Országút

Valter Attila szenzációs versenyzéssel negyedik a Strade Bianchén!

A Strade Bianche szépen lassan felkapaszkodik a legismertebb tavaszi klasszikusok közé. 16 éves múltjával újoncnak számít a nagy, év eleji egynaposok sorában, de minden évben izgalmas versenyt láthatunk a toszkánai fehér murvás utakon. A 184 km-es táv 60% halad csak normál utakon, a többit a rövid, de meredek murvás utak alakítják.

Egyfajta sporttörténelmet írva három magyar kerékpáros is ott volt az olasz Strade Bianche rajtjánál, mégpedig az EOLO-Kometa sorában Dina Márton és Fetter Erik valamint a Groupama-FDJ versenyzője Valter Attila.

Embed from Getty Images

A verseny kétharmadánál óriási szélben nagy bukást történt a mezőnyben, mely felborította az addigi nyugodt versenymenetet.

A versenyt uralta a kétszeres Tour győztes szlovén Tadej Pogacar (UAE), aki 50 km-re a céltól lépett meg (egy lefelében) és kitartott egyedül az élen a siena-i befutóig. 37 másodperc előnnyel ért haza Valderde (Movistar) előtt, aki 20 km-re a végétől lépett meg a mezőnytől Asgreen (Quick-Step) társaságában. A dán nem bírta a veterán spanyollal az utolsó kaptatót, így a Asgreen jött be a dobogó legalsó fokára.

A mieink közül Valter ment a legjobban, aki csapata legjobb napi eredményét is érte el. 75 km-rel a vége előtt a második csoportban sikerült felzárkóznia a főmezőnyhöz és innen már végig a legjobbak között tudott maradni. Picivel több, mint 1 perccel Pogacar mögött ért célba, a szenzációsnak számító negyedik helyen, mellyel 175 UCI pontot is szerzett. A magyar kerékpársportnak ez az eddigi legjobb, egynapos klasszikusok elért eredménye!

Fetter Erik a 47. pozícióban jött meg 5 UCI pontot gyűjtve, 8 perc fölötti hátránnyal, Dina Marci sajnos nem ért célba.  A címvédő Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) hátsérülése miatt kénytelen volt kihagyni a viadalt.

„Két nappal ezelőtt bejártuk a pályát, így tisztában voltam azzal, hogy az útvonal utolsó része nagyon nehéz, de azt is tudtam, hogyha jó erőben leszek, akkor kedvezhet nekem. Az előttem haladó remek tempóban tekert, így tettem rá a kereket, majd Pello Bilbao társaságában értem vissza a három fős sorhoz, amely a negyedik-nyolcadik helyért harcolt. Itt már mindenki taktikázott, de azért arra figyeltünk, hogy más már ne tudjon felérni hozzánk. A sienai befutó látványos volt, sok ember szurkolt, én pedig támadtam, s végül negyedikként sikerült célba érkeznem” – nyilatkozta Attila a francia csapat weboldalán.

A szebbik nem képviselőire 136 kilométert várt, nyolc poros résszel (31,4 kilométer). Náluk az utolsó kilométerig nem tudott senki döntő akciót létrehozni. Aztán a célhoz vezető, helyenként 20%-os emelkedőn Van Vleuten (Movistar) állt az élre és a brutális tempót csak a belga bajnoknő bírta vele. Lotte Kopecky (SD Worx) az utolsó kanyart elsőként vette Vleuten előtt és karrierje legnagyobb sikerét aratta a sienai főtéren. Vletuen nem nagyon szokott ilyen helyzetben kikapni!

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb