Országút

Vas Blanka: a Giro nagyszerű tapasztalatszerzés volt

A női Olasz Körverseny első felében remekül teljesítő Vas Kata Blanka egy ponton biztos volt abban, hogy nem tudja befejezni a Girót, ám végül az összetett 51. helyén zárt.

Kiválóan kezdődött a Giro d’Italia Donne Vas Kata Blanka számára, miután az SD Worx magyar kiválósága ölthette magára az első szakaszt követően a legjobb fiatalnak járó fehér trikót. Habár a mez nem maradt túl sokáig rajta, a következő napokban is sokat mutatta magát, rendre kivéve a részét a munkából, próbálva hozzásegíteni sprinterüket Lotte Kopeckyt a minél jobb eredmény eléréséhez.

Aztán az ötödik szakasz hajrája nem éppen úgy alakult, mint azt előzetesen eltervezte. Blanka ezúttal is Kopecky felvezetésében segédkezett, ám sajnos az egy kilométeres kapunál egy komolynak tűnő bukás borzolta a kedélyeket, amelybe a magyar bajnok is belekeveredett.

„Nagyon fájt a kezem és mindenem. A sprintben ráestem a kordonra, nem egy kis bukás volt, hatalmas szerencse, hogy nem lett semmi komolyabb bajom, és tudtam folytatni. A kezemet nem nagyon tudtam behajlítani, egy ajtót sem bírtam kinyitni aznap. Másnapra szerencsére jobb lett, tudtam fogni a kormányt, de a nyeregből kiállva nem bírtam menni, mert akkor nagyon fájt, úgyhogy csak ülve tekertem. Tele voltam kék-lila foltokkal, és a bal kezem kétszer akkorára dagadt, mint a jobb” – ecsetelte a történteket Blanka a közmédiának adott interjújában.

Innentől az lett az elsődleges cél, hogy befejezze a tíznapos megmérettetést, a csapat is azzal biztatta, hogy elég, ha végigmegy, hisz ez egy nagyszerű tapasztalatszerzés.

„Összességében nagyon jó volt a verseny, főleg amíg nem estem el, azt leszámítva a csapatban is kiváló hangulat uralkodott” – zárta gondolatait Blanka, akit ráadásul még gyomorproblémák is hátráltattak, mindezek ellenére végül az összetett 51. helyén végzett.

A hegyikerékpározásban olimpiai, az országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, cyclo-crossban pedig Európa-bajnoki ezüstérmes bringást vélhetően legközelebb augusztusban, a két svéd WorldTour-versenyen láthatjuk viszont.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb