Országút

Valter Attila az előkelő 24. helyen zárta a Valenciai Körversenyt

A mezőny másik magyar kerékpárosa, Peák Barnabás a 88. lett.

Február 2-án Les Alqueries és Torralba del Pinar között egy 166,7 kilométeres, három harmadik és egy második kategóriás emelkedőt tartogató szakasszal rajtolt el a 2. Pro besorolású Valenciai Körverseny. Az etapgyőztes személyéről a Torralba del Pinar kaptatója volt hivatott dönteni, ám a penzum nem hegyi befutóval zárult. A meredeken Remco Evenepoel (Quick-Step-Alpha Vinyl) támadott, akit már nem is tudtak utolérni, így a fiatal belga egy igencsak magabiztos sikerrel állt az összetett verseny élére. A viadalon Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Materiuax) és Valter Attila (Groupama-FDJ) személyében két magyar kerékpáros is érdekelt volt – Attila 3:16 hátránnyal az 51. helyen, míg Barna 9:24 lemaradással a 89. pozícióban ért célba az első nap folyamán.

Másnap egy 171 és fél kilométeres szakasszal folytatódott a viadal – az öt kategorizált emelkedő ellenére is mezőnyhajrára volt kilátás. Ennek megfelelően a holland Fabio Jakobsen (Quick-Step-Alpha Vinyl) magabiztos győzelmet aratott, Valter a főmezőnnyel ékezett a 37. helyen, míg Peák bő fél perc hátránnyal a 82. pozícióban zárt.

A harmadik, királyszakaszon az Antenas del Maigmó csúcsa várt a kerekesekre. A 155 kilométeres penzum elején rengetegen próbáltak szökésbe kerülni, ennek következtében pedig elég sokára alakult ki a nap elmenése, amelybe Valter Attila is bekerült. A szakadárok legnagyobb előnye azonban mindössze három perc környékén tetőzött, a főmezőny élén a Bora-hansgrohe és a Quick-Step-Alpha Vinyl csapatai diktálták a tempót.

Az utolsó, mindent eldöntő emelkedőhöz közelítve Jan Tratnik (Bahrain Victorious) ment tovább az élen, akivel hellyel-közzel csak Attila tudta tartani a lépést, a magyar kerekest három, míg szlovén társát két kilométerre a céltól fogta meg az időközben mindössze szűk húsz fősre redukálódott esélyesek sora. A szakaszgyőzelemért hatalmas csata alakult, támadás követett támadást, végül az orosz Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe) diadalmaskodott, aki ezzel a sikerrel az összetettben is átvette a vezetést. Valter Attila bő két perc hátránnyal a 21., míg Peák Barna huszonegy és fél perc lemaradással a 115. lett.

„Ez volt a tervünk! Tudtuk, hogy nehéz lesz bekerülni a nap szökésébe, de próbálkozni akartunk. Jó volt ebben az elmenésben ott lenni, lényegében az utolsó öt kilométert leszámítva ismertem az utat, hisz rengeteget edzettem már erre. A mindent eldöntő emelkedő lábához érve már csak egy perc körüli volt az előnyünk, Tratnik támadott, s bár végig jó erőben voltam, nem ez volt az a nap, amikor győzni lehetett. Kellett egy-két nap, de most már úgy érzem, hogy ténylegesen is elkezdtem a 2022-es szezont” – nyilatkozta Attila csapata weboldalán.

Az utolsó két etap ismételten csak a sprintereknek kedvezett, Torreviejában Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), míg Valenciában ismételten csak Jakobsen győzött. Valter mindkét napon a főmezőnnyel érkezett a 36. helyen, miközben Peák előbb bő három perc hátránnyal a 116., majd a záró szakaszon szűk fél percre lemaradva a győztestől a 106. helyen zárt.

Összetettben a királyetapot megnyerő orosz Aleksandr Vlasov ünnepelhetett, Valter Attila remekül versenyezve, a királyszakaszt szinte végig szökésben töltve az előkelő 24. helyen végzett, ezzel öt UCI világranglista pontot gyűjtve – Peák Barnabás pedig a 88. lett.

EREDMÉNY

POS NAME TEAM AGE NAT RESULT PTS

1

ALEKSANDR VLASOV BORA – HANSGROHE 26 RUS 18:56:45 200

2

REMCO EVENEPOEL QUICK-STEP ALPHA VINYL TEAM 22 BEL 18:57:17 150

3

CARLOS RODRIGUEZ CANO INEOS GRENADIERS 21 ESP 18:57:21 125

24

ATTILA VALTER GROUPAMA – FDJ 24 HUN 19:02:11 5

88

BARNABÁS PEÁK INTERMARCHÉ – WANTY – GOBERT MATÉRIAUX 24 HUN 19:31:51
'Fel a tetejéhez' gomb