BMX Freestyle

Freestyle bajnokokat avattak Hajdúböszörményben

Kihirdették a válogatott kereteket is

Pénteken került megrendezésre Hajdúböszörményben, Magyarország első C1-es Freestyle BMX versenye. Ezúttal nem vett részt sok nemzetközi rider a versenyen, ezért a dobogó mind a három fokára magyar versenyző állhatott. Aranyérmet szerzett Krausz Kristóf, ezüstérmes lett Kempf Zoltán, bronzérmes pedig Ujváry Zoltán. Az első 200, a második 160, a harmadik helyzet pedig 130 ponttal lett gazdagabb.

Szombaton sem volt hiány izgalomból Hajdúböszörményben, ugyanis rengeteg rider utazott oda. A profik most küzdhettek meg az Országos Bajnok címért, junior kategóriában pedig a válogatottságért szálltak versenybe. Ráadásul közel 20 Flatland versenyző is összemérte tudását a Magyar Országos Bajnokság második fordulójában.

Szombat délután még mielőtt a döntők megkezdődtek volna páran megható pillanatok szemtanúi lehettek. Ugyanis most került átadásra a Freestyle BMX válogatottaknak a magyar mezük, melyekben ezentúl a világ bármely részén képviselhetik hazánkat. A válogatott tagjai: Ujváry Zoltán, Ficsor Kornél, Krausz Kristóf, Szepesi Tibor és a flatlandes, Vidakovich Fülöp. A válogatott hivatalos edzője pedig Jósa Danny.

A szombati amatőr kategória győztesei.

  1. Szilágyi Szabolcs
  2. Rózsa Máté
  3. Vadász Marcell

A junior kategória dobogósai:

  1. Varró Áron
  2. Finta-Szücs Szilveszter
  3. Molnár Noémi.

Ezzel felállt a 2023-as junior válogatott is, melynek tagjai: Polacsek Kende, aki a böszörményi versenyen betegség miatt nem tudott részt venni, de az idei évben szerzett eredményei elegek voltak a válogatottsághoz, Varró Áron, Finta-Szücs Szilveszter és Molnár Noémi.

A Magyar Országos Bajnokságot nyerte Krausz Kristóf, második lett Kempf Zoltán, a harmadik pedig Ujváry Zoltán.

„Rettentően stresszeltem a hétvége előtt, ugyanis két hétig beteg voltam, és csak az utolsó három napban sikerült újra rendesen bicóznom” – mondta Krausz Kristóf, aki a bajnokságot és a C1-es versenyt is megnyerte. „Éppen ezért jól éreztem magam a hétvégén. Már pénteken sikerült elsőnek lennem, majd az országos bajnokságon is, ami azért különleges számomra, mert most lettem először országos bajnok.”

„Nagyon jól éreztem magamat a hétvégén, tetszett a pálya is. Három év kihagyás után, megpróbáltam kihozni magamból a maximumot, ez mind a két versenyen, sőt még előző héten, Debrecenben is, csak a második helyig volt elég. Ez egyáltalán nem baj, most ez sikerült, meglátjuk, hogy mi lesz a jövőben” – mondta Kempf Zoltán.

„Egész jó hétvégét sikerült zárni Hajdúböszörményben. A pénteki verseny egy kicsit csalódás volt számomra, mert a döntőben mind a két körömben hibáztam, de ennek ellenére sikerült harmadiknak lennem, ahogy a Magyar Országos Bajnokságon is. Örülök, hogy sikerült kétszer is dobogóra állnom és szép pontokat gyűjtöttem magamnak és az országnak is” – kezdte az értékelést Ujváry. „Nagyon nagy büszkeséggel töltött el, hogy a saját nevemmel ellátott válogatott mezben versenyezhettem már a szombati döntőben. Innentől kezdve ez minden versenyen így lesz, és erre mindig büszke leszek.”

Jósa Danny is értékelte a hétvégét pár mondatban: „Nagyon elégedett vagyok a pénteki és a szombati versenyzéssel, mint szervezettség, mint az első C1-es verseny itt Magyarországon és természetesen az eredmények tekintetében is. Úgy gondolom, hogy mindenki kihozta magából a maximumot kisebb-nagyobb hibákkal, de nagyon jó volt látni egy ilyen pályán, ilyen versenyzést. Évek óta nem volt ilyen Magyarországon, és ez elmondható a junior, amatőr és profi kategóriára is. Egy kicsivel több versenyzőnek örültem volna a C1-re és az OB-ra is. A C1-es versenyre valószínűleg mindannyian több nemzetközi ridert vártunk, de ez így a mi javunkra fordult, hiszen az összes pont magyar versenyzőhöz került. Junior kategóriában új válogatott tagokat avattunk Noémi, Szilveszter, Áron és Kende személyében. Nagyon kíváncsian várom, hogyan tudunk mi, illetve én hozzájárulni a fejlődésükhöz. Mint a profikban, úgy bennük is hatalmas potencia van.”

Danny hozzátette, rendkívüli érzés volt látni a srácok arcát, amikor átvették a válogatott mezeket, melyekből ő is kapott egyet, mint edző.

„Láttam rajtuk, hogy hatalmas büszkeséggel tölti el őket, hogy átvehették a mezeket, ahogy természetesen engem is. Mostantól magyar színekben versenyeznek a srácok, és hivatalosan is ők a Magyar Kerékpáros Szövetség Freestyle Szakágának a válogatott riderei. Szerintem ez extra löketet és motivációt ad mindannyiunknak. Gőzerővel fogunk azon dolgozni, hogy ezt tudjuk kamatoztatni.”

A Flatland verseny dobogósai:

  1. Vidakovich Fülöp
  2. Bordás Ákos
  3. Gelencsér Ádám

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

2022pén05augEgész napKOTTA BMX CONTESTHajdúböszörmény - SkateparkSzakágBMX FreestyleKategóriaUCI C1

2022szo06augEgész napBMX Flatland ChampionshipHFC round 2.Hajdúböszörmény - SkateparkSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Magyar Kupa

2022szo06aug00:00BMX Freestyle Országos Bajnokság2. forduló - Kotta fesztiválHajdúböszörmény - SkateparkSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

'Fel a tetejéhez' gomb