BMX Freestyle

Freestyle BMX szereplés az Európa Bajnokságon

Múlt héten rendezték meg Münchenben a BMX Park Freestyle Európa Bajnokságot, melyen Magyarország színeiben Ujváry Zoltán és Krausz Kristóf indult. Ez volt az első alkalom, hogy magyar riderek hivatalos válogatottakként képviselték hazánkat nemzetközi versenyen. Ugyan ezúttal nem izgulhattunk értük a döntőben, mivel Ujváry 16. Krausz pedig 21. helyen végzett a kvalifikáció során, de már ez is egy jó tapasztalat volt a csapat számára.

„A Európa Bajnokság csodás volt, nagyon vendégszeretőek és közvetlenek voltak a szervezők, a környezet is gyönyörű volt – kezdte az értékelést Zoltán. – A pálya kicsit szokatlan volt a FISE pályákhoz képest. Voltak elemek, amik kisebbek voltak, de szerencsére megszoktam őket a gyakorláson, és hamar megtudtam csinálni a trükkjeimet.”

A kvalifikációban szokásosan kettő, egy perces kört mentek a versenyzők, melyeknek az átlag pontszámát összesítették.

„Az első köröm úgy sikerült, ahogy terveztem, azonban a másodikban fel támadt a szél és a nap is elő bújt a felhők mögül, ezért pont szembe sütött. Ennek következtében az a köröm kicsit gyengébbre sikerült, de legalább nem hibáztam. A hiba nélküli bicózásom ezúttal a 16. helyre volt elég. Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, valamint a csapattal is, szépen kezdünk összeszokni, igy a munka is jóval hatékonyabb.”

„Ezúttal ez a verseny nem úgy sikerült, mint amit elvártam magamtól. Fizikálisan és mentálisan nem voltam a topon. De most is sok tapasztalattal gazdagodtam. Tudom, hogy a jövőben mire kell még jobban oda figyelnem, és miben kell fejlődnöm. Pozitívan tekintek a jövőbe, az EB-ről pedig leszűröm a tanulságot” – jelentette ki Kristóf.

Jósa Danny, a válogatott edzője természetesen elkísérte a ridereket az útra. Bár még össze szokóban van a csapat, igyekeztek együtt felkészülni a megmérettetésre.

„Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk az EB alatt Münchenben. A két legeredményesebb válogatott versenyzőnket indítottuk Zoli és Kristóf személyében. Sajnos a döntőbe egyikük sem került be, de tudtak együtt gyakorolni, és tanulni egymástól és a többi versenyzőtől, akikkel két napon keresztül együtt tekertek – mesélte Danny. – Minden nap, mielőtt kimentünk a versenypályára, egy közeli beton pool-ban edzettünk. Fotóztunk, videóztunk, edzettünk, tanultunk a bmx-ről, a többiektől, és tapasztalatokat gyűjtöttünk. Ezzel a lendülettel és erővel folytatjuk tovább a munkát és készülünk a következő versenyekre, és az edzőtáborra. Hosszú út áll még előttünk. A ridereknek megkell tanulni, hogyan tudnak a leggyorsabban alkalmazkodni az új pályákhoz. Ennek a titka az, hogy minél több és változatosabb helyen tudjanak bmx-ezni.”

EREDMÉNY

POS

NAME

NAT

AGE

PTS

1
JEANJEAN
ANTHONY
FRA 24 500.00
2
REILLY
KIERAN
GBR 21 450.00
3
RANTEŠ
MARIN
CRO 27 410.00
16
ÚJVÁRY
ZOLTÁN
HUN 22 85.00
21
KRAUSZ
KRISTÓF
HUN 16 30.00
'Fel a tetejéhez' gomb