Cyclo-cross

Vas Kata Blanka hatodik a CX világkupa cseh futamán

A világbajnok Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) sikerével zárult a Cyclo-cross világkupa-sorozat tábori futama, melynek során Vas Kata Blanka (SD Worx) hatodikként ért célba.

A 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa-sorozat hatodik fordulójának a dél-csehországi Tábor adott otthont. A verseny nyomvonala a Luznice folyó mentén, alig néhány kilométerre a város lélegzetelállító történelmi központjától futott. A pálya ezúttal sem változott, az évek során pusztaságból sportközponttá átalakított területen kapott helyet, lelátókkal, öltözőkkel és kávézókkal megspékelve. Egy gyors, technikás, mesterséges és természetes akadályokkal tűzdelt, világbajnoki színvonalú, kellően szelektív, körönként 2950 méteres kihívás várt a kerekesekre.

A nőknél a világkupa összetettjének éllovasa, a világbajnok, egyben címvédő Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) számított a legfőbb favoritnak, de Vas Kata Blanka (SD Worx) és Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) sem feltartott kézzel érkezett. A magyar kerekes a világkupa-ranglista negyedik helyéről várta a folytatást – az U23-as különversenyben ellenben már nem vehet részt, mivel az Európa-bajnokságon az elit kategóriában indult.

Embed from Getty Images

A rajtot a világbajnok Brand kapta el a legjobban, Blanka nagyrészt a harmadik helyen tempózva teljesítette a hatkörös viadal első körét, ám elszakadnia igazából senkinek sem sikerült, egy tízfős boly haladt ekkor együtt az élen.

Féltávhoz közeledve a magyar bajnok mellett Brand és a huszonhárom éven aluliak különversenyének éllovasa, Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) próbálkozott, ám a negyedik kör elején még mindig hét versenyző tekert az élcsoportban.

Nem sokra rá Pieterse indított támadást, pillanatok alatt szűk tíz másodperces előnyt felépítve, ám a mindent eldöntő utolsó körre már ismét együtt fordult rá a hetes, amelynek Blanka, Pieterse és Brand mellett Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), Annemarie Worst (777), Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) és Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) volt még a tagja.

A győzelemről döntő kilométereken újfent a világbajnok Brand kezdeményezett, könnyűszerrel leszakítva magáról riválisait, s végül magabiztosan nyerve meg a versenyt. A dobogó további helyeiről sprint döntött, a második Pieterse, míg a harmadik Worst lett – Vas Kata Blanka végül közel húsz másodperc hátránnyal a hatodik helyen ért célba.

A világkupa összetettjében továbbra is Brand vezet, az előnye immáron tizenkilenc pont Betsema  előtt, Vas Kata Blanka negyedik. A sorozat november 21-én a belga Koksijdében folytatódik, a magyar versenyző számára ellenben most egy rövid pihenőidőszak következik.

EREDMÉNY

Pos Nr Name / UCI Cyclocross Team NAT YOB Time Gap Pts
1. 1 BRAND Lucinda BALOISE TREK LIONS NED 1989 52:00:00 40
2. 6 * PIETERSE Puck ALPECIN – FENIX NED 2002 52:03:00 +0:03 30
3. 5 WORST Annemarie 777 NED 1995 52:03:00 +0:03 25
4. 2 ALVARADO Ceylin del Carmen ALPECIN – FENIX NED 1998 52:04:00 +0:04 22
5. 3 BETSEMA Denise PAUWELS SAUZEN – BINGOAL NED 1993 52:09:00 +0:09 21
6. 57 VAS Kata Blanka TEAM SD WORX HUN 2001 52:19:00 +0:19 20
Forrás
Fotó: Vas Blanka FB
'Fel a tetejéhez' gomb