Pálya

Magyar eredmények a roubaix-i pályakerékpáros világbajnokságról

Október 20. és 24. között a franciaországi Roubaix adott otthont a 2021-es pályakerékpáros világbajnokságnak, ahol a hölgyeknél Borissza Johanna (pontverseny, scratch), míg a férfiaknál Filutás Viktor (omnium), Lovassy Krisztián (scratch) és Szalontay Sándor (sprint) képviselték a magyar színeket.

Borissza Johanna bátran versenyzett, ám végül huszadikként zárt a női scratch-ben a vb nyitó napján. A tízkilométeres táv háromnegyedéig nem igazán volt magas a tempó, nyolc körrel a vége előtt indított támadást az október eleji Eb-n a számban 17. Borissza, aki épphogy lemaradt az utánaeredő és őt megelőző Martina Fidanza szélárnyékáról. Ez később döntőnek bizonyult, mivel az olasz kerekes megnyerte a versenyt, míg ugyan Borissza öt körön keresztül tudta tartani magát az egyre növekvő tempót diktáló mezőny előtt, az utolsó körre utolérték.

A második versenynapon az október eleji grencheni Eb-n 12., a scratch 2017-es Eb-ezüstérmese, Lovassy Krisztián volt érdekelt, aki ezúttal a táv közepén benne volt egy támadási kísérletben, a viadal végi hajrában azonban már nem bírta az élmezőny tempóját. Az aranyérmet a hazai közönség buzdítása közepette az utolsó három kört az élen tekerő Donavan Grondin érdemelte ki – a magyar kiválóság a 17. helyen végzett.

A negyedik napon Filutás Viktornak és Szalontay Sándornak szoríthattunk. Előbbi a 17. helyet csípte el a négy számot magában foglaló omniumban – scratch-ben a 23., a tempóversenyben a 13., az eliminációban a 21., míg a pontversenyben a 10. pozícióban zárva. A világbajnoki címet a brit Ethan Hayter szerezte meg.

A férfi sprint selejtezőjében Szalontay Sándor 9.858 másodperces idejével a 16. lett, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharcban azonban alulmaradt a brit Hamish Turnbullal szemben. Mivel Szalontay ideje volt a legjobb azok között, akik nem jutottak be a legjobb tizenhat közé, így a 17. helyen végzett. Az előzetes várakozásoknak megfelelően itt holland házi döntőre került sor, amelyet végül a címvédő Harrie Lavreysen nyert meg.

A zárónapon a női pontversenyben a belga Lotte Kopecky diadalmaskodott – Borissza Johanna végig remekül tartva magát a 16. helyet kaparintotta meg.

EREDMÉNYEK

hamarosan…

'Fel a tetejéhez' gomb