KometaOrszágút

Fetter Erik Európa-bajnoki 4. helyezett!

Vas Kata Blanka ezüstérmét követően Fetter Erik is káprázatos teljesítménnyel rukkolt elő, éppenhogy lemaradva a dobogóról, a magyar férfi országúti kerékpársport valaha volt legjobb mezőnyeredményét elérve negyedik helyen zárta a huszonhárom éven aluli fiúk mezőnyversenyét a trentói országúti Európa-bajnokságon.

Az olaszországi Trentóban zajló országúti Európa-bajnokság negyedik versenynapján került sor a huszonhárom éven aluli fiúk mezőnyversenyére. A várost körülölelő körpályán tíz kör, azaz 133,6 kilométer várt a közel százötven indulóra, minden körben megmászva a Povo 3,6 kilométer hosszú, átlagban 4,9%-os meredekét. A mezőnyben Fetter Erik mellett Karl Ádám is ott volt.

A táv feléig viszonylag nyugodt tempóban zajlódtak az események, ekkor az olasz Gabriele Benedetti próbálkozott támadással, sajnos Karl Ádám is ekkor szakadt le a főmezőnyről. Az itáliai kerekest azonban nem sokkal később megfogta a körről-körre egyre fogyatkozó élboly.

A verseny utolsó harmadához közeledve már Fetter Erik is egyre többet mutatta magát, egy alkalommal még akcióval is próbálkozott, ám a folyamatos ellenkontráknak köszönhetően érdemben elszakadnia csak a svájci Alexandre Balmernek, majd a belga Lennert van Eetveltnek sikerült.

Az utolsó körben egy hat fős csoport indult el van Eetvelt után, benne Erikkel, aki miután utolérték a belga kerekest, elsőként fordult az utolsó kilométeres kapunál, ám a győzelemért zajló sprintet végül az egykori cyclo-cross legenda fia, a belga Thibau Nys nyerte az olasz Filippo Baroncini és a spanyol Juan Ayuso előtt. Fetter Erik éppenhogy csak lemaradva a dobogóról a negyedik helyen ért célba. Karl Ádám sajnos nem fejezte be a versenyt.

„Az egész verseny alatt nagyon jól éreztem magam, végig a lehető legjobb taktikákat alkalmaztam, próbáltam minél több energiát megspórolni a fináléra. Szerintem ez egészen jól sikerült. Az egyedüli nehézséget az okozta, hogy én egyedül voltam a fináléban, és a nagy nemzetek több versenyzővel, úgyhogy ők próbáltak kijátszani. Nem dolgoztam túl sokat, de mégis kontroll alatt tartottam mindent. A végén kb. 7-en szakadtunk el a dombon. Volt két belga, két olasz versenyző, ők próbáltak kijátszani, de sikerült őket jól leszerelni. Nagyjából 800 méterre a céltól döntöttem úgy, hogy támadok. Volt is egy jó lehetőség, amivel sikeresen éltem, és onnantól a célig végig elől mentem, de sajnos az utolsó macskaköves kanyarban belül beszúrt az olasz meg a spanyol, úgyhogy itt elég sok sebességet vesztettem a sprinthez, és már nem tudtam visszagyorsulni, nem tudtam őket kielőzni, így végül a 4. lettem” – mondta el Fetter Erik, akire az EB után VB és még sok olasz egynapos verseny is vár a szezonban az EOLO-Kometa Cycling Team színeiben.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Eolo-KOMETA FB
'Fel a tetejéhez' gomb