Országút

A holland Kooij győzött Székesfehérváron

Karl Ádám tartotta a lépést a világ legjobb sprintereivel, a 16. helyen érkezett

A Jumbo-Visma húszesztendős üstököse, Olav Kooij két olimpiai bajnokot lehajrázva nyerte meg a Tour de Hongrie első szakaszát Székesfehérváron. Az első etap után Kooij viselheti a sárga mezt, a nap során több mint 190 kilométeren át szökésben lévő Dina Márton az ötödik, a két részhajrát is megnyerő Filutás Viktor pedig a hatodik helyről folytathatja.

Elia Viviani, Fabio Jakobsen, Patrik Konrad, Dylan Groenewegen – a Tour de France-ról (is) ismert csillagok integettek a nézőknek a csákvári csapatbemutatón. A Fejér megyei kisvárosból indult útjára az idei magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie 131 fős nemzetközi mezőnye.

Ragyogó időben, szikrázó napsütésben kezdte meg 198 kilométeres útját a karaván, s az első szökésre nem kellett sokat várni: az első kilométereken egy öt fős szökevénycsapat körvonalai rajzolódtak ki. A szökevények között volt a Sport Vlaanderen-Baloise két versenyzője, a belga Jens Reynerds és Aaron Van Poucke, az amerikai bajnok Joseph Rosskopf (Human Powered Healths), valamint két magyar bringás, a bajnoki mezt viselő Filutás Viktor (Adria Mobil) és az EOLO-Kometa légiósa, Dina Márton is.

A magyar bajnok „elvitte a show-t” a háromból az első etyeki körben, megnyerte a viadal első két hajráját, a Korda Stúdiónál a hegyi, majd Bicskén a gyorsasági hajrá pontjaiból is Filutás Viktor kapta a legtöbbet. A második körre négyen maradtak a szökevények, ekkor már a belgák vitték a prímet, de sejthető volt, hogy a sztársprinterek erős csapatai csak jól belátható távolságra engedik őket.

Húsz kilométerre a befutótól ismét Filutás Viktort mutatta a kamera, az üldözőboly végén a magyar bajnok – négy társával együtt – bukásba keveredett fájdalmas arccal ugyan, de a mezőny után tudott indulni, és végül sikerült is felzárkóznia.

Amikor már a szakaszgyőzelem volt a tét, jóval magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, és az utolsó két kilométeren befogták a rengeteget dolgozó, több mint 190 kilométert szökésben töltő Dina Mártonékat.

A hajrát már a nagycsapatok irányították, az óriási száguldás végén a holland Olav Kooij és az olaszok pályás olimpiai bajnoka, Elia Viviani csatázott az elsőségért, s végül – néhány centiméterrel – a Jumbo-Visma húszesztendős üstököse, Olav Kooij szerezte meg a győzelmet. A riói olimpiai bajnok Elia Viviani (INEOS Grenadiers) mögött egy másik olimpiai aranyérmes, Tokió bajnoka, a brit Matthew Walls (BORA-hansgrohe) fért még fel a képzeletbeli dobogóra, a mieink közül a magyar válogatott Karl Ádám volt a sprintben a legügyesebb, a 16. helyen futott be.

Az első szakaszgyőztes természetesen az összetett legjobbjának járó sárga mezt is magára ölthette, s kifizetődő volt a szakasz során jeleskedő két magyar bringás nagy erőfeszítése, hiszen az összetettben Dina Márton az ötödik helyről folytathatja csütörtökön a küzdelmet. Filutás Viktor is nagyon jól áll, a hatodik helyen jegyezték, de információink szerint a bukás során szerzett sérülései miatt sajnos nem tudja folytatni a küzdelmet.

KÖVETKEZIK!

Május 12-én csütörtökön a Karcag és Hajdúszoboszló között kijelölt 192 kilométeres útvonalon, sík terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági részhajrára (Tiszafüred, Tiszaújváros és Balmazújváros) is sor kerül. A rajt Karcagon, a Kossuth téren lesz 13:30-kor, a várható befutó Hajdúszoboszlón, A Hősök terén 17:45-kor lesz. Kinek kedvez: a szökevényeknek vagy a sprintereknek, a papírforma alapján Tatán mezőnybefutó várható.

EREDMÉNYEK – 1. szakasz, Csákvár-Székesfehérvár (198 km):

1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:49
2. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
4. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
5. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
6. Max Kanter (német, Movistar Team) a. i.
16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért):
1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:36
2. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 2 mp h.
3. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 4 mp h.
4. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) 6 mp h.
5. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) a. i.
6. Filutás Viktor (magyar, Adria Mobil) 7 mp h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért)
Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért)
Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért)
Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

RÉSZLETES EREDMÉNYEK ÉS INFORMÁCIÓK

2022sze11májEgész napvas15KiemeltTour de HongrieMagyar Kerékpáros KörversenySzakágOrszágútKategóriaUCI 2.1

'Fel a tetejéhez' gomb