Cyclo-cross

Vas Kata Blanka remek versenyzéssel ötödik a CX világkupa utolsó futamán

Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) sikerével zárult a 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa záró akkordja, ahol Vas Kata Blanka (SD Worx) az előkelő ötödik helyen végzett.

A közelgő világbajnokság főpróbájaként aposztrofálták a Cyclo-cross világkupa-sorozat utolsó, hollandiai állomását. Hoogerheide-ben a bő három kilométeres nyomvonal ezúttal is hű volt a hagyományokhoz, a hosszú egyenesei miatt igencsak gyors penzum bővelkedett dimbes-dombos részekben, de technikás kanyarokkal és egy viszonylag nehéz lépcsősorral is meg volt spékelve.

A hölgyeknél előzetesen nyílt versenyre volt kilátás, hisz lényegében világbajnoki mezőny állt össze – többek között Marianne Vos (Team Jumbo-Visma), Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal), Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) és Vas Kata Blanka (SD Worx) is harcba szállt a győzelemért.

A rajtot követően viszonylag hamar ellépett egy bő tíz fős sor, melynek élén sokáig Vas Kata Blanka diktálta a tempót, az első kör végén az élen áthaladva a célvonalon.

A hétkörös viadal feléhez közeledve a huszonhárom éven aluli különverseny éllovasa, Puck Pieterse váltott tempót, akivel Lucinda Brand, Marienne Vos és Fem van Empel próbált menni, miközben a négyszeres magyar bajnok az ötödik helyen pedálozott.

A negyedik körben van Empel egy pillanatra leszakadt az élcsoportról, őt Blanka utol is érte, majd nem sokkal később mindketten visszazárkóztak a spicchez.

A három szakágban négy bajnoki trikót birtokló Vas, olyannyira aktívan versenyzett, hogy a következő tempóváltás ismételten csak az ő nevéhez fűződött. Ezt követően Pieterse, majd a világbajnok Brand indított támadást, mire a táv utolsó harmadára fordulva szét is forgácsolódott az első boly – sajnos Blanka is itt úszott meg.

Az utolsó kört Brand, Pieterse és Vos triója kezdte együtt az élen, majd Pieterse támadását Vos kontrázta vissza, erre pedig a riválisok már nem tudtak reagálni, így a holland bajnok magabiztos fölénnyel nyerte meg a versenyt.

A második Brand, míg a harmadik Pieterse lett, mögöttük Vas Kata Blanka remekül versenyezve, az előkelő ötödik helyen gurult át a célvonalon.

A világkupa összetettjét Lucinda Brand nyerte Denise Betsema és Puck Pieterse előtt – a mezőny egyetlen magyar kerekese a végelszámolás nyolcadik helyén végzett.

EREDMÉNY

Pos Nr Name UCI Cyclocross Team NAT YOB Time Gap Pts
1. 2 VOS Marianne TEAM JUMBO-VISMA NED 1987 52:14:00 40
2. 1 BRAND Lucinda BALOISE TREK LIONS NED 1989 52:24:00 +0:10 30
3. 5 * PIETERSE Puck ALPECIN – FENIX NED 2002 52:25:00 +0:11 25
4. 4 * VAN EMPEL Fem PAUWELS SAUZEN – BINGOAL NED 2002 52:32:00 +0:18 22
5. 63 VAS Kata Blanka TEAM SD WORX HUN 2001 52:35:00 +0:21 21
6. 6 * VAN ANROOIJ Shirin BALOISE TREK LIONS NED 2002 53:09:00 +0:55 20
'Fel a tetejéhez' gomb