Cyclo-cross

Vas Kata Blanka dobogón iowai CX világkupán

A szakág korábbi hétszeres világbajnoka, a holland Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) nyerte a 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa-sorozat harmadik fordulóját, miközben Vas Kata Blanka (SD Worx) remekül szerepelve harmadikként ért célba, ezzel továbbra is vezetve az U23-as különversenyt.

Iowa City adott otthont a Cyclo-cross világkupa-sorozat harmadik fordulójának, ezzel lezárva a tengerentúli viadalok sorát, melyek keretében nyolc nap alatt három versenyt abszolvált a világelit.

A kerekesekre egy közel három és fél kilométeres, száraz, poros nyomvonal várt, amelyen a hölgyek nyolc kört tettek meg. A rajtot követően Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) próbálta magához ragadni a kezdeményezést, akivel Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) igyekezett tartani a tempót, mögöttük Vas Kata Blanka (SD Worx) ekkor az ötödik-hetedik hely környékén tempózott.

Féltávhoz közeledve Pieterse nem bírta tartani a Vos által diktált iramot, ellenben Denise Betsema (Pauwels Suazen-Bingoal) felzárkózott hozzá, majd Blanka és az aktuális világbajnok Lucinda Brand (Trek Baloise Lions) is megérkeztek, sőt a magyar kerekes egy darabig vezette is a versenyt, Vos társaságában próbált meg elszakadni – majd Betsema ugrott fel rájuk, a trió pedig pillanatok alatt húsz másodperc körülire növelte az előnyét.

A hetedik körben sajnos Blanka kicsúszott, le kellett szállnia a kerékpárjáról, így leszakadt a versenyt vezető kettősről, s hiába próbált már meg ezt követően felérni rájuk, ez nem sikerült. A mindent eldöntő utolsó körben Vos leszakította magáról Betsemát, magabiztosan nyerve meg a versenyt – Vas Kata Blanka pedig pályafutása legjobb elit világkupa eredményét elérve harmadikként ért célba. A még mindig csak húsz esztendős bringás, Marianne Vos korai sikerei óta (2002-2007) a legfiatalabb versenyzőként állhatott fel a dobogóra.

„Nagyon boldog vagyok, hisz ez az első elit dobogós helyezésem a világkupában. Sikerült az U23-as különverseny trikóját is megőrizni, pedig Pieterse erősen kezdett a verseny első felében. A pálya tetszett, a meredek emelkedők különösen kedveztek nekem. Most egy rövid pihenő következik, legközelebb Overijse-ben állok rajthoz” – nyilatkozta a díjátadóra várva Blanka.

Összetettben ezzel a sikerrel Marianne Vos visszaszerezte a vezető helyet, Vas Kata Blanka a negyedik, míg az U23-as különversenyben a magyar bajnok öt pont előnnyel vezet Puck Pieterse előtt.

A világkupa-sorozat október 24-én a belgiumi Zonhovenben folytatódik.

EREDMÉNY

Pos Nr Name UCI Cyclocross Team NAT YOB Time Gap Pts
1. 5 VOS Marianne JUMBO-VISMA WOMEN TEAM NED 1987 53:46:00 40
2. 2 BETSEMA Denise PAUWELS SAUZEN – BINGOAL NED 1993 53:56:00 +0:10 30
3. 53 * VAS Kata Blanka TEAM SD WORX HUN 2001 54:22:00 +0:36 25
4. 1 BRAND Lucinda BALOISE TREK LIONS NED 1989 54:54:00 +1:08 22
5. 8 * PIETERSE Puck ALPECIN – FENIX NED 2002 54:57:00 +1:11 21
Forrás
Fotó: UCI Cyclo-cross World Cup
'Fel a tetejéhez' gomb