Cyclo-cross

Vas Kata Blanka első világkupa győzelme!

Pályafutása és a magyar kerékpársport első világkupa sikerét ünnepelhette

Október 31-én a belga Overijse-ben került sor a 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa-sorozat ötödik fordulójára, ahol az előző versenyt pihenés miatt kihagyó Vas Kata Blanka (SD Worx) is rajthoz állt. Az Overijse-i Mariëndal évről-évre az egyik leglátványosabb, legkeményebb és legváltozatosabb pályát kínálja, ráadásul száz százalékig természetes a nyomvonal, azaz egyetlen mesterséges akadályt sem tartogat. Egy kör hossza: 2,94 kilométer. A magyar versenyző a sorozat összetettjének hatodik, míg az U23-as különverseny második helyéről várta az ötkörös futam rajtját.

A táv első részében a világkupa összetettjének éllovasa, a holland Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) próbált az élre törni a nyomában Vas Kata Blanka és az U23-as ranglista első, szintén holland Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) duójával.

Nem sokkal később azonban Betsema hibázott, kicsúszott az egyik lejtős kanyarban, így Blankáék utolérték, majd Pieterse akciójánál újra a földre került, a kettős pedig ennek okán faképnél is hagyta.

Az utolsó előtti körben Blanka és Pieterse is kerékpárt cserélt, majd a magyar bajnok szép lassan leszakította magáról riválisát, így végül remek versenyzéssel, magabiztosan szerezte meg karrierje első világkupa-forduló sikerét Pieterse és a világbajnok Lucinda Brand (Trek Baloise Lions) előtt.

„Nem számoltam ezzel a győzelemmel, úgyhogy most nagyon boldog vagyok. Jól éreztem magam, ráadásul minden nagyon jól alakult, örülök, hogy megvan az első világkupa-futam sikerem. Tudom, hogy ez egy nagy presztízsű verseny a szakágban, szóval igazán örülök” – nyilatkozta a célba érkezést követően Blanka.

Összetettben Brand vette vissza az első helyet, Blanka a negyedik pozícióba lépett előre, miközben a fiatalok különversenyében a második – Pieterse itt minimális előnnyel, de megőrizte a vezetését.

A világkupa-sorozat november 14-én a csehországi Taborban folytatódik.

EREDMÉNY

Pos Nr Name UCI Cyclocross Team NAT YOB Time Gap Pts
1. 59 * VAS Kata Blanka TEAM SD WORX HUN 2001 48:07:00 40
2. 6 * PIETERSE Puck ALPECIN – FENIX NED 2002 48:22:00 +0:15 30
3. 1 BRAND Lucinda BALOISE TREK LIONS NED 1989 48:40:00 +0:33 25
Forrás
Fotó: Team SD WorxFotó: UCI Cyclo-cross
'Fel a tetejéhez' gomb