Országút

Időfutamokkal indult a flandriai országúti világbajnokság

Fetter Erik remek teljesítményt nyújtva lett 14. a huszonhárom éven aluli fiúk korcsoportjában, de Peák Barnabás is helyt állt az elit kategóriában 29. helyével.

Peák Barnabás

A világbajnokság programja a férfi egyéni időfutammal kezdődött, ahol magyar érdekeltség révén Peák Barnabásnak szoríthattunk. A kerekesekre egy 43,3 kilométeres, szinte teljesen sík penzum várt.

Barna pontban 15:25-kor vágott neki a távnak, 51 perc 20 szekundum alatt – 50,2 km/órás átlag – abszolválva a penzumot. A kronó izgalmait jól mutatja, hogy a hazaiak kiválósága Wout van Aert egy egészen brutális 47:53-as idővel ért célba, s a belgák talán már el is hitték, hogy megszerezte a világbajnoki címet, ám az olasz Filippo Ganna még rajta is túl tett, 47:48-as eredménnyel, 54,35 km/órás átlaggal megvédte a címét.

Másnap a huszonhárom éven aluli fiúk egyéni időfutamával folytatódott a vb, ahol 30,3 kilométer várta a bringásokat, ugyancsak sík útvonalon.

Fetter Erik egy egészen kiváló időfutamot teljesítve 35 perc 36 másodperc alatt érte el a célvonalat – 51,05 km/óra -, ami abban a pillanatában a hatodik helyet jelentette. Az utolsó tíz rajtoló szinte mindegyike azzal a reménnyel indult, hogy az éremért küzdjön, ennek megfelelően nagy volt az adok-kapok, végül a szám Európa-bajnoka, a dán Johan Price-Pejtersen győzött 34:29-es idővel – 52,72 km/óra.

Fetter Erik

Fetter Erik, az  EOLO-Kometa Cycling Team versenyzője egyedüli magyarként indulva a 14. helyen végzett, folyamatosan javulva, hisz összességében az első időmérő pontnál még csak a 23., míg a közbenső részen a 17. legjobb idő volt az övé. Ezzel a fiatal tehetség a világbajnokságokat tekintve Bodrogi László 1998-as ötödik helye óta a legjobb eredményt érte el a huszonhárom éven aluliak időfutamában.

„Minden nagyon klappolt, örülök a 14. helynek. Jól tudtam tartani a pozíciót, jól vettem a kanyarokat, mindig tudtam követni Dér Zsolt szövetségi kapitány pontos utasításait. Belgiumban a kerékpársport kiemelt sportág. Aki nézte a felnőtt versenyt, láthatta, hogy 43 kilométeren keresztül nézőkkel tömött utakon tekert a mezőny. Nagyon más itt versenyezni, izgalmas olyan országban tekerni, ahol ennyire népszerű a kerékpársport” – mondta Erik a versenyt követően.

A harmadik nap délutánján az ifjúsági korú fiúk következtek, 22,3 kilométeren, az indulók között Mészáros Bencével és Szijártó Zéténnyel.

Az aranyérem sorsa viszonylag hamar eldőlt, hisz az elsők között induló dán Gustav Wang 25:37-es – 52,23 km/óra – idejét megközelíteni sem nagyon tudták – Zétény végül a 46. (+ 2:17, 47,95 km/óra), míg Bence az 57. (+ 2:33, 47,5 km/óra) helyen végzett.

A világbajnokság a csapatváltót követően a mezőnyversenyekkel folytatódik.

EREDMÉNYEK


Forrás
Foto: Fetter Erik FB
'Fel a tetejéhez' gomb