Cyclo-cross

Vas Kata Blanka a dobogón a CX világkupa utolsó előtti fordulóján

Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) sikerével zárult a CX világkupa utolsó előtti, franciaországi fordulója, ahol Vas Kata Blanka (SD Worx) harmadikként ért célba.

A terepkerékpáros szezon tekintetében továbbra sincs megállás, a szakág legjobbjai az országos bajnokságokat követően január 16-án a franciaországi Flamanville-ben találkoztak, ahol a 2021/2022-es világkupa-sorozat tizennegyedik fordulójára került sor. A nyomvonal a helyi kastély körül lett kijelölve, a pálya viszonylag gyorsnak volt mondható, kevés szinttel. Mivel a közelgő világbajnokság miatt több nagy név is hiányzott – Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) -, így a fiatalok – Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal), Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) és Vas Kata Blanka (SD Worx) – csatájára volt kilátás.

A hatkörös viadal rajtját követően a hollandok, nevezetesen Pieterse és van Empel diktálták a tempót, ám a célegyenesben már a négyszeres magyar bajnok, Vas Kata Blanka volt az élen – hármójukra tapadt még az olasz Silvia Persico és a szintén holland Inge van der Heijden (777).

A huszonhárom éven aluliak különversenyének éllovasa, Pieterse nem akart semmit sem a véletlenre bízni, már a második körben megpróbálta eldönteni a viadal végkimenetelét, folyamatos támadásai végén körülbelül öt másodperces előnyre tett szert van Empellel szemben, míg Blanka húsz szekundum lemaradással követte az éllovast.

Van Empel ellenben nem adta fel, így féltávnál utolérte riválisát, sőt az utolsó előtti körben, a három szakágban négy bajnoki trikót birtokló magyar kerekes is közelebb került hozzájuk.

A két holland lány között végül csak a sprint döntött, Pieterse kissé korán indított, így van Empel nyerte meg a versenyt, miközben harmadikként, remek versenyzéssel Vas Kata Blanka ért célba.

A világkupa összetettjében, az utolsó Hoogerheide-i fordulót (január 23.) megelőzően továbbra is a világbajnok Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) vezet – Vas Kata Blanka a kilencedik helyre lépett előre.

EREDMÉNY

Pos Nr Name UCI Cyclocross Team NAT YOB Time Gap Pts
1. 4 * VAN EMPEL Fem PAUWELS SAUZEN – BINGOAL NED 2002 53:39:00 40
2. 3 * PIETERSE Puck ALPECIN – FENIX NED 2002 53:39:00 +0:00 30
3. 45 VAS Kata Blanka TEAM SD WORX HUN 2001 54:02:00 +0:23 25
'Fel a tetejéhez' gomb