Országút

Karl Ádám a legjobb magyar a Székely Körversenyen

Az Epronex bringása két harmadik hellyel kilencedik az összetettben

Augusztus 9. és 13. között immáron 16. alkalommal rendezték meg a Székely Körversenyt. A 2.2-es besorolású viadal idei legfőbb érdekessége az volt, hogy az első szakaszra Debrecenben került sor. Ennek megfelelően a csapatbemutatónak is a Hajdú-Bihar megyei nagyváros adott otthont.

Debrecenben egy 91,7 kilométeres, körpályás penzum várt a mezőnyre, a kerekesek a Nagyerdei stadion körül hét alkalommal abszolváltak egy 13,1 kilométeres kört. Az ötszakaszos viadalon tizennyolc csapat állt rajthoz, közte az Epronex-Hungary valamint az MKB Cycling Team, de a Giotti Victoria-Savini Due és a Solme-Imesa-Olmo színeiben is szoríthattunk magyar versenyzőnek.

A magyar szakaszon az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amit az olasz Nicolas Dalla Valle (Giotti Victoria-Savini Due) nyert meg, a magyarok közül Karl Ádám (Epronex-Hungary) végzett a legelőkelőbb helyen, ő a 11. pozícióban ért célba.

Másnap Marosvásárhely és Csíkszereda között egy 161,6 kilométeres, öt kategorizált emelkedőt tartogató szakasszal folytatódott a verseny. A hegyeken annak rendje és módja szerint több részre szakadt a mezőny, végül egy két fős sor ért haza, amelyből a lengyel Szymon Rekita (Voster-ATS) bizonyult a jobbnak, megnyerve ezzel az etapot. A szökevényeket üldöző, körülbelül húsz fős csoportból Karl Ádám volt a leggyorsabb, így a harmadik helyen zárta a szakaszt.

A harmadik etap Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy között vezetett. A 136,8 kilométeres penzum végén egy tizenöt fős sor került előnybe, akik közül a lengyel Maciej Paterski (Voster-ATS) diadalmaskodott. Az élcsoport egyedüli magyar kerekese Szarka Gergely (Giotti Victoria-Savini Due) volt, míg Karl Ádám (Epronex-Hungary) másfél perccel maradt el a legjobbaktól, így hátránya az eddigi tizenegy másodpercről összetettben közel két percre nőtt, ennek okán pedig a harmadikról a kilencedik pozícióba csúszott vissza.

A királyszakasz során Hargitafürdő volt a cél. A 131 kilométeres, hegyi befutós etapon a román Cristian Raileanu (Steaua Bucarest) ért célba elsőként, Karl a 11. lett, így megtartotta összetettbeli helyét.

Keretbe foglalt a viadalt az olasz Dalla Valle, ugyanis a debreceni nyitányt követően a csíkszeredai záró penzumot is ő nyerte. Karl Ádám remekül hajrázott, harmadikként gurult át a célvonalon, így megőrizte összetettbeli kilencedik helyét valamint a legjobb magyar versenyzőnek járó megkülönböztető trikóját is. A viadalon elért két szakaszharmadik helyéért egy-egy, míg az összetett pozíciójáért három UCI világranglista pont járt.

A Székely Körversenyt a lengyel Szymon Rekita (Voster-ATS) nyerte, a magyar kerekesek közül Árvai Kristóf (MKB Cycling Team) is a legjobb húsz között zárt – egészen pontosan a 11. helyen.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Tour of Szeklerland FB
'Fel a tetejéhez' gomb