BMX Freestyle

Francia és spanyol versenyeken is szép eredményeket hoztak a BMX-esek

Múlt héten míg a BMX válogatottunk egy része Németországban szerepelt az Európa Bajnokságon, addig több versenyzőnk is, Ficsór Kornél, Náhlik Péter, Vukman Márk és Bábel János Franciaországban, a Fise Xperience Thonon-les-Bains mutatta meg tudását. A döntőbe Kornél, Péter és Márk jutottak be.

Kornél nyolcadik helyen végzett, amivel 30 pontot szerzett.

„Túl vagyok idén a harmadik C1-es versenyemen. Ezúttal Franciaországban, Thonon-les-Bains-ben mérhettem össze tudtásomat a többi riderrel. A versenyt egy nagyon hosszú autós utazás előzte meg pénteken, amivel kissé meg is csúsztunk és hajnal egyre értünk a szállásra. Szombaton szerencsére kitudtuk magunkat pihenni, mert csak este kezdődött a gyakorlás. A gyakorlás nagyon rövid volt mindössze negyvenöt perc és tovább nehezítette, hogy egyszerre huszonöten voltunk a pályán. A pálya nagyon nagy elemekből állt, így számomra negyvenöt perc alatt nehéz volt megszokni. A pálya elrendezése is kissé nehéz volt nekem, sokáig gondolkoztam, hogy merre fogok menni. A gyakorlás után kicsit tanácstalan voltam. Ennek ellenére másnap a kvalifikáción minden tervem kiadta, néhány akadást leszámítva. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült két erős kört mennem. A megérzésem nem csalt, sikerült bejutnom a döntőbe. A döntőre nagyjából ugyanazt a kört terveztem egy-két nehezítéssel kiegészítve – értékelt Kornél. – Szerencsére a döntős köreim is jól sikerültek, mindkettőt teljesítettem a terveim szerint. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert úgy gondolom, hogy a kevés gyakorlási idő és a nagy pálya ellenére kihoztam magamból a maximumot. Aminek pedig a legjobban örülök, hogy a második döntős körömben sikerült leraknom egy patent szaltó tripla kormány pörgetést, amit előtte csak rezi-re csináltam. Nagyon jól éreztem magam és izgatottan várom a következő C1-es versenyt, Sérignan-ban.”

Péter tizedik helyen végzett, ezzel pedig 10 pontot szerzett.

„A verseny hangulata kiváló volt, ilyen aktív közönségünk talán még sosem volt. Az utazás nagyon kemény volt tizenöt óra öten egy kis buszban, amit végig én vezettem oda és vissza is – mesélte Péter. – Ez volt az első olyan Fise pálya, amire sajnos azt tudom mondani, hogy nagyon nem éreztem és nem tudtam rajta kiteljesedni. Ennek ellenére örülök, hogy sikerült a tizedik helyen végeznem. A teljesítményemmel azonban nem vagyok megelégedve. A pályát nem tudtam úgy használni, mint azt elterveztem, ez eredményezett egy esést is az első köröm végén, azonban másodjára már sikerült leraknom egy viszonylag stabil kört.”

Márk is bekerült a döntőbe, ahol tizenkettedik helyen végzett.

„Összességében jól éreztem magam a hétvégén. Fise Xperience ezen megállója Thonon-les-Bains-ben került megrendezésre, ami a Genfi-tó déli partján található, így a környezet nagyon szép volt. A Fise-re kitekerés felért egy bemelegítéssel, mert a szállástól végig emelkedőn kellett mennünk. Maga a pálya tetszett, nagyobb volt, mint az előző megállón, ahol részt vettem (Reims-ben). Ami nehézséget okozott, az a kevés és kaotikus gyakorlás, ahogy ez Fise-eken lenni szokott. Selejtezőnél még nem sikerült annyira érezni a pályát, mint szerettem volna, de sikerült két olyan kört produkálnom, ami alapján bekerültem a döntőbe. A döntő előtti gyakorláson finomítottam pár dolgot, és úgy éreztem készen állok. Sajnos ezzel szemben mindkettő döntős köröm közepén elestem, ráadásul egy olyan rutin trükkből, amit selejtezőben is könnyedén csináltam. Így a teljesítményemmel nagyon nem vagyok megelégedve.”

János nagy reményekkel indult neki élete első Fise-versenynek, de sajnos nem sikerült bekerülnie a döntőbe, ami miatt, bár nincs oka, kissé csalódott volt.

„Tudtam, hogy jól fogom érezni magam az első Fise-versenyemen, és így is lett. A tizenöt órás kocsiút már megadta az alap hangulatot, mert jókat beszélgettünk a srácokkal. A pálya viszont sokkal nagyobb az itthoniakhoz képest, és a gyakorlási idő nem volt elég. Így sajnos a köröm nem úgy sikerült, ahogy terveztem, mert nem ekkora pályához vagyok szokva, szóval sokkal jobban is tudtam volna teljesíteni. De azért elégedett vagyok, sikerült sok tapasztalatot szereztem.”

Mindeközben a junior válogatottjaink sem tétlenkedtek.

Polacsek Kende szintén Franciaországban, a Fise Xperience versenysorozatán vett részt, melyet négy különböző francia városban rendeznek meg, melynek utolsó állomása most hétvégén lesz Le Havre-ben.

„A legelső, a tavalyi reimsi állomás volt a legnagyobb kihívás számomra, ugyanis akkor még az idén már u16-os kategóriában induló riderekkel versenyeztem, de szerencsére az edzőm, P. Nagy Tamás is el tudott kísérni és a tanácsai segítettek, hogy elhozzam az aranyat. Ráadásul egy új trükköt, az air vázpörgetés is betudtam építeni az idei összes versenykörömbe, mellette pedig hozzá kellett szoknom az ottani nagy elemeken az érkezős trükkökhöz. Nagyon elégedett vagyok az eddigi teljesítményemmel, ugyanis eddig mind a három Fise xperience állomáson sikerült nyernem és külön boldog vagyok, hogy a tavaly megszerzett országos bajnoki címemet is meg tudtam védeni, így már kétszeres junior bajnok lettem. A célom a Fise xperience versenysorozaton elnyerni az overal winner címet. Ehhez még az utolsó állomáson is jól kell teljesítenem. Szeretném a szaltómat tovább fejleszteni valamilyen kombinációval és az összes trükkömet nagyobb boxokon is érkezőbe begyúrni, erősíteni az opposite és a kombinált trükkjeimet. Mivel ezeken a nemzetközi versenyeken nagyok az elemek, szeretnék több air trükköt megtanulni. Ezeken már dolgozunk Tomival és remélem, sikerül patentra begyúrni őket a következő versenyszezonra. Közben pedig nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam a válogatottba és szeretnék még több aranyat haza hozni Magyarországnak.”

Finta-Szücs Szilveszter Spanyolországban, Vigoban, az O Marisquino-n versenyzett, ahol bronzérmes lett junior kategóriában.

„Idén is nagyon jól éreztem magamat Vigoban, ugyan az utazásunk kalandosan indult, mivel nem érkezett meg a poggyászunk a reptéren, tehát egy napig azt se tudtam, merre van a biciklim, vagy megjön-e egyáltalán. De az edzőm, Zöld Gergő mindenben megnyugtatott, hogy rendben lesznek a dolgok és előbb-utóbb a bicóm is megérkezik. Végül a verseny szervezői segítettek a reptérrel kommunikálni, és pénteken sikerült hozzá jutni a csomagjainkhoz. A tavalyi versenyhez képest, most ez egy sokkal nagyobb volumenű esemény volt, mivel most már nem voltak covid-korlátozások, tehát a saját megmérettetésemen kívül sem volt hiány izgalomból. Huszonnégyen indultak a junior kategóriában, tehát tudtam, hogy bőven lesznek ellenfeleim. Szombaton egy óránk volt gyakorolni, ami után egyből kezdődött is a kvalifikáció, mely során harmadikként sikerült bekerülnöm a döntőbe. A döntőben szintén harmadikként végeztem, de a legjobb érzés az volt, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptam nem csak a junior kategóriában versenyzőktől, hanem profi riderektől is, ami rendkívüli elégedettséggel töltött el. Idén szeretnék még rágyúrni arra, hogy a következő szezonra élesben sikerüljön beadnom a szaltót. Nagyon nagy megtiszteltetésként élem meg, hogy a válogatottba bekerültem, és izgatottan várom, hogy ez milyen új lehetőségeket tartogat számomra.”

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb