Országút

Remek magyar utánpótlás eredmények a Kids Tour of Sloveniáról

Június 30. és július 3. között rendezték Szlovéniában a Kids Tour of Slovenia versenyt. A többnapos viadalon négy különböző korcsoportban mérhették össze az erejüket a kerekesek.

A magyar válogatott tagjai két korosztályban voltak érdekeltek: az U17-es lányoknál Mudra Málna és Tóth Réka, míg a tizenhét éven aluli fiúknál Balogh Zsombor, Böszörményi László, Csáki Szabolcs, Hancz Tamás, Pakot András, Petró Szabolcs és Zsembery Boldizsár állt rajthoz Dér Zsolt szövetségi kapitány kiválasztása által.

Mellettük az U13-as fiúknál Steiner Bence és Szilasi Dániel (mindketten Superior Racing Team), az U15-ös fiúknál pedig Soós Olivér (DSI Cycling Team) mérettette meg magát.

Az első napon egy rövid, de annál nehezebb emelkedős penzum várt a mezőnyökre. Az U13-as korosztály 3,7 kilométert, míg a többiek 6,3 kilométert abszolváltak. A legkisebbeknél a szlovén Gal Klun (Pogi Team UAE Generali) győzött, miközben Steiner Bence az 5. (+ 52 mp), Szilasi Dániel pedig a 6. (+ 52 mp) helyet csípte el.

A tizenöt éven aluliaknál szintén a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar utánpótláscsapatából került ki az első helyezett, Vanja Kantaric Zibert révén – itt Soós Olivér a 10. (+ 1:26) lett. Az U17-es lányoknál, akik a az U15-ös fiúkkal indultak együtt, Tóth Réka az abszolút 27. (+ 3:54), Mudra Málna pedig a 44. (+ 5:32) helyen zárt, a korcsoportjukban ez a 2. illetve 6. helyet jelentette.

A tizenhét éven aluli fiúknál a rendező KK Adria Mobil kerékpárosa Jakob Omrzel nyerte az első szakaszt, a Top-10-be három magyar is odafért: Hancz Tamás az 5. ( a.i), Zsembery Boldizsár a 6. (+ 26 mp), Csáki Szabolcs pedig a 9. (+ 26 mp) helyen végzett.

Másnap egy kritérium következett. Az első etapot leszámítva körpályás penzumok kerültek kijelölésre, ami a viadal követhetőségét és biztosítását hivatott segíteni. Az U13-asok tizenöt kört tettek meg, melynek végén ismételten csak Gal Klun győzött, Szilasi Dániel az előkelő 5. helyet szerezte meg, Steiner Bence pedig az 52. lett.

A tizenöt éven aluliakra huszonöt kör várt a szlovén Nik Mursec (Perutnina Ptuj) sikerével, Soós Olivér a 4. helyen zárt – ugyanebben a futamban az U17-es lányoknál Tóth Réka az abszolút 14. (kategóriájában 4.), Mudra Málna pedig a 61. (kategóriájában 17.) helyen érkezett.

A tizenhét éven aluliak már harminc kört, azaz 23,4 kilométert tettek meg. A kritériumot az olasz Davide Stella (G.S. Caneva Gottardo Gioch) nyerte Zsembery Boldizsár előtt, de Hancz Tamás és Pakot András is az első tízben mutatta magát, egészen pontosan a 6. és a 8. helyen.

A harmadik szakasz Skocjan környékén vezetett. Az U13-asok három körös,10,8 kilométeres kihívása a szerb Petar Pavlovic (Policajac Beograd) sikerét hozta, Szilasi Dániel a 13. (a.i), Steiner Bence pedig a 31. (a.i) helyen érte el a célvonalat.

Az U15-ös fiúkra és az U17-es lányokra öt kör, azaz 18 kilométer várt. Mai Prevejsek (KK Adria Mobil) legfőbb kihívója éppen Soós Olivér volt, végül a szlovén srác diadalmaskodott. A lányoknál Tóth Réka volt a legjobb (abszolút 9. hely) – Mudra Málna a 39. (+ 1:54, kategóriájában 10.) helyen érkezett.

Az U17-esek tizenöt kört, 54 kilométert abszolváltak, az olasz Davide Stella Pakot András előtt célba érkezve duplázott, de Hancz Tamás is befért a legjobbak közzé, a 10. helyen végezve.

Az utolsó napon egy Novo Mesto-i körözéssel zárult a megmérettetés, az U13-as korosztály három kört, 11 kilométert tett meg Gal Klun harmadik etapgyőzelmét ünnepelve, miközben Szilasi Dánielt az utolsó nyolcszáz méteren hátráltatta egy technikai probléma, a lánca beszorult a lánctányérok közzé, így végül csak a 29. (+ 1:45) helyen érkezett, Steiner Bence 26. (+ 1:26) lett. Az összetettet természetesen Klun nyerte, tetemes, bő egy perces előnnyel, Szilasi Dániel végül a remeknek mondható 5. helyen (+ 1:37) végzett, miután a mechanikai gikszer miatt óvtak, így az UCI szabályainak megfelelően az első csoport idejét kapta. Steiner Bence a 16. (+ 3:01) helyen zárt.

Az U15-ös korosztály, kiegészülve a tizenhét éven aluli lányokkal, nyolc kört, 29,6 kilométert abszolvált az utolsó napon. A szlovén Bor Nograsek (KK Kranj) nyerte az etapot, Soós Olivér eközben hozta stabil teljesítményét, ami ezúttal egy 7. (+ 6 mp) helyben testesült meg. Tóth Réka ismét a legjobb női versenyző volt – abszolút 23. (+ 1:26) hely -, Mudra Málna nem ért célba. Az összetettet Kuntaric Zibert nyerte, Olivér a 9. (+ 1:55) helyen zárt, Tóth Réka pedig a legjobb női versenyzőként ünnepelhetett – az abszolútban elért 23. (+ 5:55) helyével.

Az U17-esek tizennégy kört, 51,8 kilométert tettek meg, a dobogó legfelső fokán egy újabb Pogi Team UAE Generali versenyzőt megismerve Bor Ebner személyében. Pakot András harmadikként ért célba (+ 4 mp), Zsembery Boldizsár a 8. (+ 10 mp), Csáki Szabolcs a 9. (+ 10 mp) lett. Összetettben Jakob Omrzel zárt az élen, Hancz Tamás a 4. (+ 23 mp), Zsembery Boldizsár a 6. (+ 42 mp), Csáki Szabolcs a 8. (+ 51 mp), Pakot András a 13. (+1:33), Petró Szabolcs pedig a 36. (+ 12:53) sorban került fel az eredménylistára. Balogh Zsombor és Böszörményi László sajnos nem fejezte be a viadalt, előbbi betegség miatt az utolsó napon már nem is állt rajthoz, míg utóbbi bukásba keveredett.

„Teljes mértékben elégedett vagyok az eredményekkel, a fiatalok végig nagyon ügyesen versenyeztek. Az előzetes terveknek megfelelően ez egy kiváló felmérő volt számukra és egyben remek felkészülés a soron következő versenyekre valamint az EYOF-ra. Önbizalmat tudtak meríteni az elért sikerekből, így egyértelműen egy kimagaslóan hasznos állomása volt ez a viadal a versenynaptárnak” – értékelte a megmérettetést Dér Zsolt szövetségi kapitány.

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb
X
X