Országút

Vas Kata Blanka és Karl Ádám is UCI pontokat szerzett

Az SD Worx magyar bajnoka a Ceratizit Festival Elsy Jacobs szakaszversenyen, míg az Epronex-Hungary kerekese lengyel egynaposokon szerepelt.

Április 29. és május 1. között rendezték az egy prológot és két mezőnyszakaszt tartogató, 2.Pro besorolású luxemburgi Ceratizit Festival Elsy Jacobs megmérettetést. A versenyen tizenhét csapat kapott lehetőséget, közte a holland SD Worx is, amely mint a verseny egyik nagy esélyese a Christine Majerus, Vas Kata Blanka, Anna Shackley, Niamh Fisher-Black, Roxane Fournier és Demi Vollering alkotta hatossal indult – ám Blanka mellett az Andy Schelck-CP NVST-Immo Losch magyar kiválósága Szabó Zsófia is ott volt a rajtnál.

Cessange városának határában egy mindössze 2,2 kilométeres prológgal indítottak, melyet a brit Anna Henderson (Team Jumbo-Visma) nyert meg, Blanka az előkelő 10. (+ 7 mp), Zsófia pedig a 89. (+ 28 mp) helyen zárt.

A második nap folyamán Steinfort környékén egy 121,4 kilométeres, három kategorizált emelkedőt tartogató szakasszal folytatódott viadal. A penzum annak rendje és módja szerint apró darabjaira szedte a mezőnyt, a győzelmet végül az olasz Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) szerezte meg, miközben Blanka kiválóan versenyezve, mindössze tizenegy másodperc hátránnyal az előkelő hetedik helyen érkezett, mellyel 6 UCI világranglista pontot szerzett – Zsófia az 53. (+ 2:03) lett.

Blanka ekkor amellett, hogy az élen állt a fiatalok különversenyében, az összetettben is remek helyről várta a folytatást – Zsófia a 71. (+ 2:33) volt.

A verseny Garnich környékén egy 109,3 kilométeres szakasszal ért véget. A penzum során hatalmas csata alakult, rengeteg támadással, az SD Worx szerette volna leszakítani a sárga trikós olasz Silvia Persicót (Valcar-Travel&Service), amely végül odáig fajult, hogy egy egészen váratlan nevekből álló kilenc fős sor ért haza minimális előnnyel. Az amerikai Veronica Ewers (EF Education-Tibco-SVB) nyerte az etapot, az összetettben pedig Bastianelli diadalmaskodott.

Vas Kata Blanka huszonkilenc másodperc hátránnyal a 27. helyen, míg Szabó Zsófia a 72. (+ 13:36) pozícióban ért célba a szakaszon, így előbbi a 15. helyen végzett összetettben – a fiatalok különversenyében második lett -, ami újabb 10 UCI világranglista pontot jelentett – Zsófi hetvenkettedikként abszolválta a kihívást.

Eközben az Epronex-Hungary – az Istlstekker Zsolt, Karl Ádám, Móré-Gosselin Olivér, Rózsa Balázs, Solymosi Márton és Szatmári András összeállítású hatos – két lengyel 1.2-es egynaposon szerepelt, melyek közül a másodikon UCI világranglista pontokat is sikerült szerezniük. A Wyszków körüli 168 kilométeres viadal mezőnyhajrával zárult, amit Itamar Einhorn (Izrael) nyert meg, Karl Ádám remek helyezkedéssel a nyolcadik helyen gurult át a célvonalon, így 3 UCI pont ütötte a markát.

EREDMÉNYEK

Ceratizit Festival Elsy Jacobs (2.Pro)

Rnk BIB Rider Team UCI Time
1 36  BASTIANELLI Marta UAE Team ADQ 200 6:12:31
2 164  EWERS Veronica EF Education-TIBCO-SVB 150 0:09
3 74  PERSICO Silvia Valcar – Travel & Service 125 0:16
15 2  VAS Blanka Team SD Worx 10 0:40
72 116  SZABÓ Zsófia Andy Schleck – CP NVST – Immo Losch 16:00

'Fel a tetejéhez' gomb