MTB

Takács Zsombor Európa-bajnoki bronzérmes!

Augusztus 2. és 6. között a svájci Capriasca adott otthont az utánpótlás korosztályok hegyikerékpáros Európa-bajnokságának, ahol számos magyar tehetség igyekezett minél jobb eredményt elérni a nemzet számára.

Az olimpiai XCO futamokra egy közel négy és fél kilométeres, mintegy 160 méternyi szintet tartogató pályán került sor. A korcsoportokat tekintve itt évenként osztottak érmeket, tehát külön indultak az adott korosztály első és másodévesei.

A lányoknál a tizennégy és a tizenhat évesek futamaiban volt magyar érdekeltség, előbbiben két kört teljesítve Lucie Grohová révén cseh győzelem született, Kiss Nikoletta Bettina a 23. (+ 5:56) helyen zárt, míg utóbbiak már háromszor tekertek körbe a nyomvonalon – az olasz Arianna Bianchi diadalmaskodott, Bruchner Regina a 19. (+ 5:27) helyet csípte el.

A tizennégy éves fiúknál két magyarnak is szoríthattunk, Berencsi Benedek a háromkörös futam során fantasztikusan versenyezve, hatalmas csatában szerezte meg a negyedik helyet (+ 1:38), miközben Tóth Márk a 28. (+ 4:21) helyen érkezett. Az aranyérmet a francia Noa Filippi érdemelte ki.

A tizenöt esztendősek között Zsembery Boldizsár 20. (+ 6:27) lett, a dobogó legfelső fokára a cseh Krystof Bazant állhatott fel – itt már négy kör várt a srácokra.

Ugyancsak négy kört abszolváltak a tizenhat évesek, ahol egyedül a dán Albert Philipsen győzelme volt egyértelmű, hisz mögötte hatalmas csata zajlott a dobogós helyekért. Az ezüstérmes végül a svájci Nicolas Halter lett, a bronz pedig a végig kiváló teljesítményt nyújtó Takács Zsomborhoz került. Zsombor a belga Bram Tiesters ellen küzdött, s végül két másodperccel sikerült is maga mögött tudnia riválisát. Ugyanebben a rajtban Kiss Vince Dánielnek (Watersely R&D Offroad Team) sajnos nem sikerült célba érnie.

Az XCO-ban elért magyar eredmények értékét jól tükrözi, hogy a lányoknál a legkisebb létszámú futamban is több mint negyvenen álltak rajthoz, míg a fiúknál mindössze egy olyan rajt volt, ahol nem érte el a létszám a száz főt.

Természetesen a Cross-country mellett számos egyéb versenyre is sor került. A tizenöt éven aluliak vegyesváltójában – itt a szokásos korcsoportos beosztás szerint zajlottak a versenyek – a 16. (+ 2:27) helyet szerezte meg a magyar csapat (Kiss Nikoletta Bettina, Berencsi Benedek és Tóth Márk), ami ha azt nézzük, hogy 112! sor állt rajthoz, akkor egy egészen kimagasló eredmény. A számot a csehek nyerték.

Az U17-es korosztályban a 29. (+ 3:59) lett Magyarország (Bruchner Regina, Takács Zsombor és Zsembery Boldizsár) a 126! induló sor közül, „természetesen” itt is a csehek diadalmaskodtak.

Az XCE, azaz az Eliminator versenyben négy magyar volt érdekelt: Kiss Nikoletta Bettina (WU15), Berencsi Benedek (U15), Takács Zsombor és a holland csapatának színeiben versengő Kiss Vince Dániel (U17). Nikoletta Bettina a legjobb tizenhatig jutott, ahol végül a 12. helyet szerezte meg. Berencsi Benedeknek sajnos nem sikerült a legjobb harminckettőbe kerülnie, 52. lett, míg Zsombor és Vince a legjobb harminckettőig menetelt, ott a 21. és 23. helyet megszerezve. Az Európa-bajnoki címeket egy-egy cseh, brit, francia és spanyol kerekes vihette haza.

Összességében egy remek Európa-bajnokságot zártak a magyarok, két Top-5-ös helyet is elérve, amelyre korábban még sohasem volt példa! Ráadásul a 2023-as eb is ugyanitt lesz, így azon kerekesek, akik jövőre is visszatérhetnek, már a pálya ismeretének előnyével állhatnak majd rajthoz.

EREDMÉNYEK

Forrás
Fotók: UEC
'Fel a tetejéhez' gomb