Országút

Elképesztő augusztust tudhat maga mögött Vas Blanka

A Team SD Worx magyar bajnok kerékpárosa 204 UCI világranglista ponttal gazdagodott az év utolsó nyári hónapjában.

Augusztus elején a Postnord Vargarda WestSweden csapatidőfutam versennyel folytatódott a női WorldTour-sorozat, ahol Vas Kata Blanka is érdekelt volt. A viadalt a Trek-Segafredo sora nyerte, akik 44 perc 56 másodperc alatt abszolválták a 35,6 kilométeres távot – ez 47,53 kilométer/órás átlagnak felelt meg. A második helyen a Team SD Worx végzett harmincnyolc szekundum lemaradással – Blanka a táv első részében dolgozott sokat, így az utolsó kilométerekre leszakadt a csapattársairól, az ő ideje már nem számított a végelszámolásnál, ám célba ért, ami 64 UCI világranglista pontot jelentett számára.

Sokan érdeklődtek, hogy Blanka miért nem vesz részt a világbajnokságokon, ezért megkérdeztük: “A csapattal átbeszéltük és úgy döntöttem, hogy túl sok utazás lenne a cross szezon előtt és nem tudnék jól felkészülni. A monti vb-t már szezon elején tudtam hogy ki fogom hagyni, hiszen idén még alig ültem a montin. Tudom hogy páran csalódottak, hogy kihagyom ezeket a versenyeket, de lehetetlenség minden évben megfelelően felkészülve elindulni 3 szakágban.”Vas Kata Blanka

Másnap egy 125,7 kilométeres, körpályás mezőnyverseny várta a kerekeseket. A peloton végig pulzált, a magyar bajnok ezúttal is a csapattársaiért dolgozott, többször is összezárva a különböző csoportokat. Az utolsó előtti körben egy igencsak erős nevekből álló sor lépett el, akiket már nem is tudtak utolérni. A holland Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) ért elsőként célba, ám utólag őt a kormányon való bekönyöklésért, ami ugyebár már tilos, kizárták, így a francia Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo) lett a győztes. Blanka sokat vállalt az utolsó kilométerek üldözéséből is, s végül a 28. helyen ért célba, ezzel újabb 16 UCI pontot gyűjtve.

Egy nap pihenőt követően jött az ugyancsak a WorldTour-naptárt erősítő Skandináv Körverseny, melynek során hat szakasz várt a bombaerős mezőnyre, sorrendben Dániát, Svédországot és Norvégiát érintve. Az első három etap koreográfiája nagyrészt ugyanúgy zajlott, egy-egy kisebb szökés megfogását követően jöhetett a mezőnyhajrá, amit minden alkalommal a női szakág legendája, a fentebb már említett Marianne Vos nyert meg. Blanka nap mint nap sokat mutatta magát, dolgozott a csapattársaiért, sajnos a második etap végén bukásba is keveredett, de olyan is volt, hogy ő végzett a legelőkelőbb helyen a holland sor versenyzői közül. Ez a munka egy 17., egy 106. és egy újabb 17. helyben testesült meg.

A karakterisztikát elnézve igenis benne volt a pakliban, hogy Vos a negyedik szakaszt is megnyeri, ám végül egy öt fős próbálkozás egy hajszállal, de hazaért. Vas a győztessel azonos idővel a 29. helyen zárt, így összetettben az előkelő 15. pozícióból várta a megmérettetés királyetapját. Ahogyan az várható volt a Norefjell 11,1 kilométer hosszú, átlag 5,8 %-os emelkedője döntött, s nem csak a szakaszgyőztes, de az összetett verseny végkimeneteléről is. Blanka sokáig jól tartotta magát az élcsoportban, mindössze szűk öt kilométerre a céltól szakadt onnan le. A győzelmet a dán bajnok Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ-Futuroscope) szerezte meg, aki ezzel az összetett versenyben is átvette a vezetést. Az országúti szakág mellett hegyikerékpározásban és cyclo-crossban is remekelő magyar sportoló a 22. helyen (+ 2:58) ért célba, így a sárga trikóért folyó harcban a 18. helyre csúszott vissza.

Az utolsó nap ismét a sprintereknek kedvezett, így újfent Vos diadalmaskodott – Blanka a 22. helyen gurult át a célvonalon –, az összetett versenyt Uttrup Ludwig nyerte, Vas a 18. helyen (+ 3:14) végzett, így 24 világranglista pont került az eddigiek mellé.

Ahogyan arról pedig már beszámoltunk, a francia Classic Lorient Agglomération-Trophée Ceratizit klasszikusán az előkelő nyolcadik helyet csípte el, ezáltal 100 UCI világranglista pontra szert téve, így az augusztus hónapot 204 ponttal abszolválta, míg az egész évet tekintve már 410 pontnál jár.

EREDMÉNYEK




'Fel a tetejéhez' gomb