Országút

Időfutam OB – Vas Kata Blanka és Fetter Erik is címet védett

Vas Kata Blanka és Fetter Erik is megvédte címét az országúti kerékpárosok időfutam országos bajnokságán szerdán a Debrecenhez közeli Bocskaikert határában.

Az OB a tizenhárom éven aluli lányok futamával kezdődött, ahol Klokocs Kata (DSI Cycling Team) megvédte tavalyi elsőségét Kárpáti Mira (Kőbánya Cycling Team) és Klokocs Klára (DSI Cycling Team) előtt. Az U13-as fiúk a lányokhoz hasonlóan szintén hat kilométer abszolváltak. A leggyorsabban Kovács Béla (DSI Cycling Team) teljesítette a távot Lencse Mátét (Szenyor Kerékpáros SE) és Lónyai Balázst (Kis-Galya KSE) megelőzve.

Az U15-ös lányok szintén hat kilométert tekertek le, Zilahy Boróka (Superior Racing Team) címet védett, miközben az ezüstérem Tóth-Mogyorósi Zora (DSI Cycling Team), míg a bronz Balogh Sára (DSI Cycling Team) nyakába került. A tizenöt éven aluli fiúknál a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is Péter-Lichtenberger Ábris (Kaposvári Kerékpáros Klub SE) volt a leggyorsabb a tíz kilométeres távon. A második Soós Olivér (DSI Cycling Team), míg a harmadik Gábor Milán (Superior Racing Team) lett.https://www.facebook.com/bringasport/videos/5181626255247719

Az U17-es lányoknál Pusztai Dóra (DSI Cycling Team) magabiztosan utasította maga mögé riválisait – a dobogó második fokára Tóth Réka (Kis-Galya KSE), míg a harmadik helyre Bungyis Panna (Cube-Csömör) ért oda. Az U17-es fiúknál Hancz Tamás (Szenyor Kerékpáros SE) sikerével zárult a tizenöt kilométeres penzum, mögötte Balogh Zsombor (Zengő Cycling Team) lett a második, a bronzérmet pedig Havasi Zoltán (Brigetio Kerékpáros SE) szerezte meg.

A tizenkilenc éven aluli lányok küzdelme az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nem hozott túl nagy csatát, idén Németh Bettina Tímea (DSI Cycling Team) nagy fölénnyel kaparintotta meg a bajnoki címet Sáry Boglárka (KSI) előtt – a harmadik helyen Mohai Dóra (Viadukt Cycling Team) zárt. Az U19-es fiúkra már 19 kilométer várt, Pollner Balázs (EOLO-Kometa U19) bizonyult a legerősebbnek, aki Tóth Márkó (Cube-Csömör) és Feldhoffer Bálint (EOLO-Kometa U19) kettősét utasította maga mögé.

Az utánpótlás- és masters kategóriák után, a férfi elitversenyzők előtt, derült, napsütéses és meleg időben rendezték a felnőtt nők viadalát. A kategóriából utolsóként az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása, Vas néhány perccel dél előtt vágott neki a 19 kilométeres távnak, amelyet 1 perc 5 másodperccel teljesített gyorsabban, mint a második legjobb időt tekerő Zsankó Petra. Harmadikként a tavalyi kiíráshoz hasonlóan Jordán Dorka zárt.

Az MTI-nek nyilatkozva Vas elmondta, kedden este érkezett Magyarországra magaslati edzőtáborból, nem is készült külön az időfutamra, csupán hazaérkezése után ment el átmozgatni az időfutambringáján.

“Ezt a pályát különösebben nem szeretem, mert egy kanyar van benne, amúgy egyenes és sík. Jobban szeretem, ha több a kanyar és kicsit dombosabb” – fogalmazott. Elárulta: volt, hogy oldalról fújt a szél, amely amúgy is változékony volt. A meleg ugyanakkor nem zavarta, sőt, hidegnek érezte a még nagyobb hőségben tartott edzőtábort követően. A pályát 44,51 km/órás átlagsebességgel teljesítette, bő 20 másodperccel lassabban az elmúlt évnél. “A trikó megvan, és ez a lényeg, nem lehetek nagyon elégedetlen…” – fűzte hozzá mosolyogva a 20 esztendős Vas, aki sikerével változatlanul három szakág négy felnőtt magyar bajnoki trikóját őrzi egyszerre.

Jelezte, a pénteki pannonhalmi mezőnyverseny útvonala több szintemelkedést tartalmaz, mint az elmúlt évek pályája, ez jobban is fekszik neki, így bízik az újabb címvédésében, hiszen korábban a V4 női versenyén már szerepelt ott, az utolsó emelkedőn pedig érvényesülhet robbanékonysága és gyorsasága. Vas az ob-t követően jövő csütörtöktől a női Giro d’Italián szerepel, előzetesen megfogalmazott célkitűzések nélkül, mint mondta, tapasztalatszerzés és tanulás a célja ebben az idényben.

Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek előzetesen azt mondta: várakozásai szerint a szerdai győztes a májusi Giro d’Italián szereplő három bringás, a címvédő Fetter Erik (EOLO-Kometa), a 2018-ban és 2020-ban győztes Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint a 2019-es bajnok Valter Attila (Groupama-FDJ) közül kerül ki. Utóbbi a hétvégén az okcitán körversenyt betegség és napszúrás miatti rosszullét miatt feladta, és végül nem indult az időfutamon.

Az U23-as kategóriában pedig Szijártó Zétény (UC Monaco) lett az év időfutam bajnoka – Juhász Zsombor (Zengő Cycling Team) érdemelte ki az ezüst, Drijver Bertold (Epronex-Hungary Cycling Team) pedig a bronzérmet.

A felnőtt férfi aranyérem Fetter nyakába került, aki remek, 50,86 km/h-s átlaggal 44 perc 50 másodperc alatt tudta le a 38 kilométeres távot. Ezzel 17 másodperccel utasította maga mögé az ugyancsak 50 feletti átlagot tekerő Peákot, és 1 perc 46 másodperccel Somogyi Gergelyt.

Fetter az MTI-nek úgy értékelt, a lábai nem voltak annyira jók, nem igazán elégedett a teljesítményével, mivel nem produkált olyan számokat, mint szeretett volna. Rámutatott arra is, hogy kiszámíthatatlan volt és össze-vissza fújt a szél, mégis jobb volt, mint tavaly. “Nyertem, ezzel elégedettnek kell lennem, ez a legfontosabb” – szögezte le. A pénteki pannonhalmi mezőnyverseny kapcsán azt mondta, csapattársával, Dina Mártonnal mindkettejüknek fekszik a pálya és a finálé is, így bizakodóak.

“Jó beállításaim voltak, minden szuper volt, jó wattot is adtam le, meg vagyok elégedve magammal, ennél többet nem tudtam volna menni” – fogalmazott Peák. – “Erik nagyon szereti ezt a szakágat, sokat készül, megérdemelten nyert.” A pénteki ob-n Peáknak ugyancsak a győzelem a célja, mivel jó lesz neki a pálya, ugyanakkor kemény versenyre számít.

“Bár az időfutamon mindenki egyedül, magáért megy, de a magyar kerékpársportban ma már senki nincs egyedül, sikeres közösség vagyunk, amire odafigyel a világ” – fogalmazott Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

EREDMÉNYEK

2022sze22júnEgész napKiemeltIDŐFUTAM ORSZÁGOS BAJNOKSÁGDebrecen - BocskaikertSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

'Fel a tetejéhez' gomb