogy alkalmas legyen nemzetközi porondon is. Élveztem az utazást és azt, hogy belefért egy kis városnézés Párizsban, ahol jobban megismerhettem a válogatott társaimat. A versenyen azt hoztam, amit szerettem volna. Szerencsére előtte nagyon sokat tudtam gyakorolni, mert amikor megérkeztem a pályára, alig volt rajtam kívül valaki. A Flatlanben nagyon sokat számít a talaj, de hamar megszoktam. A selejtezőben nyolc ember jutott tovább a közel húsz versenyzőből, nekem hetedikként sikerült. A döntőben látva az ellenfeleimet, nem akartam biztonsági kört menni, bíztam benne, hogy bejönnek a trükkjeim úgy, ahogy elterveztem őket. Ez így is lett. Nagyon picit csalódott voltam az eredményhirdetés után, hiszen úgy éreztem, jobban teljesítettem, mint a selejtezőben, mégis maradtam a hetedik helyen. Maga a hangulat hatalmas volt. Nagyon sok ember nézett minket, szurkolt, tapsolt nekünk. Most először versenyeztem válogatott mezben, ami szintén különleges élmény volt, mert a világ minden tájáról rengeteg rider láthatta, hogy Magyarországot képviselem”

Polacsek Kende a junior válogatott tagja, és a Fise Xperience mind a négy állomásán sikerült remekül teljesítenie. Az első három versenyen első, míg az utolsó megmérettetésen második helyen végzett.

„Jól éreztem magam a versenysorozat utolsó állomásán is, bár nem sikerült magamból kihoznom azt, amit szerettem volna. Otthon gyakoroltam egy új trükköt, amit itt végül nem sikerült beadnom, és ez picit csalódottsággal tölt el. De jövőre újra belevágok majd, és remélem akkor hasonló sikereket érek majd el.”

Zöld Gergő Eindhovenben csatlakozott a válogatotthoz, és nagyon hálás volt a lehetőségért, hogy a csapattal edzhetett, majd a Rotterdami versenyre is velük készülhetett.

„Nagyszerű hetet töltöttem el Hollandiában a válogatottal. A hét első felében az új eindhoveni Area 51 skateparkban edzettünk. Ez egy nagyon színvonalas pálya, sokat tudtunk gyakorolni. Én személy szerint nagyon élveztem, tanultam új trükköket is. Húztuk egymást a srácokkal, ami külön pozitív élmény volt a számomra. Hétvégén Rotterdamba utaztunk, ahol egy C1-es versenyen vettünk részt. A pályán viszonylag kis méretű elemek voltak, de jól bebiciklizhető volt, trasferekkel és hosszú line-okkal. Sikerült egy jó kört összeraknom, amivel bejutottam a döntőbe. Egy kicsit megextráztam a döntős körömet, kisebb változtatások és néhány új trükk. Elégedett voltam a lement futamommal, tiszta trükkök voltak, tiszta érkezésekkel, ami számomra mindig fontos. Nyolcadik helyen végeztem, meg voltam elégedve magammal, bár sajnos a pontozási rendszert még szoknom kell, ugyanis sokkal erősebb kört mentem a döntőbe, mint a selejtezőbe, de csak 0.4 ponttal kaptam többet, kicsit többre számítottam. De ez nem szegte kedvem, levontam a tanulságokat, feljegyeztem magamnak mik azok, amiket erősítenem kell és a jövőben ezeken fogok dolgozni. Hálás vagyok az MKSZ-nek és Város Vikinek a munkájáért, hogy lehetőségem adódott eljönni erre a hétre.”

Szepesi Tibornak pár hetet ki kellett hagynia a felkészülésből és a versenyzésből, ugyanis az Országos Bajnokság után egy gyakorlás következtében fejre esett, de Eindhovenbe már ő is csatlakozott válogatott társaihoz.

„Az edzőtáborba három hét bmx nélkül érkeztem egy nyaralásból, tehát sajnos nem sok időm jutott az alvásra az utazás miatt.  Próbáltam kizárni mindent és a maximumot kihozni az edzéseken magamból, felkészülni és visszahozni a formámat. Az sikerült is, az összes trükkömet vissza gyúrtam patikára. Ezzel együtt pedig a hiányosságaimon is igyekeztem javítani. Maga az edzőtábor szuper volt, mert végre együtt volt a csapat és úgy érzem, nagyon összetartóak lettünk a srácokkal. Ebben a közegben, így együtt, mind profi sportolónak érezhetjük magunkat. Ez pedig már hiányzott. Nagyon jó érzés, hogy húzzuk egymást, ők is rávettek engem dolgokra és én is őket. A rotterdami verseny nem az enyém volt, ugyanis a pályát egyszerűen nem tudtam megszokni, nagyon nem erre számítottam. Amióta elkészült a pályám Hajdúböszörményben, nem igazán edzettem kis pályán, ez pedig ahhoz képest az volt. Viszont rájöttem, hogy igenis vissza kell szoknom ehhez is.”

Finta-Szücs Szilveszter, a junior válogatott tagja nem versenyzett, de az edzőtáborban ő is részt vett.

„Négy napig tudtam a srácokkal biciklizni Eindhovenben, ami szuper érzés volt. Nem csak a pálya, de Hollandia is nagyon tetszett, ráadásul a felnőtt válogatott tagjai mind nagyon segítőkészek voltak velem. Ezúttal nem feküdtem rá semmilyen új trükkre, hanem inkább a pálya nagyságát próbáltam megszokni, ami a tábor végére már egészen jól sikerült. Nekem ezzel vége is a nyárnak, mostantól az új trükkökre koncentrálok és készülők a jövő évi megmérettetésekre.”

EREDMÉNYEK

POS

NAME

AGE

NAT

PTS

2022.08.20-21. French cup – BOS Sérignan – MEN ELITE – PARK

1

ANTHONY JEANJEAN 24 FRA 200.00

2

LUCA BERTRAND 20 FRA 160.00

3

JUAN CAMILO CAICEDO HURTADO 20 COL 130.00

4

ZOLTÁN ÚJVÁRY 22 HUN 110.00

7

CSEPEL CSERVENÁK 26 HUN 50.00

11

DÁNIEL JÓSA 36 HUN

14

KORNÉL FICSÓR 21 HUN
2022.08.27-28. French cup – Fise Le Havre
MEN ELITE – FLATLAND

1

JORIS BRETAGNOLLES 33 FRA 200.00

2

ANATOLE RAHAIN 24 FRA 160.00

3

ALEXANDRE JUMELIN 45 FRA 130.00

6

FÜLÖP VIDÁKOVICH 26 HUN 70.00
MEN ELITE – PARK

1

LUCA BERTRAND 20 FRA 200.00

2

QUENTIN MORIEN 28 FRA 160.00

3

ZOLTÁN KEMPF 26 HUN 130.00

4

KRISTÓF KRAUSZ 16 HUN 110.00

8

KORNÉL FICSÓR 21 HUN 30.00

12

ZOLTÁN ÚJVÁRY 22 HUN
2022.09.02-03. Skateland BMX Open 2022 – MEN ELITE – PARK

1

TOM VAN DEN BOGAARD 26 NED 200.00

2

ZOLTÁN ÚJVÁRY 22 HUN 160.00

3

TOM CLEMENS 17 GER 130.00

4

ZOLTÁN KEMPF 26 HUN 110.00

5

KORNÉL FICSÓR 21 HUN 90.00

6

KRISTÓF KRAUSZ 16 HUN 70.00

8

GERGŐ ZÖLD 24 HUN 30.00

10

TIBOR SZEPESI 26 HUN 10.00
'Fel a tetejéhez' gomb