Országút

A cseh Toupalik győzött Pannonhalmán, Peák Barnabás a legjobb magyar

Budapest és Pannonhalma között 150 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. A cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Peák Barnabás (magyar nemzeti válogatott) lett, aki az előkelő harmadik helyen ért célba.

Pontban 11:30 perckor 28 csapat közel 160 versenyzője vágott neki a távnak. A rajt ezúttal is Budapesten  – a Carl Lutz rakparton, a Vogue Étteremhajó előtt – volt.  Idén a Visegrádi Csoport közös országúti versenysorozatának harmadik állomásaként fogadta hazánk a nemzetközi mezőnyt.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés viszonylag sokáig nem alakult ki. Mintegy harmincöt kilométer megtételét követően egy három fős sor szakadt el, nevezetesen a cseh Tomas Kalojiros (AC Sparta Praha), a holland Lars Quaedvlieg (Global Cycling Team) és a bolgár Yordan Andreev (bolgár nemzeti válogatott). Az elmenés legnagyobb előnye szűk hat perc környékén tetőzött, ám ahogyan az előzetesen is várható volt a pannonhalmi körpályára való beérkezés előtt utolérték őket.

Pannonhalmán következett aztán a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet kétszer is abszolválni kellett. A cseh Elkov-Kasper csapata mozgatta az első körben a mezőnyt, ennek eredményeképpen a főmezőny létszáma bő húsz főre redukálódott, melyben Peák Barnabás (magyar nemzeti válogatott) is aktívan mozgott. Végül csak a második mászás döntött, melyben a cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) bizonyult a legerősebbnek, megnyerve így a versenyt az olasz Thomas Pesenti (Beltrami TSA-Tre Colli) és Peák Barnabás előtt. Legjobb szlovákként Lukas Kubis (Dukla Banska Bystrica) zárt a negyedik helyen, míg a legjobb  lengyel versenyző Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze Serce Polski) lett.

„Egy nehéz versenyen vagyunk túl, nagy volt a hőség és a pálya sem volt kifejezetten egyszerű. Végig remek munkát végzett a csapat, így több opciónk is volt az emelkedőn. Végül sikerült a lehető legjobbkor támadnom, ez pedig elegendőnek bizonyult a győzelemhez” – nyilatkozta a célba érkezést követően Toupalik.

„Egy picit csalódott vagyok, szerettem volna nyerni. Erős ellenfeleim voltak. A csapattársaim egész nap remek munkát végeztek, segítettek mindenben amiben csak tudtak. Az utolsó mászáskor Adam Toupalik megindult, s bár próbáltam őt követni, de a végére egy kicsit elfogytam, így még egy olasz versenyző is megelőzött” – mondta Peák Barnabás a díjátadóra várva.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb