Cyclo-cross

Vas Kata Blanka harmadik a Koppenbergcrosson!

Az SD Worx magyar kerekese a harmadik helyen zárta az X2O Badkammers Trofee egyik legkeményebb versenyét, a Koppenbergcross viadalát.

Mindössze egyetlen nappal az overijsei Cyclo-cross világkupa-futamot követően – melynek női versenyét Vas Kata Blanka nyerte – rajtolt el a 2021/2022-es, nyolcfordulós X2O Badkammers Trofee-sorozat, ráadásul rögtön egy tradicionális viadallal, az oudenaarde-i Koppenbergcross megmérettetésével.

A világ egyik legnehezebb Cyclo-cross viadalaként is számon tartott verseny legfőbb nehézségét az adja, hogy a kerékpárosoknak a Flandriai Körről is jól ismert, helyenként 22%-os meredekséggel bíró, kockaköves emelkedőt is abszolválniuk kell.

Vas Kata Blanka, mint a verseny egyik esélyese állhatott rajthoz, de a mezőnyben ott volt a címvédő Annemarie Worst (777), a világbajnok Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) és a világkupa éllovasa, Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) is.

A rajt után rögtön a Koppenberg meredeke következett, amelyet Blanka a hetedik helyen abszolvált, eközben az élen Betsema, Worst és Yara Kastelijn (IKO-Crelan) triója próbált meglépni – a kör végén ellenben a magyar bajnok már a negyedik helyen tempózott.

A második körben Betsema már tekintélyesebb előnnyel bírt, az időközben felzárkózó Clara Honsinger (Cannondale Cyclocrossworld) és Kastelijn előtt, Blanka ezalatt tartva negyedik helyét egyre közelebb került a szemmel láthatóan fáradó Kastelijnhez.

Az emelkedő lábához érve már Honsinger, az Amerikai Egyesült Államok bajnoka vezette a futamot, de Blanka is utolérte, majd meg is előzte az előtte haladó riválisát, így előreugrott a harmadik pozícióba.

Az utolsó kör kezdetén Honsinger minden tőle telhetőt megtett Betsema leszakításáért, s végül bő tíz másodperces előnnyel meg is nyerte a viadalt a holland bringás és Vas Kata Blanka előtt.

Blanka programja november 6-7-én, a hollandiai Drenthében, a Cyclo-cross Európa-bajnoksággal folytatódik.

EREDMÉNY

POS NAME TEAM TIME
1. HONSINGER CLARA CANNONDALE/CYCLOCROSSWORLD 0:51:07
2. BETSEMA DENISE PAUWELS SAUZEN – BINGOAL 0:51:19
3. VAS KATA BLANKA TEAM SD WORX 0:51:42
Forrás
Fotó: Team SD Worx
'Fel a tetejéhez' gomb