MTB

Gerely Attila 15. lett az MTB XCE világbajnokságon!

Szeptember 5-én az ausztriai Graz adott otthont a mountain bike eliminator világbajnokságnak, melyen egyedüli magyar indulóként Gerely Attila vett részt és a legjobb 16 közé jutva végül a 15. helyen fejezte be a versenyt.

A Cross Country Eliminator (XCE) egy sprint műfaj, jellemzően sprinter specialisták versenyeznek benne. Egy verseny egymás után több gyors és fordulatokban gazdag sprintfutamból, „csatákból” áll, melyet a nézők végig követhetnek, hatalmas hangulatot kölcsönözve a rendezvénynek. Az UCI egy ranglistában követi az XCO-val és az XCC-vel együtt, emiatt van aki mindegyik számban versenyez – ahogy Attila is – , és vannak akik teljesen specializálódnak erre a műfajra. Korábban Magyarországon is rendeztek XCE versenyeket, de a műfaj inkább Nyugat-Európában népszerű. A kerékpársport keresi azokat a versenytípusokat, amelyek izgalmasak, jól közvetíthetőek, az XCE-ből a citymountainbike.com címen teljes világkupa sorozatot rendeznek, jellemzően szép városközpontokban.

Egy rövidebb (1-2 perces) technikásabb pályán a résztvevők először egy időfutamot mennek, aminek a rangsora adja a rajtszámot, így Attila a jó időfutamával a 13-ast kapta. Ezt követően négyes csoportokat képeznek: mindegyikbe kerül egy erős (alacsony rajtszámú) egy gyenge (magas rajtszámú) és két közepes eredményű versenyző. A négyes csoportokból ketten jutnak tovább, ketten kiesnek. A VB-n az időfutam eredmények alapján a TOP 32-nek tartottak futamot. Attila a legjobb 32-be került, majd itt továbbjutott a legjobb 16 közé, ahol futamában a 4. helyen végzett, így az eredmények alapján a 15. helyen fejezte be a versenyt, mellyel 3 UCI pontot is szerzett. Gratulálunk!

Szoros volt a verseny, megvolt az esélye a továbbjutásra, ami végül nem sikerült, mégis elégedettek lehetünk az eredménnyel, hiszen Attila alapvetően XCO-ra edz és az előzetes cél a legjobb 16 volt. Korábban az U17-es korosztályban Európa-bajnoki ezüstérmet szerezett, azóta is részt vesz évi 1-2 XCE világkupán.

Attila a verseny után nyilatkozott nekünk: “Pár éve versenyeztem már itt junior ként, így nagyjából tudtam milyen pályára számíthatok. Jó formában éreztem magamat, amit az időmérő kör bizonyosodott. Célként a legjobb 16-ba jutást tűztem ki magam elé. Az már csak hab volt a tortán, hogy ilyen fiatalon majdnem sikerült lépést tartanom a világ legjobbjaival. Az első körben sikerült jól rajtolom és próbáltam védeni a pozíciómat, de a második körben kezdtem fáradni és egy rossz váltásnak köszönhetően beakadt a körmöm a váltókarba, csúnyán beszakadt, itt el is vesztettem a kicsit a koncentrációmat. Végül negyedikként fejeztem be a futamot, ami lehetett volna jobb is, de így is örülök az eredménynek, ismét közelebb kerültem egy apró lépéssel az álmom felé. Nem titok, szeretnék egy napom világbajnoki trikóban a dobogó tetején állni.”

EREDMÉNY

POS

NAME

AGE

NAT

PTS

1

GEGENHEIMER SIMON 33 GER 110

2

VAN ECK JEROEN 28 NED 90

3

OLSTAM ANTON 23 SWE 80

15

GERELY ATTILA 19 HUN 3
'Fel a tetejéhez' gomb