MTB

Val di Soléban zárult a 2022-es hegyikerékpáros világkupa

2022 szeptember 2-5. között, az észak olasz Trentino autonóm régióban található Val di Sole Bikeland szolgált a 2022-es UCI hegyikerékpáros világkupa sorozat záró fordulójának helyszínéül. Az égiek kegyesek maradtak a több, mint huszonötezres nézőközönséghez, így a kilátogatottak napsütésben csodálhatták a legtöbb szakosztály futamán kibontakozott fergeteges küzdelmet, drámát és francia dominanciát. A magyar kerékpársportot Palumby Zsombor (XCO elite férfi), Buzsáki Virág és Bokros Csenge Anna (XCO női U23) képviselték.

A versenyhétvége eseménysorozatát, a péntek este megrendezett Cross-Country short-track női és férfi futamai indították, amit a francia Pauline Ferrand-Prévot és Titouan Carod nyertek. A szombati downhill futamok elite versenyein szintén francia sikerek születtek. A kimagaslóan nehéz, Fekete Kígyó nevű pályán a női futamot Myriam Nicole, a férfi futamot pedig Loris Vergier nyerték. A száraz időjárásnak köszönhetően kialakult por takaró miatt rendkívül veszélyessé vált pálya több rutinos versenyőn is kifogott, így minden idők legsikeresebb férfi downhill kerékpárosa, Greg Minnaar is balesetet szenvedett utolsó edző futamán, ami 3 törött csigolyát és helikopteres mentést eredményezett. A drámát sem nélkülöző döntőket követően, a downhill világkupa sorozat összetett nyertesei a svájci Camille Balanche és a francia Amaury Pierron lettek.

A vasárnapi XCO futamokon magyar versenyzők is rajthoz álltak. Hazánkat Buzsáki Virág (Strüby-Bixs Team) és Bokros Csenge Anna képviselték az U23-as futamokon. Buzsáki Virágnak sikerült megismételni az észak-amerikai versenyen elért szép eredményét. A Val di Sole pályán, 4 kör megtételét követően a kilencedik helyen ért célba, így a világkupa sorozatot a 13-ik helyen zárhatta. Bokros Csenge Anna a 62 fős mezőnyben a 34-ikként ért célba, és ő így az összetett 29-ik helyén zárhatta első évét az U23-as korosztályban. Az világkupa sorozat U23 kategóriáit a világbajnok francia Line Burquier és a chilei Martin Vidaurre nyerték.

Az XCO elite női versenyét a világbajnok francia Pauline Ferrand Prevot végig dominálta. Az világkupa sorozat összetettjének sorsa a verseny során folyamatosan változott, végül az olasz futamon hatodikként beérkezett, svájci Alessandra Keller javára dőlt az idei pontgyűjtő verseny.

A francia Carod Titouan rajt-cél győzelmével végződött elite férfi XCO verseny történelmi eredményekkel is szolgált, hiszen a másodikként célba érő többszörös világbajnok svájci Nino Schurter a 8-ik világkupa összetett győzelmét érte el. Az elite férfi XCO mezőnyében induló, magyar bajnoki mezt viselő Palumby Zsombor az ötven közti szereplés célját sajnos nem tudta teljesíteni, mert a rajtot követő nehézségek okozta hátrányát nem tudta ledolgozni a verseny hat körén keresztül. A futamot végül 1 kör hátránnyal, a 88-ikként fejezte be a 117 fős mezőnyben. Ezzel a szereplésével Palumby Zsombor a 2022-es világkupa sorozatot a 82-ik helyen zárhatta.

A UCI hegyikerékpáros világkupa sorozat 2023 májusában a holland Valkenburg városában kezdődik.

EREDMÉNY

POS

NAME

AGE

NAT

RESULT

PTS

1
LINE
BURQUIER
19 FRA 1:08:36 125
2
RONJA
BLÖCHLINGER
21 SUI 1:09:20 100
3
NOEMIE
GARNIER
21 FRA 1:10:05 80
9
VIRÁG
BUZSÁKI
22 HUN 1:12:29 50
34
CSENGE ANNA
BOKROS
19 HUN 1:18:42 9
Szerző
Domaniczky Tivadar
Forrás
Fotó: Buzsáki Virág FB
'Fel a tetejéhez' gomb