MKSZ hírek

Fontos a versenybírók továbbképzése is!

Új ENC bírók vizsgáztak

Az utánpótlás képzés minden területen fontos, legyen szó versenyzőkről, edzőről, csapatvezetőről, versenyszervezőkről vagy versenybírókról. Örömhír, hogy az elmúlt év során három országúti és egy MTB bíró kollégát sikerült ENC (azaz Elite Natinal Commissaire (nemzeti elit) továbbképzésre küldeni. – mondta lapunknak Tam Csilla, UCI bíró, oktató, az Európai Kerékpáros Szövetség Bírói Bizottságának tagja.

A nemzeti elit bírói szint a nemzetközi képzés szűrője, előszobája. Az ENC képzés és vizsga már idegennyelven, leginkább angolul, olykor franciául zajlik. (Ez a két nyelv a UCI hivatalos nyelve). ENC képzésen és vizsgán a nemzeti szövetségek ajánlásával vehetnek részt azok a bírók, akik a megfelelő bírói gyakorlattal és nyelvtudással rendelkeznek. Az érdeklődés mindig óriási, ezért sokszor előszűrő vizsgát is alkalmaz a (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Szövetség) UCI, hogy ne legyen túl nagy a tudásbeli különbség a résztvevő országok bírói között. Magyarországról sikerült a maximális számú jelöltet küldeni a tavalyi képzésekre. – tette hozzá.

Két országúti bíró Kovács László és Orbán László Lengyelországban, míg a harmadik országúti bíró Arató Gábor és a mountainbike bíró Cséri Szilvia, a nemzetközi szövetség által szervezett online képzésen és vizsgán vettek részt. Mára már tudjuk, hogy mind a négyen sikeres elméleti vizsgát tettek, ezáltal Magyarországon:

  • Országúton: három nemzeti elit (Arató Gábor, Kovács László és Orbán László) és egy nemzetközi UCI bíró (Törzsök Zsolt)
  • MTB szakágban: három nemzeti elit bíró (Cséri Szilvia, Kovács László és Orbán László) és egy nemzetközi UCI bíró és oktató (Tam Csilla)
  • BMX szakágban: 1 nemzetközi UCI bíró (Borbély Ferenc)
  • Trial szakágban: 1 nemzetközi UCI bíró (Pap Péter)
  • Művészi kerékpár szakágban: 1 nemzetközi UCI bírója (Megyesi Dóra) van hazánknak.

A nemzeti bíróképzéseket az (NF) nemzeti kerékpáros szövetségek, míg a nemzeti elit (ENC), a nemzetközi (UCI IC) és az oktató (UCI Tutor) képzést a UCI koordinálja.

Nemzeti és nemzeti elit szinten több szakágban is képezhetik magukat a bírók, míg nemzetközi és oktatói szinten már specializálódni kell.

Nemzetközi MTB bíróként és oktatókén, valamint az UEC (Európai Kerékpáros Szövetség) bírói bizottságának tagjaként is nagyon büszke vagyok minden korábban és újonnan vizsgázott nemzeti elite bíróra. A jól képzett szakemberek nagyban hozzájárulnak a kerékpársport fejlődéséhez. – zárta gondolatait Tam Csilla.

*A magyar kerékpársport kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

'Fel a tetejéhez' gomb