Cyclo-cross

Vos világbajnok, Vas Kata Blanka 17. a Cyclo-cross VB-n

A 2022-es fayetteville-i Cyclo-cross világbajnokság második napjának leginkább várt versenye a női elit futam volt, melynek legfőbb kérdéseként hangzott el, hogy meg lehet-e törni a hollandok hegemóniáját?

A vb helyszíneként a Centennial Park szolgált, amely csak néhány percre található Fayetteville belvárosától, mely település Arkansas állam északnyugati részén foglal helyet. A pálya teljes hossza 3,1 kilométert tett ki, ennek 3%-a kövezett, 97%-a füves rész volt. A mesterséges akadályok között két híd, egy harmincnyolc! elemet tartogató lépcső és egy macskaköves szakasz nehezítette a kerekesek dolgát.

Az elmúlt időszak eredményeit elnézve a holland Marianne Vos valamint címvédő honfitársa, Lucinda Brand csatájára volt kilátás, míg a dobogóért Vas Kata Blanka, a lényegében hazai pályán versenyző amerikai Clara Honsinger és a szintén holland Ceylin del Carmen Alvarado viaskodását jósolták.

Napsütéses, de kissé szeles időben rajtoltak el a hölgyek, akik hatalmas tempóban vágtak neki a távnak, Marianne Vos kis híján el is esett, mindezek ellenére az előzetes várakozásoknak megfelelően, a hollandok kontrollálták a történéseket.

Az első körben Brand diktálta a tempót, akivel csak Alvarado és Vos tudott menni – Blanka a tizenkettedik helyről próbálta előreverekedni magát.

A hétkörös viadal második körében Brand és Vos lerázta magáról Alvaradót, akire az olasz Silvia Persico igyekezett felzárkózni, a magyar bajnok eközben a nyolcadik pozícióba jött előre.

Féltávnál a holland duó már közel húsz másodperc fórral vezetett, Vas Kata Blanka hátránya ellenben ekkor már bő egy percre rúgott, majd később sajnos ez még tovább nőtt, így kiválóságunk kicsúszott a legjobb tíz közül.

A táv második felében Brand és Vos folyamatosan támadta egymást, a szivárványszínű trikó sorsáról azonban csak a végső sprint döntött, ami utóbbi sikerét hozta, aki ezzel pályafutása nyolcadik cyclo-cross világbajnoki címét szerezte. A harmadik az olasz Persico lett, miután riválisa Alvarado az utolsó körben elesett. Vas Kata Blanka bő három perc hátránnyal a 17. helyen ért célba.

EREDMÉNY

Pos Nr Name Nation YOB Time Gap
1. 2 VOS Marianne Netherlands 1987 55:00:00
2. 1 BRAND Lucinda Netherlands 1989 55:01:00 +0:01
3. 9 PERSICO Silvia Italy 1997 55:51:00 +0:51
17. 37 VAS Kata Blanka Hungary 2001 58:07:00 +3:07
'Fel a tetejéhez' gomb