Országút

Le a kalappal az országúti válogatott előtt

Remekül helyt állt a magyar válogatott egy piszkosul erős Tour de Hongrien

Jól jegyezzük meg a következő neveket: D. Kovács Dávid, Karl Ádám, Mészáros Bence, Orosz Gergő, Solymosi Márton, Szijártó Zétény. Ők hatan vették fel a versenyt a 11 World Tour csapattal felálló TDH mezőnyével, az eddigi talán legerősebb magyar körön. A válogatott legjobbja egyértelműen egy nagy visszatérő, Karl Ádám volt, aki az első 20-ban érkezett meg minden sprintszakaszon, az utolsó, királyetapon pedig végig a szökésben tekert, több milliós nézettséget szerezve a nemzeti meznek világszerte. Karl mellett természetesen a többiek is kivették a részüket a tisztes helytállásból, mindenki igyekezett végrehajtani Dér Zsolt, kapitány utasításait és bár nem összeszokott csapatról beszélünk, a szívük a helyén volt, tartották a lépést a világ legjobbjaival.

Karl Ádám első napon jól érkezett a sprintre, de beszorult a világsztárok közé, a végén nem tudott a szakaszért hajrázni, Másnap szintén az elsők között tekert, a nagy meleg azonban nem segítette a lábait, az utolsó kilométereken már görcsösnek érezte magát. A harmadik nap is jól hajrázott, de ekkor a lánc esett le, így tempót vesztett nem sokkal a vége előtt. Ekkor Mészáros Bence tartotta vele a lépést, remekül segítette Karlt a végéig. Az utolsó napon sikerült a nap elmenésébe kerülnie, mely akció egészen a hegy lábáig jutott, onnan viszont az összetettre esélyes versenyzők csapatai vették át a kontrolt.

A szemtelenül fiatal Mészáros Bence élete talán legjobb futamát produkálta a Nyíregyházi befutó előtt, remekül hajtotta végre a csapat kérését és igyekezett Ádit a lehető legjobb pozícióba helyezni a sprintre. Elmondta, hogy végig jól érezte magát, igyekezett figyelni az utasításokat és jól helyezkedni. A végén a nagy csapatok között már nem volt egyszerű a helyzet, egy ilyen mezőnyben nehéz megtartani a pozíciót, de méltán lehetünk büszkék a még mindig csak 18 éves fiatal tehetségre.

A szintén első éves U23-as versenyző Szijártó Zéténynek a második szakaszon sikerült egy ígéretesnek bizonyuló szökésbe kerülnie. Sajnos a szökevénycsoport összetétele nem „tetszett” a főmezőnynek és a már több mint 1 perces előnyt hamar bedarálta.

Bár a magyar vonat még nem állt teljesen össze, Dér Zsolt szövetségi kapitány büszke a fiatalokkal teletűzdelt csapatra. Szerinte ez egy egészen más szint, meg kell tanulniuk ilyen körülmények között versenyezni és előbb-utóbb meg kell tanulniuk győzni is. A taktika minden napra adott volt, amit a magyar srácok legjobb tudásuk szerint próbáltak is teljesíteni. Sok szakaszon kellett megküzdeniük az erős szembe-, illetve oldalszéllel is, ez nyilván könnyebb, ha egységes sort alkotnak a team-ek, ez egyelőre nem mindig sikerült, de a kilátások jók és bíztatóak.

Nem csak a csapat, de a segítők is kitettek magukért. Krutek László, Nógrádi Balázs és Thuránszky Balázs napról-napra, percről-percre támogatta a versenyzőinket, hogy a legjobb formájukat tudják kihozni magukból. A segítők végig a srácok mellett álltak, remekül szolgálták ki őket és készítették fel őket fizikálisan, a kerékpárokat pedig technikailag a soron következő versenyre. László elmondta, nekik szinte nincs pihenés, de ez ilyenkor így van rendjén. Az ő feladatuk nem ér véget akkor, amikor a magyar kerekesek leszállnak a bicikliről, sőt. A nap elején rajthoz álló lemosott autók, felszerelt kerékpárok és megtöltött kulacsok mellett ők feleltek a masszírozásért, a kijelölt pontokon való frissítésért és a technikai segítségnyújtásért is. Egy óriási köszönet illeti őket is.

Egy biztos, a magyar országúti kerékpározás nagymenői, mint Valter Attila, Fetter Erik, Peák Barnabás, Dina Márton, Kusztor Péter vagy Vas Kata Blanka mögött ott kopogtat a következő generáció, és ez több, mint bíztató.

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb