Országút

Valter Attila az összetett ötödik helyén zárta az Alpesi Körversenyt

A Groupama-FDJ magyar kiválósága a viadal során 90 UCI világranglista pontot gyűjtött!

Április 18. és 22. között került sor a 2.Pro besorolású Alpok Körversenyére, amely a közelgő Giro d’Italia egyik fontos felkészülési állomása volt. A hegyekkel teletűzdelt ötszakaszos viadalon 10 WorldTeam, 7 ProTeam és egy kontinentális sor állt rajthoz. A francia Groupama-FDJ színeiben Valter Attilának, míg az EOLO-Kometa csapatában Dina Mártonnak és Fetter Eriknek szurkolhattunk.

Cles és Primiero/S. Martino di Castrozza között egy 160,9 kilométeres, két nehéz kategorizált emelkedőt is tartogató etappal vette kezdetét a verseny, mely szakaszt egyedül hazaérve, a francia Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) nyert meg, ezzel megszerezve pályafutása első profi győzelmét. Valter Attila mindössze öt másodperc hátránnyal az előkelő 17. helyen zárt – Fetter Erik a 42. (+ 29 mp), míg Dina Márton a 79. (+ 9:48) lett.

Másnap Primiero/S. Martino di Castrozza és Lana között egy 154 kilométeres penzummal folytatódott a viadal. A táv ugyan csak két kategorizált emelkedőt tartogatott, s egy hosszú lejtmenettel zárult, ennek ellenére remek terepet kínált a mezőny megrostálására.

Rögtön a rajtot követően, a Passo Rolle több mint húsz kilométeres emelkedőjén egy tíz fős szökevénycsoport alakult. Az elmenés végig remekül dolgozott össze, azonban a nap második kaptatóján a Passo della Mendolán megbomlott közöttük az egység, miközben a Bahrain Victorious csapata tanítanivaló munkával szedte szét a főmezőnyt, majd tíz kilométerrel a cél előtt utol is érte a szökevényeket.

Végül mindössze egy tizenhat fős csoport sprintelhetett a szakaszgyőzelemért, melyet a spanyol Pello Bilbao (Bahrain Victorious) szerzett meg a francia Romain Bardet (Team DSM) és Valter Attila előtt. A magyar kerekes ezzel 5 UCI pontot is gyűjtött – Dina Márton a 44. (+ 8:03), míg Fetter Erik a 73. (+ 13:51) helyen zárt. Attila a harmadik helyre lépett előre az összetettben, a hátránya mindössze tizenkét másodperc volt a baszk kerekes mögött.

Hazaért a szökés a harmadik etap során, mely penzum Lana és Villabassa között vezetett 154,6 kilométeren. A szakaszt a német Lennard Kamna (Bora-hansgrohe) nyerte, miközben az esélyesek sora szűk egy perc hátránnyal ért célba. Attila a 18. helyen gurult be, így megőrizte összetettbeli harmadik helyét – Fetter Erik a 38. (+ 2:33), míg Dina Márton a 101. (+ 12:06) pozícióban érkezett.

Az utolsó két nap során Ausztriába látogatott a karaván, ahol szombaton a Kals am Grossglockner várta a kerekeseket. A nap elején egy igencsak erős nevekből álló szökevénysor alakult, ahonnan Valter Attila csapattársa, Thibaut Pinot ment tovább a mindent eldöntő emelkedőn. A Groupama-FDJ kiválósága remekül küzdött, de végül be kellett érnie a második hellyel, miután a kolumbiai Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan) az utolsó kilométeren utolérte, majd megelőzte őt. A francia sor magyar kerekese az esélyesek csoportjával tizedikként ért célba, így tovább őrizve összetettbeli harmadik helyét – Dina Márton a 45. (+ 3:27), míg Fetter Erik az 56. (+ 5:12) helyet csípte el.

Lienz környékén egy mindössze 114 kilométeres szakasszal zárult a Tour of The Alps, mely penzum természetesen bővelkedett emelkedőkben, ráadásul a szakadó eső sem könnyítette meg a kerekesek dolgát. Az etapgyőzelemért Pinot és a spanyol David de la Cruz (Astana Qazaqstan) csatázott nagyot, végül Pinot győzött, aki közel két év után szerzett újfent győzelmet.

Eközben az összetett elsőségért is hatalmas csata dúlt, Thyman Arensman (Team DSM), Romain Bardet (Team DSM) és Michael Storer (Groupama-FDJ) triója tudott ellépni, s mivel Pello Bilbao (Bahrain Victorious) megúszott, így végül Bardet diadalmaskodott. Valter Attila egy újabb tizedik helyet szerzett, így összetettben ötödik lett, amivel 85 UCI világranglista pontot érdemelt ki. Dina Márton és Fetter Erik sajnos szintidőn kívül értek célba az utolsó napon.

„Micsoda hét, micsoda verseny! Az ötödik helyen zártam a Tour of the Alps összetettjében, miközben Thibaut Pinot visszatért. Elégedett és büszke vagyok az egész heti teljesítményemre. Sikerült végig összeszedetten és magabiztosan versenyezni. Nincs olyan, amit ezen a versenyen jobban tudtam volna csinálni és ez egy nagyon megnyugtató érzés. Tavaly, ugyanezen a viadalon mindössze egyszer sikerült a húszban végezni, idén egy dobogó és két tizedik hely mellett, ez minden nap összejött. Jöhetnek az utolsó edzések a Giro d’Italia előtt, ami ekkora motivációval gyerekjáték lesz”– írta közösségi média oldalain Attila.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb