OrszágútTerem

2022-ben is több rangos UCI verseny lesz hazánkban

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a szeptember végi flandriai világbajnokságot követően publikálta a 2022-es évre vonatkozó előzetes versenynaptárát, amelyben természetesen hazánk legrangosabb egynapos országúti viadala, a Visegrád 4 Kerékpárverseny, a visszatérő Visegrad 4 Ladies Series – Hungary, az ifjúsági világkupa és a jövőre hazánkban rendezendő Teremkerékpáros Európa-bajnokság is helyet kapott. Ezúttal is kedvező helyet kapott a nemzetközi naptárban a Tour de Hongrie, a magyar országúti kerékpáros körversenyre 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor.

„Jövőre is a Giro d’Italia rajtját követő héten lesz a Tour de Hongrie, ami sok lehetőséget tartogat számunkra. Úgy gondolom, akárcsak az idén, a topcsapatoknak jövőre is kedvező lesz ez az időpont, bízom benne, hogy hasonlóan erős mezőnyt tudunk majd a rajtnál köszönteni” – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A lehetséges jövő évi útvonallal kapcsolatban a főszervező elárulta, a pályázati felhívásra jelentkező városokkal már a szerződések megkötése előtti végső megbeszélésekre kerül sor, de nem szakítanak a gyakorlattal, a 43. Tour de Hongrie útvonalát csak a szerződések megkötése és a fontosabb engedélyek beszerzése után hozzák nyilvánosságra.

Az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) jelenlegi elnöke, a korábban még a főtitkári posztban tisztelgő Enrico Della Casa januárban személyesen hozta Magyarországra a 2022-es Teremkerékpáros Európa-bajnokság rendezéséről szóló szerződést, melynek végleges időpontja június 17-18., helyszíne pedig Nyíregyháza lesz.

A Visegrádi Csoport tagországainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös nemzetközi országúti kerékpárverseny sorozata, a Visegrád 4 Kerékpárverseny, 2022. július 9-én Csehországban indul, majd másnap Lengyelországban folytatódik, míg a magyar, valamint a záró, szlovák futamra július 23-án és 24-én kerül majd sor. A magyar viadal útvonala a tervek szerint nem változik, a korábbi években megszokottaknak megfelelően ezúttal is Budapestről rajtol, és Pannonhalmán ér véget. A megmérettetés hazánk legmagasabb besorolású egynapos férfi profi versenye.

A magyar V4-es férfi viadalt követően, rögtön másnap, július 24-én kerül megrendezésre Pannonhalmán a Visegrad 4 Ladies Series – Hungary, így két év kihagyás után hazánk ismét profi női országúti kerékpárversenynek adhat otthont.

Természetesen a főszervező Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület 2022-ben is megrendezi a Nemzetek Kupája ifjúsági világkupa futamot, amely az eredeti tervek szerint a tízfordulós sorozat kilencedik állomása lesz augusztus 19. és 21. között. A Nemzetek Kupája egynapos és többnapos versenyeket is tartogat, Magyarországon One Belt One Road Nations’ Cup Hungary néven egy háromnapos megmérettetésre kerül sor. A viadalok között olyan események is megtalálhatók, mint a legendás utánpótlás klasszikus Párizs-Roubaix, vagy éppen az egyik legfelkapottabb ifjúsági többnapos, a cseh Junior Békeverseny. Érdekességképpen tavaly ez volt az egyetlen junior világkupa-futam, amelyet megrendeztek, az idei évben pedig a három fordulósra fogyatkozott sorozat a magyar világeseménnyel vette kezdetét.

'Fel a tetejéhez' gomb