Pálya

Az EB megmutatta: Van keresnivalónk a pályán

Augusztus 11. és 16. között a müncheni multisport Európa-bajnokság keretein belül rendezték a 2022-es pályakerékpáros Európa-bajnokságot, ahol népes magyar kontingens vágott neki a küzdelmeknek.

A női csapatsprint selejtezőjével kezdődött a program, elsőként pedig a Jászapáti Petra, Kercsó-Magos Zsuzsanna és Sáry Boglárka alkotta trió teljesíthette a háromkörös távot a 6. helyen.

A második napon volt érdekelt Borissza Johanna scratchben valamint Drijver Bertold a pontversenyben. Előbbi a 10 kilométeres táv jelentős részében a mezőnyben tekert, végül a 18. lett. A pontverseny 200 körös (40 km) távján az első éves, U23-as Drijver Bertold már az elején bátor támadással próbálkozott. A tízkörönként rendezett részhajrákban nem szerzett pontot, egy körelőnyt viszont kidolgozott, és a 20 induló közül a 11. helyet szerezte meg.

A harmadik versenynapon a férfi sprint kvalifikációjának 200 méteres leborításában érdekelt huszonkét bringás közül Szalontay Sándor 9.870 másodperces idővel a nyolcadik legjobb eredményt érte el, így közvetlenül biztosította helyét a legjobb tizenhat között.

A mezőny másik magyarja, a mindössze húsz esztendős Csengői Bálint a 19. lett (10.320 mp), ezáltal már az első kieséses fordulóban érdekelt volt. Ott a kvalifikációban a tizennegyedik pozíciót – 10.034 mp – megszerző Alejandro Martínez várt rá, a rutinosabb spanyol pedig jó ütemben kerülte meg Csengőit és tovább is jutott. A harminckét éves Szalontayra a számban két éve Eb-bronzérmes litván Vasilijus Lendel várt a legjobb nyolcba kerülésért. Kettejük párharcában hátulról korán indított a magyar kiválóság, és ezt végig is tudta vinni, így a nyolc közé jutott. Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntőben a selejtezőt 9.604 másodperccel az élen záró Jack Carlin következett. A tokiói olimpián csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmes brit az első futamban hátulról indulva bizonyult gyorsabbnak. A lassabb, taktikusabb második felvonásban Carlin indult elölről, és bár Szalontay a szélárnyékában tudott maradni, megelőznie nem sikerült ellenfelét, ezzel a brit lépett tovább az elődöntőbe – a magyar sprinter a nyolcadik helyet szerezte meg.

Orosz Gergő augusztus 14-én, vasárnap az eliminációs versenyben indult. A női pontversenyben pedig Borissza Johanna állt rajthoz.

Az Eb utolsó előtti napján a négy számot magába foglaló Omnium nyitó felvonásában, a 7,6 kilométeres Scratch-ben Borissza Johanna a hajrában földre került. Óriási szívvel szállt vissza a versenybe, küzdeni akarása előtt le a kalappal. Sajnos a százkörös pontversenyben újra bukott, de ezúttal nem tudta folytatni, kulcscsonttörést szenvedett. (Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!)

Kvalifikációval kezdte a napot az 1 kilométeres időfutamban érdekelt Csengői Bálint és Szalontay Sándor is, akiknek a 20 résztvevő közül a legjobb 8 idő közé kellett kerülniük a fináléba jutáshoz. A kiváló tempóban kezdő, az ötkörös táv második felére kissé elfáradó Csengői 1:04.326 perc alatt tekerte le a kilométert, ezzel két riválist megelőzve 18. lett. Szalontay 1:01.427 perces ideje – amely új magyar rekord – közel egy másodperccel volt jobb a tavalyi kontinensviadalon tekert 1:02.381 percnél, ám döntős szereplést ez sem ért, a grencheni 15. helyhez képest ezúttal tizedikként zárta a selejtezőt a szám magyar bajnoka.

A zárónapon a férfi Keirinben ugyancsak Csengői és Szalontay állt rajthoz. Az első kör ötfős futamaiból a leggyorsabbak jutottak közvetlenül az elődöntőbe, amelyben a versenyzők egy speciális motorkerékpár, a derny felvezetésével folyamatosan növelik a sebességüket, majd annak kiállása után következik az éles verseny – a müncheni 200 méteres pályán négy kör erejéig. Csengői Bálint a futam közben nagyot esett, de hála Istennek saját lábon sétált le a pályáról. Szalontay Sándor az utolsó körhöz érve még ötödik helyen haladt futamában, végül másodikként tekert át a célvonalon. Közvetlen elődöntős szereplést azonban ez sem ért, így mindketten a reményfutamba kerültek, innen Szalontay kiváló versenyzéssel, megnyerve saját reményfutamát, továbbjutott. Végül a 7-12. pozícióért rendezett futamra a harmadik pozíciót húzta Szalontay, annak kiállása után megelőzték a riválisok, az utolsó helyről pedig egyet tudott előrelépni a hajrában, így a 11. helyen zárt.

Összességében új magyar rekordnak és egy csapat 6. helynek örülhetünk, amely megmutatta, van keresnivalónk a pályán és alig várjuk, hogy a mieink az új kőbányai és debreceni velodromokon készülhessenek a következő megmérettetésekre.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb