Cyclo-cross

December 30-án zárul a Cyclo-cross Magyar Kupa

Budapesten a XVII. kerületben, a 2. AC su misura-Bikeride Cyclo-cross futammal zárul a 2021/2022-es hazai CX kupasorozat, ahol a szervezők igencsak magasra tették a lécet, ugyanis a megszokott kategóriák mellett lesz Gentleman Ride és futár verseny is. A december 30-i, csütörtöki esemény igyekszik a sportolók mellett olyanokat is megszólítani, akik számára egy kissé idegen ez a szakág.

A Cyclo-cross Magyar Kupa utolsó futamát Budapesten, a XVII. kerületben az Újlak Uszoda és Strand területén rendezik. A nagy kör nyomvonala körülbelül 2500 méter hosszan fut, karakterisztikája nem éppen a dombos, rézsűs kerékpárkezelési technikában kiemelkedő kerekeseknek kedvez, bár az előző kiíráshoz képest azért egy picivel több szintet tartogat. A homokos rész ezúttal is meghatározó részét képezi majd a körnek, hisz 180 méternyi homokágy vár a résztvevőkre, három részre bontva – a legelső rögtön a kör elején, míg a másik kettő a vége felé kerül a nyomvonalba.

Az útvonal egyik leglátványosabb újdonsága a pumpaelem lesz, amely lényegében hat darab hullámot jelent, ráadásul ezek közül az utolsó kettő elég közel is került egymáshoz, nem véletlenül, lehetőséget kínálva az ugratásra valamint arra, hogy jobbnál jobb fotók készülhessenek. Az elem kialakításánál közel kilencven köbméternyi föld került megmozgatásra. Természetesen ezúttal sem maradhat el a dupla palánk és a lépcső – utóbbi tekintetében a medencéhez vezető rész került be a pályába, teljes egészében szőnyeggel borítva.

A kreativitás ezúttal sem hiányozhat, míg legutóbb egy fenyőfa és egy hóember volt kitekerhető, addig most a BUÉK felírat került kiírásra – amely egy közel ötszáz méteres szakasza a pályának egy 80×30 méteres területen. A szervezők elmondása szerint ezt koránt sem volt könnyű kijelölni, de a verseny egyediségének megvalósítása érdekében végül sikerrel jártak.

A betétfutamok koncepciója onnan indult el, hogy miképp lehetne minél inkább eladhatóvá és szerethetővé tenni a szakágat, ennek eredményeképpen keltek életre a kiegészítő versenyek, úgy mint a Gentleman Ride és a futár futam. Utóbbi már most hatalmas siker, hisz pillanatok alatt betelt a nevezés, közel százan állnak majd rajthoz az egykörös megmérettetésen, melynek létrejöttében a Wolt vállalt kulcsszerepet. A másik viaskodás egy showelemként merült fel, itt csak öltönyben vagy kosztümben lehet indulni, nyilván a bukósisak is kötelező eleme a dresszkódnak. Kerékpár megkötések nincsenek, teljesen nyílt kategóriaként képezik a program részét.

A feszes napirend tartása érdekében lesz egy külön rajtzóna, amely abban hivatott segíteni, hogy az adott futam alatt, már el tudják kezdeni a következő rajthoz a beszólítást, így ahogy célba ér a kategória utolsó versenyzője, már abban a pillanatban ellőhető a következő rajt.

Sikerült új szereplőként bevonni a Stihlt, így a depóban párhuzamot lehet húzni a világkupa-futamokkal, öt darab mosóval készülnek, amelyek a terület közepén kerülnek felállításra.

A kiegészítő programok tekintetében sem lesz hiány, a sportág népszerűsítése érdekében rengeteg lehetőség vár az érdeklődőkre. Az egész napos ovi bringa program mellett a gyerekek számára meghirdetésre került egy rajpályázat is, melynek kapcsán a kerület iskoláit és óvodáit is bevonták, a téma, az nemes egyszerűséggel „a kedvenc kerékpáros emlék”, a művek pedig kiállításra kerülnek, így ezekre a közösségi média mellett a verseny délelőttjén is lehet még a helyszínen szavazni.

Új látványelem lesz a Red Bull sokak által már ismert „Titán” elnevezésű dzsipje, ami lényegében egy DJ-pult, az oldalán két Playstationnel, a nagyközönség illetve a gyerekek szórakoztatására. Ezen kívül lesz lehetőség dietetikus tanácsadáson részt venni, viccesen átalakított kerékpárok kipróbálására, sőt az Eurosportról jól ismert Bodnár Gergő tolmácsolásában sztárvendégek fogadására is sor kerül, az ismert meghívottak között vélhetően egy WorldTeam sorban versenyző bringás is feltűnik majd.

A versenyt megelőző napon, a nem hivatalos pályabejárás után, egy sajtófutamot tartanak, ahol a korábbi többszörös Cyclo-cross magyar bajnok, Tisza Zoltán igyekszik majd bemutatni a szakág érdekességeit.

Nevezni december 26-án éjfélig lehet a Sportorigo felületén, utónevezés december 27-én és 28-án – hétfőn és kedden – melynek többletköltségét a verseny napján a helyszínen, készpénzben lehet megfizetni.

INFORMÁCIÓ

2021csü30decEgész nap2. AC su misura - Bikeride Cyclo-cross Magyar KupaSzilveszteri CX futamBudapest - Újlak Uszoda és StrandSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Magyar Kupa

'Fel a tetejéhez' gomb