BMX Freestyle

Elmosta az eső a gyakorlónapot a UCI BMX Freestyle Világkupán

Négy magyar rider is elutazott Brüsszelbe csütörtökön, hogy a pénteken kezdődő UCI BMX Freestyle Világkupa versenyen megmérettesse magát. Junior mezőnybe száll versenybe a 11 éves Varró Áron, profi kategóriában pedig Szepesi Tibor, Újvári Zoltán, aki a legutóbbi világkupa versenyen, Montpellierben 68. helyen végzett, és Krausz Kristóf, aki szintén Montpellierben 25. lett, amivel 30 pontot szerzett Magyarországnak.

Az első nap nem a tervek szerint alakult, ugyanis a borús időjárás keresztbe húzta a rendezők és a versenyzők számítását. A majdnem 60 versenyző 6 heatben gurulhatott először pályán, hogy felmérjék a terepet, erre eredetileg csütörtök délelőtt és délután is lett volna lehetőségük, de a délutáni gyakorlást elmosta az eső. Szepesi Tibi és Krausz Kristóf már szerdán útra keltek, hogy menetközben is legyen idejük egy kisebb kiruccanásra.

„Hosszú út volt, ugyanis autóval jöttünk. Darmstadtban megálltunk bicozni, szuper volt csak meleg, de tudtam gyakorolni a hippeket” – mesélte Tibi. „Szerdán emiatt későn érkeztünk Brüsszelbe, a város szép, jó a hangulat, a pálya erősen technikás. Sajnos ma folyamatos esőzés volt. Az én groupom lement rendben, amennyit tudtam bicoztam, de a többieknél csuszás volt vagy halasztás.”

Újvári Zoli pozitív lendülettel indult neki a versenynek, de az első napján már egy kis akadállyal kellett szembenéznie.

„Megvolt az első gyakorlás. Kisebb nagyobb megszakításokkal az eső miatt. Az én gyakorlásom két részben ment le” – mondta Zoli. „A pálya tetszik, nagyon jól ki tudom használni, de sajnos az utolsó pár percben borultam egy nagyot. Most a vállam nagyon fáj, de reméljük péntekre használható állapotba fog kerülni.”

Krausz Kristóf szintén gyakorolt egy keveset Darmstadtban, ami megadta neki a lendületet a brüsszeli pályához.

„Nagyon jó volt, hogy tudtam menni a verseny előtt egy ilyen technikás pályán. A csütörtöki gyakorlásomat jónak éreztem, még nem csináltam a nagy trükkjeimet, inkább csak megszokni akartam a pályát. A második gyakorlásom viszont elmaradt az időjárás miatt. Emiatt kicsit csalódott voltam. Péntek délután lesz a kvalifikáció, remélem jól fog sikerülni, pozitívan állok ehhez a versenyhez!”

Varró Áron még csak 11 éves, de egyre nagyobb pályákon méri fel tudását. Ezt a lehetőséget is izgatottan várta már.

„A korábban érkező riderek és az @urbansession.official által kiposztolt képek alapján nagyon tetszett a pálya, úgyhogy izgatottan vártam, hogy élőben is láthassam. Korai repülőgéppel érkeztünk, amihez korán kellett kelni, ezért kicsit fáradt vagyok, de olyan izgalmas ez az egész, hogy elfejtem, hogy fáradt vagyok. Sajnos én még nem tudtam menni a pályán, mert ma csak a profik gyakorlása volt, amit ráadásul az eső elmosott, de a pályát és az íveket nézve már fejben nagyjából összeraktam a körömet. Nagyon várom, hogy végre kipróbálhassam.”

'Fel a tetejéhez' gomb