BMX Freestyle

122 pontot szereztek a magyarok brüsszeli freestyle világkupán

Hétvégén rendezték meg Brüsszelben a UCI BMX Freestyle Világkupát, melyre négy magyar rider is elutazott. A 11 éves Varró Áron juniorban mérettette meg magát, nem is akárhogy, ugyanis a dobogó harmadik fokán végzett. A profi kategóriában nem ünnepelhettek a magyarok érmet, de pontot így is szereztek hazájuknak.

Krausz Kristóf tizennyolcadikként kvalifikálta magát a középdöntőbe, ahol végül 20. helyen végzett. Ezzel az eredménnyel pedig a magyarok 110 pontot zsebelhettek be. Kristóf eredménye eddig Magyarország legjobb helyezése Világkupa versenyen, amióta a BMX Park olimpiai sportág lett. Újváry Zoltán sajnos nem ment el a középdöntőig, de 43. helyezettként 12 ponttal gazdagította a magyarokat. Szepesi Tibi 51. helyen végzett.

A profik győztese a francia, Anthony Jeanjean lett, második helyezett az ausztrál, Logan Martin, bronzérmes pedig az angol, Kieran Reilly lett. Lányoknál a dobogó legfelső fokán az amerikai, Hannah Roberts végzett, második lett a szintén amerikai, Perris Benegas, harmadik pedig az angol, Charlotte Worthington.

A magyar riderek kivétel nélkül jó szájízzel tértek haza Belgiumból, és pár mondatban értékelték a hétvégét:

“Izgalmas és nagyon színvonalas versennyel teli hétvégén vagyok túl. Brüsszel csodálatos, az emberek, a közönség, a világ minden tájáról érkező riderek. Wow! A kvalifikációban és a döntő köreimben is sikerült szerintem a legjobbat kihozni magamból. A pálya nagyon tetszett, éppen ezért sajnálom, hogy a gyakorláson és a versenyen kívül nem tudtam felmenni rá. Mindig van hova fejlődni, és mindig van mit tanulni. Őszintén nem gondoltam volna, hogy dobogós helyet érhetek el, ezért ez így dupla öröm nekem! Rider társaim is abszolút kihozták magukból a maximumot szerintem, mindenki megpróbálta a legjobb formáját hozni kisebb-nagyobb fennakadásokkal.” – mondta el Varró Áron.

“Jól éreztem magam a hétvégén, kellemes volt a hangulat. – mesélte Krausz Kristóf – Magammal nem teljesen vagyok megelégedve. Sajnos egyik köröm sem sikerült olyan tisztán, mint terveztem. De ettől függetlenül nem vagyok szomorú, segített ez a verseny, hogy rá jöjjek, mikben tudok még fejlődni.”

Újváry Zoltán így látta szereplését: “Nagyon jól éreztem magamat a hétvégén. Utazni, új barátokat és élményeket szerezni mindig jó. Nem vagyok teljesen megelégedve a saját teljesítményemmel, de tudom, hogy ha nem lett volna a vállsérülésem, az első napi esésem miatt, és az, hogy a kvalifikációs köröm előtt eltört egy alkatrészem, akkor sokkal jobban tudtam volna teljesíteni. Kristófra nagyon büszke vagyok, hiszen nagyon szép eredményt ért el.”

“Covid óta ez volt az első világkupa állomás, amin szerepeltem, és nagyon feltöltött ez a családias hangulat, amit az ilyen eseményeken lehet tapasztalni. Meglepett, és nagyon jó érzéssel töltött el, hogy láttam, mennyit fejlődött a sportág. A riderekkel konkrét csapatok érkeznek: edzők, masszőrök, sport pszichológusok. Jó volt test közelből látni azt, hogy az olimpia óta mennyit alakult ez a sport. A saját teljesítményemmel részben elégedett, részben elégedetlen vagyok. Nagyon technikás pálya volt, amit nem is használtam ki maximálisan, ugyanis volt elem, amit kihagytam, hogy elkerüljem a sérülést. Nem jó érzés a tudat, hogy ha csak eggyel végzek előbbi helyen, akkor pontszerző lettem volna. Ennek nem örülök annyira. Természetesen a pozitív dolgokat leszűrtem, amit vártam magamtól, a mentalitásomtól és a testemtől, azt tudtam hozni. Bízom benne, hogy Csehországba is többen eltudunk majd menni, és tudunk pontokat szerezni. Kristóf nagyon ügyes volt, elképesztően megtolta. Büszke vagyok a magyar csapatra, egyre jobb helyeket érünk el, egyre reálisabbak a célkitűzések. A folyamatos munka és az összetartás meghozza az eredményét.” – értékelte a versenyt Szepesi Tibi.

EREDMÉNY

POS

FIRST NAME

LAST NAME

AGE

NAT

PTS

1
ANTHONY
JEANJEAN 24 FRA 1000
2
LOGAN
MARTIN 29 AUS 900
3
KIERAN
REILLY 21 GBR 820
20
KRISTÓF
KRAUSZ 16 HUN 110
43
ZOLTÁN
ÚJVÁRY 22 HUN 12
51
TIBOR
SZEPESI 26 HUN
'Fel a tetejéhez' gomb