Országút

Magyar eredmények az országúti EB-ről

Augusztus 14. és 21. között a müncheni multisport Európa-bajnokság keretein belül rendezték meg az országúti kerékpárosok mezőny és időfutam számait. A kontinensviadalon Dina Márton és Peák Barnabás képviselték a magyar színeket.

Murnauból indulva és természetesen Münchenben célba érve került sor a férfiak mezőnyversenyére augusztus 14-én. A 207,9 kilométeres penzum első felében két emelkedő is nehezítette a kerekesek előrehaladását, nevezetesen a Kesselberg (5,1 kilométer, 4,9 %) és az Eurasburg (1 kilométer, 10,4 %). A bajor nagyvárosba beérve aztán még öt, egyenként tizenhárom kilométeres, igencsak technikás kör várt a bringásokra. Az útvonal elsősorban a sprintereknek kedvezett, így a dugattyúlábúak kerülhettek rivaldafénybe.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött a győztes kilétéről, aki végül a holland Fabio Jakobsen lett – Peák Barnabás az 58. (+ 25 mp), míg Dina Márton a 77. (+ 46 mp) helyen ért célba.

„Az volt a célkitűzés, hogy Peák Barnabás a legjobb húszban végezzen, így Dina Márton feladata elsődlegesen a csapattársa segítése volt. Ezt többé kevésbé sikerült is megoldania, a két versenyzőnk nagyrészt együtt mozgott a mezőnyben. Szerettük volna a városi körözést a peloton elejében megkezdeni, már csak azért is, hogy a nagyobb csapatok akcióira tudjanak a fiúk reagálni. Megbeszéltük, hogy a sprintre készülve Barna egy a számára szimpatikus csapatot kövessen le, erre jó opció lehetett a dán válogatott, amely a korábbi világbajnok Mads Pedersenért dolgozott többek között a szakág legjobb felvezetőjével, Michael Morkovval. Ez azért volt fontos, hogy ne bolyongjunk céltalanul a mezőnyben. Nagyon sokáig jó helyen is volt Barnabás, az első húsz-huszonöt kerekes között mozgott, ennek láttán bizakodó is voltam, sajnos azonban a viadal utolsó kilométerein egy kissé elkeveredett, ráadásul volt előtte egy bukás is, melynek következtében le kellett lassítania, így el is úszott egy kiugró eredmény lehetősége. Versenyzőink jó formában érkeztek az Európa-bajnokságra, Barnabás különösképpen, ezért kissé csalódottan értékeltük a végeredményt. Kis szerencsével ebben sokkal több is lehetett volna, de a teljesen sík versenyek már csak ilyenek, itt minden apróság számít, nagyon nehéz egyedül helyezkedni a nagy létszámú csapatok mellett. Azt is láthattuk, hogy egy-egy erős nemzeti válogatottnak, például az olaszoknak sem sikerült tökéletes felvezetést összehozniuk a kiemelt versenyzőiknek” – értékelte a mezőnyversenyt Dér Zsolt szövetségi kapitány.

Három nappal később Fürstenfeldbruck környékén ugyanaz a huszonnégy kilométeres pálya várta az elit hölgyeket és férfiakat is az egyéni időfutam során. A férfiaknál svájci sikerrel végződött a kronó, miután Stefan Bissegger érte el a legjobb eredményt (27:06, 53,13 km/óra). Ami a magyarok teljesítményét illeti, Peák Barnabás a 19. (+ 1:54, 49,65 km/óra), Dina Márton pedig a 29. (+ 3:24, 47,21 km/óra) helyen zárt.

„Az időfutam során a Top 15-be, Top 20-ba kerülés volt az elvárás Barna felé, ezt pedig probléma nélkül hozta is. Marcinál ellenben a tapasztalatszerzést tekintettük elsődlegesnek, ennek megfelelően állt rajthoz, kihajtotta magát, hozta az úgymond kötelezőt” – zárta gondolatait a szövetségi kapitány.

EREDMÉNY


A magyar országúti válogatott következő világversenye a szeptember 18. és 25. között zajló világbajnokság lesz az ausztráliai Wollongongban.

'Fel a tetejéhez' gomb